438
Ο υπουργός Άμυνας έχει ακυρώσει όλα του τα ραντεβού και δεν μιλάει σχεδόν με κανέναν, σημειώνουν στη γείτονα | REUTERS

Μνήμες πραξικοπήματος στην Τουρκία και αποπομπή του υπουργού Αμυνας Γκιουλέρ από τον Ερντογάν

Protagon Team Protagon Team 11 Σεπτεμβρίου 2024, 11:49
Ο υπουργός Άμυνας έχει ακυρώσει όλα του τα ραντεβού και δεν μιλάει σχεδόν με κανέναν, σημειώνουν στη γείτονα
|REUTERS

Μνήμες πραξικοπήματος στην Τουρκία και αποπομπή του υπουργού Αμυνας Γκιουλέρ από τον Ερντογάν

Protagon Team Protagon Team 11 Σεπτεμβρίου 2024, 11:49

Και ξαφνικά – ή όχι και τόσο, στη σκιά των πληροφοριών περί κυοφορούμενου κινήματος στις τάξεις του τουρκικού στρατού και υπαινιγμών πραξικοπήματος- ο υπουργός Αμυνας της Τουρκίας (και πρώην επιτελάρχης), Γιασάρ Γκιουλέρ, βλέπει την πόρτα της εξόδου από τον Ερντογάν, οδηγούμενος σε παραίτηση.

Οπως μετέδωσε και ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ και της «Καθημερινής» στην Κωνσταντινούπολη, Μανώλης Κωστίδης, η σχετική φημολογία εντείνεται μέρα με τη μέρα, με αποτέλεσμα πολλοί να προεξοφλούν την αποπομπή του τούρκου υπουργού Αμυνας από την κυβέρνηση, ακόμη και μέσα στα επόμενα 24ωρα.

Τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες παρέδωσαν έκθεση στον Ερντογάν, σύμφωνα με την οποία υπάρχουν αξιωματικοί  στο στράτευμα που λειτουργούν εναντίον του.

Ολα άρχισαν με το σύνθημα που φώναξαν προ ημερών σε τελετή της τουρκικής Στρατιωτικής Ακαδημίας απόφοιτοι  ανθυπολοχαγοί. «Είμαστε οι στρατιώτες του Κεμάλ», φώναξαν υψώνοντας τα ξίφη τους,  γεγονός που ερμηνεύτηκε ως υπαινιγμός πραξικοπήματος, αναβιώνοντας μνήμες από το στρατιωτικό πραξικόπημα του 1960.

Νέες εκκαθαρίσεις και αντιδράσεις

Σύμφωνα με τη ΜΙΤ (Milli İstihbarat Teskilati), η πρόκληση κατά της τουρκικής ηγεσίας αφορά περί τους 300 από τους 650 σπουδαστές της στρατιωτικής σχολής.

Ο ίδιος ο Ταγίπ Ερντογάν εμφανίστηκε οργισμένος, προαναγγέλλοντας νέες εκκαθαρίσεις στο στράτευμα.

«Εναντίον ποιου υψώσατε τα ξίφη σας; Όσοι ύψωσαν ξίφη θα εκκαθαριστούν. Εμείς δεν ήρθαμε εδώ από το πουθενά», διεμήνυσε ο τούρκος πρόεδρος, έξαλλος από τις  εικόνες των ανθυπολοχαγών που ύψωσαν τα ξίφη φωνάζοντας «είμαστε στρατιώτες του Κεμάλ».

«Θα ήθελα επίσης να γίνει γνωστό αυτό πολύ ξεκάθαρα. Δεν θα επιτρέψουμε να φθαρεί ξανά ο στρατός μας. Πρόσφατα, σε μια συγκεκριμένη τελετή αποφοίτησης, εμφανίστηκαν κάποιοι υβριστές και τράβηξαν ξίφη.

»Eναντίον ποιου υψώνεις αυτά τα ξίφη; Τώρα γίνεται όλη η απαραίτητη έρευνα σχετικά με αυτά και θα εκκαθαριστούν και οι λίγοι αδαείς εκεί.  

»Μπορεί να είναι 30 άτομα, μπορεί να είναι 50 άτομα, όποιοι κι αν είναι, δεν γίνεται να τους έχουμε στον στρατό μας. Θα τα καθαρίσουμε αυτά τα πράγματα», ξεκαθάρισε ο Ταγίπ Ερντογάν.

Κάποιοι στη γείτονα όμως -όπως ο πρόεδρος του Κόμματος της Νίκης και παραστρατιωτικές οργανώσεις- διαφωνούν και αντιδρούν στις νέες εκκαθαρίσεις

«Οσοι δεν είναι στρατιώτες του Μουσταφά Κεμάλ γίνονται στρατιώτες ξένων στρατών», απαντούν με νόημα σε όσους ενοχλήθηκαν από το σύνθημα στην τελετή αποφοίτησης της Στρατιωτικής Ακαδημίας.

Ο Τολγκά Σαρντάν, αρθρογράφος στο T24, σχολίασε ειδικά τη στάση του τούρκου Αμυνας στο θέμα που έχει προκύψει:

«O μόνος που δεν έχει μιλήσει για το θέμα των αποφοίτων είναι ο υπουργός Άμυνας Γιασάρ Γκιουλέρ και η σιωπή δείχνει κάτι. Ο υπουργός Άμυνας έχει ακυρώσει όλα του τα ραντεβού και δεν μιλάει σχεδόν με κανέναν. Μάλιστα ακούγεται έντονα ο ισχυρισμός πως θα ζητήσει την αποχώρηση του από τα καθήκοντα του και αυτό ακούγεται από το Σαββατοκύριακο».

«Φαίνεται πως η προεδρία δεν εμπιστεύεται τον υπουργό Αμυνας ο οποίος μάλλον θα παραιτηθεί», εκτίμησε άλλος σχολιαστής στη γείτονα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...