726
Ο Ντόναλντ Τραμπ σε μια δύσκολη στιγμή του στο debate της περασμένης Τρίτης | REUTERS/Adam Gray

Μήπως ο Τραμπ «χάνει λάδια» α λα Μπάιντεν;

Protagon Team Protagon Team 13 Σεπτεμβρίου 2024, 09:15
Ο Ντόναλντ Τραμπ σε μια δύσκολη στιγμή του στο debate της περασμένης Τρίτης
|REUTERS/Adam Gray

Μήπως ο Τραμπ «χάνει λάδια» α λα Μπάιντεν;

Protagon Team Protagon Team 13 Σεπτεμβρίου 2024, 09:15

«Ο Τζο Μπάιντεν παραμερίστηκε από την κούρσα των προεδρικών εκλογών επειδή το Δημοκρατικό Κόμμα και οι ψηφοφόροι του είχαν σοβαρές αμφιβολίες για την εγκεφαλική λειτουργία του» έγραψε ο Αλεσάντρο Τροτσίνο στην Corriere della Sera. Βέβαια, πολύ πριν από αυτούς, τέτοιες ανησυχίες είχε όλος ο υπόλοιπος κόσμος που παρατηρούσε τις αλλεπάλληλες γκέλες του Μπάιντεν. Φυσικά, αν δεν υπήρχε εκείνο το debate με τον Ντόναλντ Τραμπ, το οποίο καταρράκωσε την εικόνα του νυν προέδρου των ΗΠΑ, ίσως παρέμενε ακόμη στην κούρσα, όπως, εξάλλου, παραμένει πάντα ένας πρόεδρος εν ενεργεία.

Υστερα από το τελευταίο debate, του Τραμπ με την Κάμαλα Χάρις αυτή τη φορά το βράδυ της περασμένης Τρίτης, ο Τροτσίνο σημείωσε ότι και ο Τραμπ «τον τελευταίον καιρό εμφανίζει σημάδια νοητικής παρακμής, τα οποία έχουν γίνει επίμονα και συγκεκριμένα». Εγραψε ότι «κάνει ό,τι και ο Μπάιντεν, δείχνοντας σημάδια σύγχυσης». Και ονομάτισε ορισμένες παθογένειες του Τραμπ: «Μπερδεύει ονόματα και καταστάσεις και συντάσσει ασύνδετους συλλογισμούς». Τι δεν έχει κάνει ακόμη; «Προς το παρόν δεν έχει πέσει από τις σκάλες του αεροπλάνου και δεν έχει ανταλλάξει χειραψίες  με φανταστικά πρόσωπα».

Οι δικοί του, έγραψε ο Τροτσίνο, δηλαδή οι οικείοι του και το κόμμα του, δεν ανησυχούν για την υγεία του. Ούτε, βέβαια, οι ψηφοφόροι του, «αν και οι λοιδορίες που εισπράττει από την απέναντι πλευρά και από τα media έχουν πολλαπλασιαστεί εσχάτως». Μάλιστα «κυκλοφορεί και ένα βίντεο από το Economic Club της Νέας Υόρκης, στο οποίο εμφανίζεται ο Τραμπ να απαντά μπερδεμένα σε σαφέστατη ερώτηση». Τι τον είχαν ρωτήσει; Περί των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν οι αμερικανικές οικογένειες όσον αφορά τη φροντίδα των παιδιών τους. «Ο Λευκός Οίκος χαρακτήρισε την ασυνάρτητη και ακατανόητη φλυαρία του Τραμπ ‘‘σαλάτα’’, ενώ τον περιέλαβαν και τα media».

Ο Τροτσίνο ανέφερε τι έγραψαν οι New York Times: «Εδώ και καιρό ο Τραμπ έχει εμπλακεί σε ομιλίες άνευ χειρογράφου, τις οποίες ένας φιλόλογος θα τις έκοβε. Είναι τρομακτική η προσπάθειά του να συντάξει προτάσεις με ένα ουσιαστικό, με ένα ρήμα και με ένα αντικείμενο. Πετάγεται από θέμα σε θέμα δήθεν τυχαία και συχνά μπερδεύει τους ακροατές του, που αναζητούν ένα κύριο σημείο. Κάνει κατηγορηματικές δηλώσεις χωρίς καμία βάση». Ο Τροτσίνο συμπλήρωσε ότι «μπέρδεψε τις Νίκι Χέιλι και Νάνσι Πελόζι, δήλωσε περισσότερες από μία φορές ότι κέρδισε τον Μπαράκ Ομπάμα αντί για τη Χίλαρι Κλίντον», κ.ά. ανάλογα.

Τι άλλα νόστιμα έχει πει ο Τραμπ; Ο Τροτσίνο έφτιαξε λίστα: «Μίλησε για μια βάρκα που δέχθηκε επίθεση από καρχαρίες και αναρωτήθηκε αν ήταν προτιμότερο να είχε χτυπηθεί από κεραυνό. Είπε ψέματα ότι τα σχολεία χρηματοδοτούν χειρουργικές επεμβάσεις ‘‘φυλομετάβασης’’. Κατηγόρησε και αμέσως μετά αθώωσε τον εαυτό του για κάποια σεξουαλική παρενόχληση που συνέβη σε αεροπλάνο τη δεκαετία του ’70. Χωρίς να τον ρωτήσει κανείς, είπε ότι το πράγμα δεν είχε συμβεί και ύστερα εξήγησε τι ήταν το… πράγμα. Σφίγγει και τρίζει την οδοντοστοιχία του. Μιλώντας με τον Μασκ χαρακτήρισε τη Χάρις ‘‘όμορφη γυναίκα’’, όμως δεν ήταν κομπλιμέντο. Πιστεύει ότι η γυναικεία ομορφιά συνδυάζεται με τη βλακεία».

Ωστόσο, για το θέμα της «όμορφης Χάρις» ο Τροτσίνο παρέθεσε και την άποψη ενός άλλου αντιτραμπικού media των ΗΠΑ, του The Atlantic. Υπήρξε διαφορετική ανάλυση εκεί: «Ο Τραμπ φοβάται την ίδια του την εκτίμηση. Η ‘‘ομορφιά της Χάρις’’ τού δημιουργεί εκνευρισμό. Πιστεύει ότι αφού τη βρίσκει ο ίδιος συναρπαστική, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το ίδιο θα κάνει και η Αμερική». Πεσμένο από απόψεως μυαλού βρίσκει τον Τραμπ και η παλιά συνεργάτις του, η Στέφανι Γκρίσαμ, η οποία ήταν γραμματέας Τύπου στον Λευκό Οίκο αλλά παραιτήθηκε μετά την επίθεση στο Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου 2021.

Είναι αλήθεια, συνέχισε ο Τροτσίνο, ότι η αποχώρηση του Μπάιντεν ενίσχυσε τις αμφιβολίες σχετικά με την ικανότητα του Τραμπ να διαχειριστεί πλήρη θητεία: το 51% των ερωτηθέντων, σε γκάλοπ που δημοσιεύθηκε τον περασμένο μήνα από τη Morning Consult, είπε ότι ο Τραμπ είναι πολύ μεγάλος για να είναι υποψήφιος πρόεδρος, σε σύγκριση με το 44% όταν αντίπαλός του ήταν ο Μπάιντεν. «Η Γκρίσαμ έχει και μια διαφορετική εξήγηση. Λέει ότι το γκροτέσκο, το παράδοξο, η υπερβολή, όλα αυτά τα στοιχεία είναι ‘‘καπαρωμένα’’ από τον Τραμπ, μάλιστα τα έχουν λατρέψει οι οπαδοί του και τα αναμένουν πάντα».

Το θέμα του ο Τορτσίνο το έκλεισε ως εξής: «Παρά την ηλικία του και την επίθεση που δέχεται, ο Τραμπ δείχνει ακόμη σφριγηλός από σωματικής απόψεως. Αυτό είναι κάτι που χαροποιεί τους οπαδούς του. Η ενέργεια αντισταθμίζει την έλλειψη σαφήνειας, η διεκδικητική δύναμη αντισταθμίζει την απουσία λογικού συλλογισμού, η λεκτική βία εξισορροπεί την απουσία λύσεων».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...