678
| George Vitsaras / SOOC

Σε Τουρισμό και Εστίαση η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας

Protagon Team Protagon Team 11 Σεπτεμβρίου 2024, 15:51
|George Vitsaras / SOOC

Σε Τουρισμό και Εστίαση η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας

Protagon Team Protagon Team 11 Σεπτεμβρίου 2024, 15:51

Στους κλάδους του Τουρισμού και της Εστίασης -κλάδους με εκτεταμένη υποδηλωμένη εργασία- επεκτείνεται από την Τετάρτη, 11 Σεπτεμβριου, η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας, με την αρμόδια υπουργό, Νίκη Κεραμέως, να δευκρινίζεται ότι πρόκειται για πιλοτική εφαρμογή του μέτρου σε ξενοδοχεία, καταλύματα, κάμπινγκ, χώρους εστίασης, καφενεία, εστιατόρια κ.α.

Οπως εξήγησε η υπουργός Εργασιας σε δηλώσεις της στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, θα δοθεί εύλογο χρονικό διάστημα στην πιλοτική εφαρμογή της Κάρτας, προκειμένου να καταγραφούν ζητήματα που μπορεί να υπάρχουν, αλλά και για να μπορέσουν να εξοικειωθούν επιχειρήσεις και εργαζόμενοι.

«Στόχος -τόνισε η κυρία Κεραμέως-  είναι να καταγράφεται ο πραγματικός χρόνος που δουλεύει ο εργαζόμενος, για να αμείβεται για τον χρόνο αυτό. Είναι ένα μέτρο που έρχεται να θωρακίσει τα δικαιώματα του εργαζομένου και εμείς θέλουμε να προστατεύσουμε κάθε εργαζόμενο, όπου και αν αυτός βρίσκεται».

Οσον αφορά την αναμόρφωση του επιδόματος ανεργίας, η υπουργός , αφού σημείωσε ότι  η φιλοσοφία του δεν έχει αλλάξει τα τελευταία 70 χρόνια, σημείωσε ότι πλέον «έχουμε σχεδιάσει ένα νέο πιλοτικό πρόγραμμα, που έχει ως στόχο να αλλάξει τη φιλοσοφία σε δύο βασικούς άξονες:

Ο πρώτος άξονας είναι το επίδομα ανεργίας να γίνει πιο δίκαιο, να υπάρχει μεγαλύτερη δικαιοσύνη στο πώς δίνεται, στο πόσο είναι το ποσό και να λαμβάνει υπόψη την ασφαλιστική ιστορία προσώπου.

Ο δεύτερος άξονας έχει να κάνει με τη στήριξη των ευάλωτων συμπολιτών μας. Όταν κάποιος απολύεται, τη δύσκολη εκείνη ώρα, τους πρώτους μήνες που χρειάζεται ακόμα περισσότερη στήριξη, το επίδομα είναι υψηλότερο και εν συνεχεία βαίνει μειούμενο, ώστε να τον ωθήσει να βρει εργασία».

«Το κράτος πρέπει να στηρίζει τους άνεργους συμπολίτες μας, αλλά θέλουμε να παρακινήσουμε τον κόσμο να βρει δουλειά. Αλλη η προοπτική ενός προσώπου ή μιας οικογένειας, όταν έχει εισόδημα και άλλη, όταν εξαρτάται από επιδόματα του κράτους», παρατήρησε.

Αναφορικά εξάλλου με τα μέτρα που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, η κυρία Κεραμέως επεσήμανε ότι «η πρώτη δέσμη ρυθμίσεων έχει να κάνει με το εργασιακό περιβάλλον, οι ασφαλιστικές εισφορές εντάσσονται εκεί και ο δεύτερος άξονας έχει να κάνει με τις συντάξεις».

Σε ό,τι αφορά τα Εργασιακά, υπενθύμισε ότι η αρχική εξαγγελία αφορούσε στη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 0,5% και διπλασιάστηκε, φτάνοντας το 1%, γεγονός που σημαίνει ότι, κατά την περίοδο 2019-2026, καταγράφεται συνολική μείωση 5,5 ποσοστιαίων μονάδων, ενώ το 2027 αναμένεται να μειωθούν περαιτέρω κατά 0,5%.

Μειώνοντας -τόνισε- το κόστος εργασίας, δηλαδή τα χρήματα που πληρώνονται στο κράτος για κάθε θέση απασχόλησης, τονώνεται η απασχόληση και δίνονται περισσότερα κίνητρα, για να δημιουργηθούν περισσότερες θέσεις εργασίας.

Ετσι και τα προηγούμενα χρόνια, υπενθύμισε, η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών συνέβαλε στην αύξηση των θέσεων εργασίας, που έφτασαν τις 500.000.. προσέθεσε.

Η υπουργός Εργασίας στάθηκε ιδιαίτερα στη μείωση της ανεργίας, υπογραμμίζοντας ότι ο σχετικός δείκτης έπεσε για πρώτη φορά μετά από 15 χρόνια κάτω από το 10%.

Σε κάθε περίπτωση ομως, τόνισε, αυτό δεν είναι λόγος εφησυχασμού, καθώς έχουμε εισέλθει πλέον στον σκληρό πυρήνα της ανεργίας. «Πάμε να εστιάσουμε περισσότερο σε κατηγορίες που βλέπουμε ότι έχουν μεγαλύτερα περιθώρια βελτίωσης: στη νέα γενιά, στις γυναίκες, στα άτομα με αναπηρία και στους συνταξιούχους» συμπλήρωσε.

Σημαντική χαρακτήριση η Νικη Κεραμέως και την αύξηση του κατώτατου μισθού, ο οποίος ξεκίνησε από τα 650 ευρώ και αυξήθηκε στα 830 ευρώ, με στόχο έως το 2027 να ανέλθει στα 950. Προανήγγειλε δε, ότι τον Ιανουάριο του 2025, θα ξεκινήσει η διαβούλευση με τη συμμετοχή όλων των κοινωνικών εταίρων για νέα αύξηση του κατώτατου μισθού, η οποία θα ανακοινωθεί τον Απρίλιο του 2025.

«Εχουμε μια αύξηση τα τελευταία χρόνια που αγγίζει το 28%», επεσήμανε και όλα αυτά είναι μέτρα που στοχεύουν στο να στηρίξουν τον εργαζόμενο και να του δώσουν περισσότερο διαθέσιμο εισόδημα.

Αναφορικά τέλος με τις αυξήσεις στις συντάξεις, η υπουργός Εργασίας αποσαφήνισε ότι αυτές θα εμφανιστούν στους λογαριασμούς των δικαιούχων από τα τέλη Δεκεμβρίου και το τελικό ύψος τους θα διαμορφωθεί με τη χρήση αλγόριθμου και θα εξαρτηθεί από την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό εκείνης της περιόδου. «Εκτιμάται ότι αυτό θα κυμανθεί μεταξύ 2,2 και 2,5% και αφορά πάνω από 2.000.000 συνταξιούχους».

Τέλος, για τους συνταξιούχους που λαμβάνουν σύνταξη έως 1.600 ευρώ και διατηρούν προσωπική διαφορά, η κυρία Κεραμέως ανακοίνωσε ότι θα λάβουν έκτακτη ενίσχυση έως 200 ευρώ, με το ακριβές ποσό να εξαρτάται από το ύψος της σύνταξης.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...