378
| CreativeProtagon

ΗΠΑ: Θα μπει «ετικέτα επικινδυνότητας» στα social media;

Protagon Team Protagon Team 13 Σεπτεμβρίου 2024, 10:38
|CreativeProtagon

ΗΠΑ: Θα μπει «ετικέτα επικινδυνότητας» στα social media;

Protagon Team Protagon Team 13 Σεπτεμβρίου 2024, 10:38

Υπάρχουν 42 Πολιτείες των ΗΠΑ που έχουν ζητήσει την καθιέρωση «ετικέτας επικινδυνότητας» για τα social media. Να γίνει, δηλαδή, κάτι ανάλογο με τις σημάνσεις στα πακέτα των τσιγάρων, του στυλ «το κάπνισμα σκοτώνει». Η Corrriere della Sera είχε το ρεπορτάζ, αλλά δεν διευκρίνισε τι είδους εικόνες θα συνοδεύουν τη διαδικτυακή «ετικέτα» (στα πακέτα των τσιγάρων υπάρχουν διάφορες φρικώδεις). Και στην Αυστραλία, συνέχισε, θα εγκριθεί νόμος κατά της παραπληροφόρησης των πλατφορμών (οι παραβάτες θα καταβάλλουν σε πρόστιμα έως και το 5% των παγκοσμίων εσόδων τους).

«Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης συνδέονται με σημαντική βλάβη της ψυχικής υγείας των εφήβων» δήλωσε τον περασμένο Ιούνιο ο επικεφαλής Υγείας των ΗΠΑ, αμερικανοβρετανός γιατρός Βίβεκ Μούρθι. Επικαλέστηκε, δε, «την προστασία των αμερικανών εφήβων από το άγχος και την κατάθλιψη» όσον αφορά την προώθηση σχετικού νομοσχεδίου . Αυτός που σίγουρα αντιτίθεται στην καθιέρωση «ετικέτας» και σε όλα τα συμπαρομαρτούντα είναι ο ιδρυτής του Meta, Μαρκ Ζάκερμπεργκ. Εχει δηλώσει κιόλας ότι «δεν θέλει πλέον να απολογείται» για τις κατηγορίες περί παραπληροφόρησης που βαραίνουν τις πλατφόρμες του. Σημειώνεται ότι οι περιορισμοί στους λογαριασμούς του Τραμπ, που ίσχυσαν μετά την επίθεση στο Κογκρέσο, το 2021, έχουν πλέουν αρθεί τόσο στο Facebook όσο και στο Instagram.

Στην άλλη άκρη της Γης, η αυστραλιανή Βουλή μάλλον θα εγκρίνει νόμο κατά του ψευδούς περιεχομένου που κυκλοφορεί στα social media. Ηδη, βέβαια, έχει καθοριστεί εκεί κατώτατο όριο ηλικίας των χρηστών τους: τα παιδιά πρέπει να είναι τουλάχιστον 14 ετών. Και θα ισχύσουν τα προαναφερθέντα πρόστιμα. Κατά την Corriere, ο νόμος στοχεύει να εγγυηθεί τη διαφάνεια στις εθνικές εκλογές, που θα γίνουν το 2025, αλλά και «να προστατεύσει τη υγεία των πολιτών από υλικό υποκίνησης μίσους και βίας». Ως επιχείρημα για αυτές τις μεθοδεύσεις προβάλλεται «η ασφάλεια και η Δημοκρατία», όπως έχουν δηλώσει υπουργοί της αυστραλιανής κυβέρνησης.

Στην ιστορία από το εξωτικό Down Under υπάρχει παρελθόν. Η πρώτη προσπάθεια να ψηφιστεί τέτοιος νόμος έγινε το 2023, όμως η διαδικασία σταμάτησε «επειδή έδωσε στην Αρχή Επικοινωνιών και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης υπερβολική εξουσία να καθορίζει τι συνιστά παραπληροφόρηση και παραπληροφόρηση». Τώρα, λένε οι κυβερνητικοί, ο νέος νόμος «θα προστατεύει το επαγγελματικό, το καλλιτεχνικό και το θρησκευτικό περιεχόμενο». Τι θα συμβεί όμως στην περίπτωση που ένα καλλιτέχνημα κάποιου επαγγελματία θα προσβάλει κάποια θρησκεία; Αγνωστον. Προς το παρόν τόσο το Meta όσο και το X δεν έχουν σχολιάσει την είδηση.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...