398
Διασώστες προσπαθούν να εργαστούν με το νερό να φτάνει στο θώρακά τους, στην επαρχία Chiang Rai, Ταϊλάνδη, 11 Σεπτεμβρίου 2024 | Pha Muang Force/Handout via REUTERS

Τυφώνας Γιάγκι: Δεκάδες νεκροί και χάος στην Ασία

Protagon Team Protagon Team 11 Σεπτεμβρίου 2024, 13:24
Διασώστες προσπαθούν να εργαστούν με το νερό να φτάνει στο θώρακά τους, στην επαρχία Chiang Rai, Ταϊλάνδη, 11 Σεπτεμβρίου 2024
|Pha Muang Force/Handout via REUTERS

Τυφώνας Γιάγκι: Δεκάδες νεκροί και χάος στην Ασία

Protagon Team Protagon Team 11 Σεπτεμβρίου 2024, 13:24

Δεκάδες είναι οι νεκροί και πολλοί οι αγνοούμενοι στο χάος που έχει προκαλέσει ο τυφώνας Γιάγκι, κατά το πέρασμά του από την Ασία.

Μόνον στο Βιετνάμ έχουν χασει τη ζωή τους πάνω από 140 άνθρωποι. Ο τυφώνας – που πλέον έχει υποβαθμιστεί σε τροπική καταιγίδα – έπληξε κυρίως το βόρειο τμήμα του Βιετνάμ μέσα στο Σαββατοκύριακο, με βροχές και ανέμους ταχύτητας άνω των 150 χιλιομέτρων την ώρα.

Οι Αρχές ανέφεραν πλημμύρες σε άνευ προηγουμένου έκταση ακόμη και στην πρωτεύουσα Ανόι, όπου η άνοδος της στάθμης του Ερυθρού Ποταμού οδήγησε στην απομάκρυνση εκατοντάδων ανθρώπων από τις εστίες τους.

Συγκεχυμένες είναι οι πληροφορίες για τους αγνοούμενους στη χώρα, με την επίσημη καταμέτρηση να αναφέρει 58 άτομα. Δεκαέξι επαρχίες και πόλεις εξακολουθούν να απειλούνται από κατολισθήσεις και ξαφνικές πλημμύρες, αν και πολλά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι τα νερά έχουν αρχίσει να υποχωρούν σε ορισμένες ορεινές περιοχές.

Δρόμος – ποτάμι στο Ανόι του Βιετνάμ, 11 Σεπτεμβρίου 2024. REUTERS/Khanh Vu

Από πλημμύρες επλήγησαν επίσης περιφέρειες της Μιανμάρ, του Λάος και της Ταϊλάνδης.

Στο βόρειο τμήμα της Ταϊλάνδης επιχείρηση διάσωσης βρίσκεται σε εξέλιξη για 9.000 οικογένειες που έχουν παγιδευτεί από την άνοδο της στάθμης των υδάτων, όπως δήλωσε η πρωθυπουργός Παετονγκτάρν Σιναουάτρα.

Δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε κατολίσθηση στην επαρχία Τσιάνγκ Μάι, στον βορρά, και άλλοι δύο σε αδιευκρίνιστες συνθήκες στην επαρχία Τσιάνγκ Ράι, επίσης στη βόρεια Ταϊλάνδη.

Το νερό έχει σχεδόν καλύψει τα σήματα κυκλοφορίας σε αυτόν τον δρόμο στη συνοριακή πόλη Mae Sai, στη βόρεια επαρχία Chiang Rai της Ταϊλάνδης. REUTERS/SZZW

Στο Λάος, κρατικό μέσο ενημέρωσης μετέδωσε ότι τουλάχιστον ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του στις πλημμύρες.

Η στάθμη των υδάτων σε ορισμένα ποτάμια που έχουν φουσκώσει στην επαρχία Λουάνγκ Πραμπάνγκ, επίσης στον βορρά, έχει φτάσει σε επίπεδα συναγερμού, σύμφωνα με αναφορές.

Σπίτια και καταστήματα στην πρωτεύουσα της επαρχίας, που έχει ενταχθεί στον κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, έχουν πλημμυρίσει, διευκρίνισε η Lao Post.

Στη Μιανμάρ, οι έντονες βροχές προκάλεσαν πλημμύρες στην Τάτσιλεϊκ, στο ανατολικό τμήμα της χώρας, πόλη στα σύνορα με την Ταϊλάνδη, προκαλώντας προβλήματα στις τηλεπικοινωνίες.

Προτού πλήξει το Βιετνάμ, ο τυφώνας Γιάγκι είχε διασχίσει την νότια Κίνα και τις Φιλιππίνες αφήνοντας πίσω του τουλάχιστον 24 νεκρούς και δεκάδες τραυματίες.

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε τον Ιούλιο, οι τυφώνες στην περιοχή σχηματίζονται πλέον πιο κοντά στις ακτές, ενισχύονται γρηγορότερα και παραμένουν περισσότερο πάνω από την ξηρά λόγω της κλιματικής αλλαγής.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...