1410
Ο Πρωθυπουργός στη συνέντευξή του στο Talk Radio 98,9 | Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού

Νέα «καρφιά» Μητσοτάκη σε Σολτς για το Μεταναστευτικό: Δεν είναι λύση η μονομερής κατάργηση της Σένγκεν

Protagon Team Protagon Team 12 Σεπτεμβρίου 2024, 10:50
Ο Πρωθυπουργός στη συνέντευξή του στο Talk Radio 98,9
|Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού

Νέα «καρφιά» Μητσοτάκη σε Σολτς για το Μεταναστευτικό: Δεν είναι λύση η μονομερής κατάργηση της Σένγκεν

Protagon Team Protagon Team 12 Σεπτεμβρίου 2024, 10:50

Οι τελευταίες επιθέσεις σε γερμανικό έδαφος, όπως η τρομοκρατική επίθεση στο Ζόλινγκεν, με ανάληψη ευθύνης από το Ισλαμικό Κράτος και ο εκλογικός θρίαμβος του ΑfD (με την ακραία αντιμεταναστευτική ατζέντα) στις τοπικές εκλογές της Θουριγγίας και της Σαξονίας, σε ένα προμήνυμα για τι μπορεί να επακολουθήσει στις ομοσπονδιακές εκλογές το 2025, έφεραν στροφή στη μεταναστευτική πολιτική του Βερολίνου, με επαναφορά των ελέγχων στα σύνορα και απειλες για μαζικές επαναπροωθήσεις μη δικαιούντων ασύλου στις χώρες υποδοχής (συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας) .

Αλλαγή εξάλλου στη γερμανική πολιτική μετανάστευσης και ασύλου, ζητεί το 77% των ερωτηθέντων σε πρόσφατη δημοσκόπηση.

Ελεγχοι στα χερσαία σύνορα για έξι μήνες και απελάσεις εξπρές

Οπως μεταδίδει η Deutsche Welle, σε μια αναλαμπή -κατά ορισμένους προσγείωση στην πραγματικότητα- για τα προβλήματα (κοινωνικά και πολιτικά) που φέρνει η ανεξέλεγκτη μετανάστευση και εισροή εν δυνάμει προσφύγων και μεταναστών, τα σχέδια του γερμανικού υπουργείου Εσωτερικών υπό τη Νάνσι Φέζερ από τους Σοσιαλδημοκράτες περιλαμβάνουν συνοριακούς ελέγχους, περισσότερες απορρίψεις αιτημάτων ασύλου, αλλά και ταχείες επιστροφές στις χώρες πρώτης εισόδου στην ΕΕ ή απελάσεις σε τρίτες χώρες.

Οι διαδικασίες ελέγχων θα διενεργούνται γρήγορα στα σύνορα από την αστυνομία, η οποία αποκτά ενισχυμένες αρμοδιότητες. Εκεί θα εξετάζεται δηλαδή ποια χώρα είναι αρμόδια, βάσει του Κανονισμού του Δουβλίνου, να χειριστεί την κάθε υπόθεση ασύλου.

Παράλληλα εξετάζεται και η δημιουργία κέντρων κράτησης παράνομων μεταναστών στα γερμανικά σύνορα -σε μία ακόμη προσγείωση στην πραγματικότητα που ζουν εδώ και μία 20ετία οι χώρες υποδοχής στον ευρωπαϊκό Νότο.

Την κρισιμότητα της κατάστασης αποτυπώνει και η ανακοίνωση της κυρίας Φέζερ για επέκταση των προσωρινών συνοριακών ελέγχων σε όλα τα χερσαία σύνορα της χώρας από 16 Σεπτεμβρίου και για έξι μήνες. Πέραν της Πολωνίας, της Τσεχίας, της Αυστρίας και της Ελβετίας, όπου ήδη ίσχυαν έλεγχοι, αυτοί τώρα επεκτείνονται στα σύνορα και με Γαλλία, Βέλγιο, Λουξεμβούργο, Ολλανδία και Δανία (αναβιώνοντας μνήμες της δεκαετιας του 80) Αντίστοιχοι έλεγχοι είχαν επιβληθεί και κατά τη διάρκεια του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου που διεξήχθη στη Γερμανία.

Μία μέρα ωστόσο μετά τα μηνύματα που έστειλε από τη Βιέννη (δείτε πιο κάτω), έχοντας δίπλα του τον καγκελάριο Νεχάμερ, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, επανέλαβε με αποδέκτη τον γερμανό καγκελάριο Σολτς, ότι η μονομερής κατάργηση της Συνθήκης -και της Ζώνης- Σένγκεν -ένα από τα επιτεύγματα της Ηνωμένης Ευρώπης- δεν μπορεί να αποτελεί λύση-απάντηση στο Μεταναστευτικό.

«Η απάντηση», τόνισε ο Πρωθυπουργός σε ραδιοφωνική του συνέντευξη στο Τalk Radio, «δεν μπορεί να είναι η μονομερής κατάργηση της Σένγκεν και να πετάξουμε το μπαλάκι στις χώρες πρώτης εισόδου. Γι αυτό υπήρξε αντίδραση και από χώρες που έχουν χερσαία κοινά σύνορα με τη Γερμανία».

«Η απάντηση μπορεί να είναι ένας δίκαιος συμβιβασμός για την φύλαξη των ευρωπαϊκών συνόρων. Απάντηση είναι η εφαρμογή του Συμφώνου για Μετανάστευση και το Ασυλο», υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Η κυβέρνηση της ΝΔ από τότε που μας εμπιστεύτηκε ο λαός, έχει ακολουθήσει δίκαιη και αυστηρή πολιτική προστασίας των συνόρων της χώρας. Η Ελλάδα υπερασπίστηκε τα ευρωπαϊκά σύνορα στον Εβρο – ήταν το πρώτο βήμα σε μια συστηματική προσπάθεια να πείσουμε όλη την ΕΕ ότι αν δεν μπορούμε να περιορίσουμε τον αριθμό που περνούν τα σύνορα, δεν θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε το ζήτημα των δευτερογενών ροών.

»Αν δεν μπορέσουμε να λύσουμε το ζήτημα των εξωτερικών συνόρων, δεν θα μπορέσουμε ποτέ να αντιμετωπίσουμε το Μεταναστευτικό. Και από τότε, η Ευρώπη, αργά αλλά σταθερά, προσαρμόστηκε σε αυτήν την πραγματικότητα. Στείλαμε μήνυμα ότι δεν θα κάνουν κουμάντο οι διακινητές», επεσήμανε ο Πρωθυπουργός.

«Αυτή η πολιτική», σημείωσε, «είχε αποτέλεσμα να μειωθούν οι είσοδοι μεταναστών από τα σύνορα και να εξομαλυνθεί η εικόνα στα νησιά». «Εκατοντάδες διακινητές είναι πλέον στη φυλακή και θα αντιμετωπίσουν αυστηρές ποινές. Το Μεταναστευτικό δεν απασχολεί τους Ελληνες αλλά απασχολεί την Ευρώπη και ειδικά τη Γερμανία που ακολουθούσε χαλαρή μεταναστευτική πολιτική», ήταν ένα ακόμη «καρφί» που πέταξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για την όψιμη υπερευαισθησία που επιδεικνύει σήμερα η υπό πίεση, κυρίως λόγω του Μεταναστευτικού, κυβέρνηση Σολτς.

Αντιστοιχα, για τη  συνεργασία με την Τουρκία στο ζήτημα της αντιμετώπισης των μεταναστευτικών ροών στο Αιγαίο, είπε πως είναι απαραίτητη και προσώρας ικανοποιητική, καθώς η Αγκυρα έχει πάρει το μήνυμα ότι η εργαλειοποίηση του Μεταναστευτικού δεν θα γίνει ανεκτή από την Ελλάδα και την Ευρώπη.

Τα επτά μηνύματα Μητσοτάκη σε Βρυξέλλες και Βερολίνο (στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον καγκελάριο της Αυστρίας, Κάρλ Νεχάμερ)

1.Δεν είναι δυνατόν να καθορίζουν οι άθλιοι διακινητές ποιος θα εισέρχεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτή είναι μια απόφαση την οποία πρέπει να λαμβάνουν τα ίδια τα κράτη μέλη της Ευρώπης.

Η αποτελεσματική φύλαξη των συνόρων αποτελεί προτεραιότητα, όχι μόνο για τα κράτη τα οποία βρίσκονται στην πρώτη γραμμή αλλά και για τα κράτη τα οποία βρίσκονται στο κέντρο της Ευρώπης, τα οποία και αυτά με τη σειρά τους μπορεί να γίνονται αποδέκτες κάποιων ανθρώπων, μεταναστών ή προσφύγων, που μπήκαν παράνομα σε πρώτη φάση στην ευρωπαϊκή ήπειρο.

2. Η Ελλάδα κατασκευάζει ένα αποτρεπτικό εμπόδιο στα σύνορά της με την Τουρκία. Θα εξακολουθεί να το κατασκευάζει, αλλά είναι απολύτως λογικό ότι αυτό το εμπόδιο δεν προστατεύει μόνο τα ελληνικά σύνορα, προστατεύει τα ευρωπαϊκά σύνορα και πρέπει να τύχει ευρωπαϊκής χρηματοδότησης.

3. Μα χώρα σαν την Ελλάδα δεν μπορεί να δεχθεί να επωμισθεί ένα δυσανάλογα μεγάλο βάρος λόγω απλά της γεωγραφικής της ιδιαιτερότητας, λόγω του γεγονότος ότι βρίσκεται, δηλαδή, στα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

4. Να δούμε και τους δύο άλλους πυλώνες της πολιτικής μας: τις αποτελεσματικές επιστροφές, όπου απαιτείται περισσότερος συντονισμός σε ευρωπαϊκό επίπεδο, γιατί αλήθεια είναι ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε πολύ καλύτερα γι’ αυτούς οι οποίοι δεν δικαιούνται άσυλο, και βέβαια τη νόμιμη μετανάστευση, τους νόμιμους διαύλους μετανάστευσης.

5. Δεν είναι δουλειά μας να υποδείξουμε σε οποιοδήποτε ευρωπαϊκό κράτος μέλος ποια πρέπει να είναι η επιδοματική ή κοινωνική του πολιτική. Η πραγματικότητα όμως είναι ότι υπάρχουν σήμερα χώρες στην Ευρώπη που έχουν μια πολύ μεγάλη έλξη και τραβούν όχι μόνο παράνομους μετανάστες αλλά και πρόσφυγες οι οποίοι έχουν status πρόσφυγα σε μια ευρωπαϊκή χώρα και μετακινούνται, όπως έχουν νόμιμα δικαίωμα να κάνουν, σε μια άλλη ευρωπαϊκή χώρα για να ζητήσουν άσυλο από αυτή.

Αυτό είναι κάτι το οποίο πρέπει να απασχολήσει την ίδια τη Γερμανία και σίγουρα δεν είναι δική μας δουλειά να υποδείξουμε στη Γερμανία, η οποία έχει και συνταγματικούς περιορισμούς, τον τρόπο με τον οποίο θα οργανώσει το κοινωνικό της κράτος.

6. Δεν είναι σωστό να κινηθούμε σε μια λογική ad hoc εξαιρέσεων από το Σένγκεν, με συνοριακούς ελέγχους οι οποίοι μπορεί να μην επιτρέψουν τελικά την ελεύθερη διακίνηση πολιτών και να κάνουν ζημιά σε μια από τις θεμελιώδεις κατακτήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

7. Δεν μπορεί κανείς να έχει την απαίτηση από την Ελλάδα, μία χώρα η οποία, ουσιαστικά, πριν από λίγα χρόνια εξήλθε μιας πρωτοφανούς δημοσιονομικής κρίσης -πατάει καλά στα πόδια της, η οικονομία της αναπτύσσεται γρήγορα, έχει καλά δημοσιονομικά-  να έχει ένα πιο ευνοϊκό πλαίσιο κοινωνικής προστασίας για τους πρόσφυγες από ό,τι έχει για τους ίδιους τους έλληνες πολίτες.

Το Λιμενικό δεν είναι υπηρεσία υποδοχής παράνομων μεταναστών

Τέλος, ο Πρωθυπουργός επεφύλαξε και μία απάντηση σε όσους επιμένουν (ακόμη και τώρα) να κατηγορούν την Ελλάδα για τη μεταναστευτική της πολιτική και ιδιαίτερα την αποτροπή εισόδου των δουλεμπορικών στα ελληνικά χωρικά ύδατα από το Λιμενικό:

Το ελληνικό Λιμενικό, υπογράμμισε, έχει σώσει χιλιάδες ανθρώπους που έχουν βρεθεί στη θάλασσα, με αυτοθυσία. Είναι προσβλητικό να διακινούνται θεωρίες συνωμοσίας σε βάρος του.

«Δεν υπάρχουν pushbacks. Από την άλλη, όμως, να είμαι σαφής, υπάρχει η ενεργητική αποτροπή, δηλαδή η προστασία των θαλασσίων συνόρων που αποτελεί αποστολή του Λιμενικού και την επιτελεί με προσήλωση.

»Ετσι όταν ξεκινά μια βάρκα από την Τουρκία, πρέπει να επιστρέφει με ασφάλεια στα τουρκικά παράλια. Το Λιμενικό δεν είναι υπηρεσία υποδοχής παράνομων μεταναστών, ξεκαθάρισε o Πρωθυπουργός προς πάσης φύσεως φωνασκούντες που επιμένουν να συκοφαντούν σε κάθε ευκαιρία την Ελλάδα, Και παράλληλα έστειλε μήνυμα στην Ευρώπη ότι τερτίπια και σπασμωδικές αντιδράσεις όπως αυτές του Βερολίνου -με την Ελλάδα να πληρώνει στο τέλος τον λογαριασμό- δεν θα γίνουν ανεκτά από την Αθήνα

Αντιδράσεις κατά του Βερολίνου υπάρχουν και σε άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Ντόναλντ Τουσκ έκανε λόγο για «απαράδεκτα» σχέδια της Γερμανίας, αφού όπως παρατήρησε, πρακτικά αναστέλλεται ο χώρος Σένγκεν. Ο υπουργός Εσωτερικών της Αυστρίας Γκέρχαρντ Κάρνερ διεμήνυσε σε αυστηρό τόνο ότι η Βιέννη δεν θα δεχτεί επιστροφές αιτούντων άσυλο από τη Γερμανία, ενώ πιο καυστικός και συνάμα αιχμηρός, εμφανίστηκε ο ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπαν που σχολίασε σκωπτικά για την γερμανική αναλαμπή στο Μεταναστευτικο: «Γερμανία καλώς ήρθες στο κλαμπ!»

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...