Ο Ντόναλντ Τραμπ μπορεί να θεωρηθεί ρωσικό asset [περιουσιακό στοιχείο], αν και ίσως όχι με την παραδοσιακή έννοια ενός ενεργού ή απλώς στρατολογημένου πράκτορα, δήλωσε ένας πρώην αναπληρωτής διευθυντής του FBI που εργάστηκε υπό τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ – και αργότερα απολύθηκε από εκείνον.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του Guardian, ερωτηθείς στη διάρκεια ενός podcast αν πιστεύει ότι ο πρώην πρόεδρος και εκ νέου υποψήφιος για την προεδρία των ΗΠΑ αποτελεί «περιουσιακό στοιχείο της ρωσικής κατασκοπείας», ο Αντριου Μακέιμπ, τον οποίο ο Τραμπ απέλυσε το 2018 από τη θέση του αναπληρωτή διευθυντή του FBI, απάντησε «ναι, αυτό πιστεύω».
Ακολούθως πρόσθεσε: «Δεν μπορώ με σιγουριά να τον χαρακτηρίσω “ενεργώς στρατολογημένο”, όπως χαρακτηρίζουν τους πράκτορες οι μυστικές μας υπηρεσίες, αλλά πιστεύω ότι ο Ντόναλντ Τραμπ μάς έχει δώσει πολλές αφορμές να αμφισβητήσουμε την προσέγγισή του απέναντι στη Ρωσία. Νομίζω ότι η αλληλεπιδράσεις του με τον Πούτιν, μέσω τηλεφωνημάτων, προσωπικών επαφών και δημόσιων δηλώσεων, εγείρουν σημαντικά ερωτήματα».
Ο ΜακΚέιμπ μίλησε στο podcast «One Decision», συμπαρουσιαστής του οποίου είναι ο σερ Ρίτσαρντ Ντίαρλαβ, πρώην επικεφαλής της βρετανικής υπηρεσίας πληροφοριών MI6. Η συνομιλία, κατά την οποία ο ΜακΚέιμπ αμφισβήτησε επίσης τη στάση του Τραμπ για την υποστήριξη της Ουκρανίας και του NATO απέναντι στη ρωσική επιθετικότητα, ηχογραφήθηκε πριν από το προεδρικό debate στη Φιλαδέλφεια με την Κάμαλα Χάρις, όπου ο Τραμπ έκανε ακόμα πιο αμφιλεγόμενα σχόλια.
Λέγοντας ότι η Ρωσία δεν θα είχε εισβάλει στην Ουκρανία αν εκείνος ήταν πρόεδρος –και ότι θα σταματήσει τον πόλεμο αμέσως μόλις κερδίσει τις εκλογές και πριν αναλάβει τα νέα καθήκοντά του–, ο Τραμπ αρνήθηκε να παραδεχτεί ότι μια νίκη της Ουκρανίας θα εξυπηρετούσε τα συμφέροντα των ΗΠΑ. «Νομίζω ότι είναι προς το συμφέρον μας να ολοκληρωθεί αυτός ο πόλεμος και να τον τελειώσουμε» είπε. «Ας διαπραγματευτούμε μια συμφωνία».
Ισχυριζόμενος ότι έχει καλές σχέσεις τόσο με τον Πούτιν όσο και με τον ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο Τραμπ είπε, ψευδώς, ότι η αντίπαλός του Κάμαλα Χάρις απέτυχε να αποτρέψει τον πόλεμο μέσω προσωπικών συνομιλιών. Η αντιπρόεδρος απάντησε ότι βοήθησε τους Ουκρανούς να συνεχίσουν να «αγωνίζονται για την ανεξαρτησία τους, αλλιώς ο Πούτιν θα καθόταν ήδη στο Κίεβο, με τη ματιά του στραμμένη στην υπόλοιπη Ευρώπη – ξεκινώντας από την Πολωνία».
Σε μια από τις πιο αξιομνημόνευτες ατάκες της βραδιάς, η Χάρις πρόσθεσε απευθυνόμενη στον Τραμπ: «Και γιατί δεν λέτε στους 800.000 Πολωνοαμερικανούς εδώ στην Πενσιλβάνια πόσο γρήγορα θα τους γυρνούσατε την πλάτη για χάρη μιας υποτιθέμενης “φιλίας” με έναν γνωστό δικτάτορα, ο οποίος μάλιστα άνετα θα σας έκανε μια μπουκιά;»
Οι υποψήφιοι δεν ερωτήθηκαν από τους δημοσιογράφους του ABC που συντόνιζαν το debate σχετικά με τις πρόσφατες κατηγορίες του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης, σύμφωνα με τις οποίες influencers υποστηρικτές του Τραμπ πληρώνονταν για να προωθήσουν επιχειρήματα υπέρ της Ρωσίας.
Ο Μακέιμπ ήταν αναπληρωτής διευθυντής του FBI κατά τη διάρκεια των ερευνών γύρω από τις ρωσικές παρεμβάσεις στις προεδρικές εκλογές του 2016 και τους δεσμούς μεταξύ Τραμπ και Μόσχας. Ο πρώην πρόεδρος τον απέλυσε τον Μάρτιο του 2018, δύο μήνες πριν τη συνταξιοδότησή του. Ο Μακέιμπ έγινε ακολούθως αντικείμενο έρευνας για την πιθανότητα ευθύνης του για μια διαρροή στον Τύπο – ωστόσο τελικά η εναντίον του έρευνα μπήκε στο αρχείο το 2020.
Τον Οκτώβριο του 2021 ο πρώην αναπληρωτής διευθυντής του FBI διευθέτησε μια αγωγή κατά του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης γύρω από την έρευνα. Συγγραφέας του αυτοβιογραφικού μπεστ σέλερ «Η Απειλή», ο Μακέιμπ πλέον εργάζεται ως ακαδημαϊκός και σχολιαστής.
Μιλώντας στο podcast για τον Ντόναλντ Τραμπ, ανέφερε: «Υπάρχουν πολλά σοβαρά ερωτήματα σχετικά με τους λόγους για τους οποίους ο πρώην πρόεδρος θαυμάζει τον Πούτιν όσο κανένας από τους προκατόχους του, Δημοκρατικούς ή Ρεπουμπλικανούς. Υπάρχουν δύο πιθανότητες: είτε απλώς λατρεύει τους δικτάτορες είτε έχει κάποιας μορφής οικονομική ή επιχειρηματική εξάρτηση από τη Ρωσία».
Συμπλήρωσε ότι ο ίδιος έχει «πολύ σοβαρές ανησυχίες» για μια πιθανή δεύτερη θητεία του Τραμπ και ότι πάντα ανησυχεί για την ικανότητα της Ρωσίας να παρεμβαίνει στις εσωτερικές υποθέσεις των ΗΠΑ. «Τους ενδιαφέρει να σπέρνουν διχόνοια και να προκαλούν χάος. Για τους ίδιους κάτι τέτοιο αποτελεί νίκη. Αν καταφέρουν να εκλέξουν στην προεδρία και τον υποψήφιο της αρεσκείας τους, η νίκη τους θα μετατραπεί σε θρίαμβο» είπε χαρακτηριστικά.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News