1163
| CreativeProtagon

H μάχη για την αρχηγία και την ψυχή του ΠΑΣΟΚ ξεκινά – η δημοσκόπηση του Protagon

Protagon Team Protagon Team 12 Σεπτεμβρίου 2024, 21:23
|CreativeProtagon

H μάχη για την αρχηγία και την ψυχή του ΠΑΣΟΚ ξεκινά – η δημοσκόπηση του Protagon

Protagon Team Protagon Team 12 Σεπτεμβρίου 2024, 21:23

Είκοσι τέσσερις ημέρες. Τόσες απομένουν έως τις εκλογές για την αρχηγία του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, μια μάχη που έως τώρα περνάει μάλλον κάτω από τα ραντάρ της (πολιτικής) επικαιρότητας – κι όμως, είναι μια μάχη με μεγάλη σημασία, ιδίως αν αναλογιστεί κανείς το έλλειμμα αντιπολίτευσης που χαρακτηρίζει από το καλοκαίρι του 2023 και βλάπτει έκτοτε το πολιτικό σύστημα της χώρας.

Είκοσι τέσσερις ημέρες, έξι επίσημοι υποψήφιοι —ο Γιάννης Κανελλάκης το είχε ανακοινώσει, μετρήθηκε σε δημοσκοπήσεις, αλλά δεν προσκόμισε τις απαραίτητες υπογραφές— και τελικά μια μάχη «2+2», με (σχεδόν) όλα να είναι ανοικτά για τέσσερις διεκδικητές: (με αλφαβητική σειρά) Νίκος Ανδρουλάκης, Παύλος Γερουλάνος, Άννα Διαμαντοπούλου και Χάρης Δούκας· η Νάντια Γιαννακοπούλου και ο Μιχάλης Κατρίνης, με βάση όλες τις σφυγμομετρήσεις —και αυτή την πολύ σημαντική που δημοσιεύει σήμερα το Protagon— είναι πολύ εύκολα εκτός β’ γύρου.

Αυτά είναι τα δεδομένα, αυτά είναι και τα πρόσωπα. Ποιος ή ποια θα είναι στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ από τον Οκτώβριο; Και ίσως ένας από αυτούς που κάποια στιγμή θα διεκδικήσει την πρωθυπουργία της χώρας;

Το Protagon δημοσιεύει τη μεγάλη έρευνα της Realpolls, η οποία διεξήχθη στο διάστημα 4 – 7 Σεπτεμβρίου σε ένα δείγμα 1.108 ατόμων που δήλωσαν ότι θα συμμετέχουν στις εκλογές ανάδειξης προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ. Πρόκειται μια έρευνα που βασίζεται σε προσέγγιση μέσω κινητών τηλεφώνων και με πολύ προσεκτικές σταθμίσεις και ποιοτικές αναλύσεις, που επιτρέπουν στον ενδιαφερόμενο να αντλήσει συμπεράσματα ακόμα και για το πού βρίσκεται η δύναμη και που η αδυναμία του/της κάθε υποψηφίου/ας αρχηγού ή —και αυτό είναι πολύ σημαντικό σε τέτοιες εσωκομματικές διαδικασίες— ποιος ή ποια είναι πιο «πρωθυπουργίσιμος/η».

Πρώτο συμπέρασμα, σύμφωνα με την έρευνα της Realpolls, είναι ότι αναδεικνύονται δύο φαβορί και δύο ισχυρά αουτσάιντερ: με βάση την έρευνα που διεξήχθη έναν μήνα πριν τις πρώτες κάλπες και λίγες ημέρες μετά τον εοαρτασμό των 50χρονων του ΠΑΣΟΚ στο Ζάππειο, ο κ. Ανδρουλάκης, απερχόμενος πρόεδρος και βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης, και ο κ. Δούκας, δήμαρχος Αθηναίων, καταλαμβάνουν τις δύο πρώτες θέσεις, με ποσοστά 25,6% και 23% αντίστοιχα στην απλή πρόθεση ψήφου (Πίνακας Ι), και 26,4% με 24,6% μετά την κατανομή της αδιευκρίνιστης ψήφου (εκτίμηση αποτελέσματος, Πίνακας ΙΙ).

Πίνακας Ι

Τρίτη είναι η κυρία Διαμαντοπούλου, πρώην Επίτροπος στην ΕΕ και πρώην υπουργός, με 19,4% στην πρόθεση ψήφου (20,8% στην εκτίμηση αποτελέσματος) και τέταρτος ο κ. Γερουλάνος, βουλευτής Α’ Αθηνών, με 18,5% (19,4%). Στην πέμπτη θέση είναι η κυρία Γιαννακοπούλου, βουλευτής Δυτικού Τομέα Αθηνών, με ένα 3,8% στην πρόθεση ψήφου (4,2%) και στην έκτη ο κ. Κατρίνης, βουλευτής Ηλείας, με 3,7% (3,9%).

Πίνακας ΙΙ

Με στατιστικούς όρους μπορούμε να μιλάμε για ισοπαλία μεταξύ του κ. Ανδρουλάκη και του κ. Δούκα στον α’ γύρο. Ωστόσο, στην εκτίμηση εκλογικής επιρροής, ο κ. Ανδρουλάκης έχει μόνο ένα σενάριο όπου δεν καταφέρνει να περάσει στον β’ γύρο (αν πιάσει τα χαμηλά του και πιάσουν ταυτόχρονα τα υψηλά τους, τόσο ο κ. Δούκας όσο και η κυρία Διαμαντοπούλου), ενώ ο κ. Δούκας έχει δύο σενάρια (αν πιάσει τα χαμηλά του και πιάσουν τα υψηλά τους κάθε φορά δύο από τους τρεις άλλους).

Πίνακας ΙΙΙ

Ο κ. Δούκας πάντως, δείχνει να επικρατεί —και μάλιστα με διαφορά— στο χαρακτηριστικό του «πρωθυπουργίσιμου», ένα προβληματικό στοιχείο για τον κ. Ανδρουλάκη και σε παλαιότερες μετρήσεις σε εθνικές κάλπες.

Πίνακας IV

Στο ερώτημα «Ποιος από τους υποψηφίους για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ σας κάνει να αισθάνεστε περισσότερο σίγουροι ότι μπορεί να ξανακάνει το ΠΑΣΟΚ κυβέρνηση;», ο δήμαρχος Αθηναίων προηγείται με διαφορά 10 μονάδων του κ. Ανδρουλάκη: το 50,6% των ερωτηθέντων θεωρούν ότι ο κ. Δούκας (Πίνακας V) μπορεί να κερδίσει την εξουσία, ενώ για τον απερχόμενο πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ το αντίστοιχο ποσοστό είναι 40,2% (Πίνακας IV).

Πίνακας V

Ξεχωριστό ενδιαφέρον έχει η «μάχη» για την τρίτη θέση, με ισχυρές πιθανότητες μάλιστα να περάσει ένας εκ των δύο στον β’ γύρο.

Το ενδιαφέρον —και σε ποιοτικά χαρακτηριστικά— είναι ότι ενώ στο σύνολο του δείγματος (1.108) προηγείται η κυρία Διαμαντοπούλου, αν από το δείγμα των πολιτών που δήλωσαν ότι θα συμμετέχουν στις εκλογές του ΠΑΣΟΚ επιλέξουμε μόνο αυτούς που δηλώνουν ότι στις επόμενες εθνικές εκλογές θα ψηφίσουν ΠΑΣΟΚ (929 άτομα) τότε η πρώην Επίτροπος περνάει στην τέταρτη θέση και στην τρίτη ανεβαίνει η κ. Γερουλάνος (Πίνακας VI).

Πίνακας VI

Αυτό οφείλεται στην στήριξη της κυρίας Διαμαντοπούλου από πολίτες που ενώ δηλώνουν ότι θα ψήφιζαν Νέα Δημοκρατία στις εθνικές εκλογές παρόλα αυτά δηλώνουν στην έρευνα ότι θα συμμετέχουν στις εσωκομματικές εκλογές του ΠΑΣΟΚ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οκτώ στους δέκα που θα ψήφιζαν ΝΔ σε εθνικές κάλπες και δηλώνουν ότι θα συμμετάσχουν στις εκλογές του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ ψηφίζουν την κυρία Διαμαντοπούλου — ενώ ο κ. Γερουλάνος απολαμβάνει μια ανέλπιστη πρωτιά, πάνω από τον κ. Δούκα, μεταξύ όσων δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ σε εθνικές εκλογές και θα συμμετάσχουν στις εσωκομματικές του ΠΑΣΟΚ (Πίνακας VII).

Πίνακας VII

Η κυρία Διαμαντοπούλου έχει, από τους τέσσερις επικρατέστερους, και τις περισσότερες απόλυτες αρνήσεις στο ερώτημα αν με εκείνην στην ηγεσία το ΠΑΣΟΚ θα γίνει κυβέρνηση (Πίνακας VIII).

Πίνακας VIII

Ωστόσο, η πρώην Επίτροπος είναι τρίτη στην παράσταση νίκης, με διαφορά πάντως από τα δύο φαβορί, που σχεδόν ισοψηφούν: 35% ο κ. Ανδρουλάκης, 34,8 ο κ. Δούκας, 12,1% η κυρία Διαμαντοπούλου, 8,5% ο κ. Γερουλάνος (Πίνακας IX).

Πίνακας IX

Τι θα γίνει στον β’ γύρο; Οι εκτιμήσεις είναι πολύ δύσκολες και το αποτέλεσμα παραμένει αμφίρροπο (Πίνακας X).

Πίνακας Χ

Παρόλα αυτά στο βασικό σενάριο μιας αναμέτρησης ανάμεσα στον κ. Ανδρουλάκη και του κ. Δούκα και στην εκτίμηση αποτελέσματος, ο δήμαρχος Αθηναίων προηγείται (Πίνακας ΧΙ).

Πίνακας ΧΙ

♦ Διαβάστε το Σάββατο στο Protagon: Τι θέλουν οι ψηφοφόροι από τις πολιτικές του/της επόμενης αρχηγού; Να γίνουν συνεργασίες με άλλα κόμματα ή όχι; Ποιον/α θέλουν οι άνδρες και οι γυναίκες ψηφοφόροι; Πού είναι γεωγραφικά η δύναμη του/της κάθε υποψηφίου/ας;

Συνοπτική ταυτότητα έρευνας
— Εταιρεία: R.P. REALPOLLS LTD
— Εντολέας: Protagon.gr
— Τύπος έρευνας: Τηλεφωνική (μηνύματα σε κινητά τηλέφωνα με τυχαία δειγματοληψία με «ενίσχυση» σε ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ και χρήση κωδικών μιας χρήσης) με χρήση δομημένου ερωτηματολογίου.
— Γεωγραφική Περιοχή: Πανελλαδική
— Διάστημα Συλλογής Στοιχείων: 4/9-7/9 2024
— Σύνολο δείγματος: 1108 άτομα 17 ετών και άνω με δικαίωμα ψήφου στις εθνικές εκλογές που δήλωσαν ότι θα συμμετέχουν στις εκλογές ανάδειξης προέδρου του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ.
— Μέγιστο δειγματοληπτικό σφάλμα (υπολογίστηκε με την τεχνική bootstrap): ±3,7% με διάστημα εμπιστοσύνης 95%
— Μεταβλητές στάθμισης: Ηλικία, Φύλο, περιφέρεια ψήφου, ψήφος στις βουλευτικές εκλογές του 2023
— Μέθοδος στάθμισης: Raking πολλαπλών μεταβλητών με βάση τα πρότυπα και τους αλγορίθμους της American National  Elections Studies (ANES, https://electionstudies.org/ )
— Μέθοδος εκτίμηση εκλογικής επιρροής Random Forest Classification/ lightgbm Classification, Ακρίβεια άνω του 90%)
— Ιστότοπος εταιρείας: www.realpolls.eu
— Αριθμός πρωτοκόλλου κοινοποίησης στο ΕΣΡ: 3428/10-6-2021

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...