580
Το σοβιετικής κατασκευής Mi-8 χρησιμοποιείται πιο συχνά ως ελικόπτερο μεταφοράς, αν και μπορεί να αναπτυχθεί και στρατιωτικά | Shutterstock/Bascar

Ρωσία: Δυο αγόρια ανατίναξαν στρατιωτικό ελικόπτερο στη Σιβηρία

Protagon Team Protagon Team 12 Σεπτεμβρίου 2024, 17:21
Το σοβιετικής κατασκευής Mi-8 χρησιμοποιείται πιο συχνά ως ελικόπτερο μεταφοράς, αν και μπορεί να αναπτυχθεί και στρατιωτικά
|Shutterstock/Bascar

Ρωσία: Δυο αγόρια ανατίναξαν στρατιωτικό ελικόπτερο στη Σιβηρία

Protagon Team Protagon Team 12 Σεπτεμβρίου 2024, 17:21

Δυο μαθητές συνελήφθησαν στη Σιβηρία, καθώς φέρονται να ανατίναξαν ένα ελικόπτερο Mi-8, περιλούζοντάς το με εύφλεκτο υγρό και πετώντας του τσιγάρα. Τα αγόρια, ηλικίας 13 και 14 ετών, εισέβαλαν σε αεροδρόμιο στο Νόγιαμπρσκ, μια πόλη 3.000 χιλιόμετρα ανατολικά της Μόσχας, για να πραγματοποιήσουν την επίθεσή τους.

Σύμφωνα με τους Times του Λονδίνου, η πόλη φιλοξενεί βασικές υποδομές πετρελαίου και φυσικού αερίου. Το ελικόπτερο, αξίας άνω των 14 εκατ. ευρώ, καταστράφηκε σχεδόν ολοσχερώς από την έκρηξη, σύμφωνα με το Baza, ένα ρωσικό κανάλι της εφαρμογής ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram, που συνδέεται με τις υπηρεσίες ασφαλείας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πατέρας ενός από τα αγόρια είναι στρατιώτης που υπηρετεί στην Ουκρανία. Οι δυο ύποπτοι, ο Τιμούρ και ο Αλεξάντερ (σύμφωνα με την ανακοίνωση της αστυνομίας), μπήκαν κρυφά στο αεροδρόμιο από μια τρύπα στον φράχτη. Συνελήφθησαν όταν πήγαν σε νοσοκομείο για να θεραπεύσουν εγκαύματα που προκλήθηκαν στα πρόσωπά τους κατά την ανατίναξη.

Στην αστυνομία ανέφεραν ότι τους είχαν υποσχεθεί 5 εκατ. ρούβλια (σχεδόν 50.000 ευρώ) για να καταστρέψουν το ελικόπτερο, και ότι είχαν ήδη λάβει 30.000 ρούβλια (300 ευρώ) για μια άλλη εμπρηστική επίθεση σε πύργο κινητής τηλεφωνίας. Η πηγή αυτών των χρημάτων παραμένει ασαφής.

Το Mi-8 της σοβιετικής εποχής χρησιμοποιείται πιο συχνά ως ελικόπτερο μεταφοράς, αν και μπορεί να αναπτυχθεί και για στρατιωτικούς σκοπούς. Η Ουκρανία έχει καταρρίψει πολλά τέτοια ελικόπτερα με drones χαμηλού κόστους – το πιο πρόσφατο περιστατικό φέρεται να συνέβη κατά την ουκρανική εισβολή στο Κουρσκ της δυτικής Ρωσίας.

Ουκρανοί πράκτορες των μυστικών υπηρεσιών πιστεύεται, είτε με δωροδοκίες είτε με απειλές, στρατολογούν ρώσους πολίτες για πράξεις δολιοφθοράς σε αντίστοιχες περιπτώσεις. Περίπου 450 άτομα έχουν συλληφθεί σε ολόκληρη τη Ρωσία για επιθέσεις σε κέντρα στράτευσης και σιδηροδρομικές υποδομές από την έναρξη της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, το 2022.

Τα απομεινάρια του καμένου ελικοπτέρου Mi-8 (BAZA/Telegram)

Για ορισμένα από αυτά τα περιστατικά φέρονται ως υπεύθυνα μέλη αντιπολεμικών ομάδων, όμως ορισμένα άλλα είχαν ως δράστες συνταξιούχους και έφηβους που ανέφεραν ότι τους προέφεραν χρήματα και τους ξεγέλασαν λέγοντάς τους ότι συνεργάζονταν με ρώσους αξιωματικούς της μυστικής υπηρεσίας FSB, ή τους εκβίασαν ότι θα έκαναν κακό σε συγγενείς τους.

«Οι στρατολογήσεις πραγματοποιούνται από ειδικά εκπαιδευμένους, καλά προετοιμασμένους πράκτορες, με ικανότητες στις ψυχολογικές τεχνικές» προειδοποίησε τον περασμένο μήνα το ρωσικό υπουργείο Εσωτερικών. «Είναι πολύ δύσκολο να τους αντισταθεί κανείς». Ωστόσο οι εισαγγελείς δεν επιδεικνύουν έλεος για όσους ισχυρίζονται ότι ξεγελάστηκαν από ουκρανούς πράκτορες.

Τον περασμένο Φεβρουάριο, η Ζουμαγκούλ Κουρμπάνοβα, μια 67χρονη πωλήτρια καταστήματος από την Αγία Πετρούπολη, καταδικάστηκε σε δεκαετή φυλάκιση επειδή έριξε μια βόμβα μολότοφ στην πόρτα ενός στρατολογικού κέντρου. Τράβηξε βίντεο της φλεγόμενης πόρτας και τράπηκε σε φυγή, αλλά συνελήφθη λίγες ώρες αργότερα.

Η Κουρμπάνοβα ισχυρίστηκε ότι είχε εξαπατηθεί από άγνωστους που της τηλεφώνησαν προσποιούμενοι τραπεζικούς υπαλλήλους και αξιωματικούς της FSB. Η 59χρονη Ελενα Κομαρίχεβα καταδικάστηκε επίσης σε φυλάκιση δέκα ετών για παρόμοια υπόθεση τον περασμένο Ιούνιο.

Αλλες πράξεις δολιοφθοράς είναι πιο διακριτικές. Δυο γυναίκες συνελήφθησαν πρόσφατα στη Μόσχα επειδή είχαν γράψει τη λέξη «Gur» –το όνομα της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών της Ουκρανίας– σε ένα μνημείο του Γκεόργκι Ζούκοφ, του σοβιετικού στρατιωτικού διοικητή, κοντά στην Κόκκινη Πλατεία. Κατέθεσαν ότι τους προσφέρθηκαν χρήματα από Ουκρανούς για την πράξη αυτή, χωρίς όμως να τους κατονομάσουν.

Λέγεται ότι και η Ρωσία χρησιμοποιεί παρόμοιες τακτικές στην Ουκρανία. Τον περασμένο Ιούνιο η ουκρανική αστυνομία ανακοίνωσε ότι ρώσοι πράκτορες υπόσχονταν χρήματα σε ουκρανούς εφήβους για να κάνουν εμπρηστικές επιθέσεις σε στρατιωτικά οχήματα. Η προειδοποίηση ήρθε μετά τη σύλληψη τεσσάρων εφήβων ηλικίας μεταξύ 13 και 18 ετών στην Οδησσό, οι οποίοι πυρπόλησαν αυτοκίνητα που ανήκαν σε ουκρανούς στρατιώτες.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...