700
Συνέντευξη τύπου στο υπουργείο Υγείας, μετά την ΔΕΘ, 11 Σεπτεμβρίου 2024 | ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ

ΕΣΥ: Αλλαγές στον προσωπικό γιατρό, έρχεται και νέο σύστημα εφημεριών

Protagon Team Protagon Team 11 Σεπτεμβρίου 2024, 11:55
Συνέντευξη τύπου στο υπουργείο Υγείας, μετά την ΔΕΘ, 11 Σεπτεμβρίου 2024
|ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ

ΕΣΥ: Αλλαγές στον προσωπικό γιατρό, έρχεται και νέο σύστημα εφημεριών

Protagon Team Protagon Team 11 Σεπτεμβρίου 2024, 11:55

Με την γνωστή του ένταση -«είμαι ζωηρός γιατί με πνίγει το δίκιο», είπε ο ίδιος-  ο υπουργός Υγείας Αδωνις Γεωργιάδης επιχείρησε το πρώι της Τετάρτης τον απολογισμό πεπραγμένων τόσο του ίδιου όσο και των προκατόχων του -επί διακυβέρνησης Μητσοτάκη.

Και είπε πως τον πνίγει το δίκιο, διότι «οι συνδικαλιστές (της άκρας Αριστεράς, όπως προσδιόρισε) και τα κόμματα της αντιπολίτευσης κατηγορούν την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι δεν ενδιαφέρεται για το ΕΣΥ και ότι απεργάζεται εν κρυπτώ τη διαλυση και ιδιωτικοποίησή του. Και αυτό είναι άδικο για ένα σύστημα που παράγει καθημερινά σπουδαίο έργο».

Στη δευτερολογία του πάντως, ο κ.Γεωργιάδης ζήτησε συγγνώμη. Από τους ασθενείς που περιμένουν στις λίστες αναμονής για να χειρουργηθούν και οι οποίοι αναμένεται να επωφεληθούν από τα δωρεάν απογευματινά χειρουργεία που εντάχθηκαν τελευταία στιγμή στο Ταμείο Ανάκαμψης.

Οπως είπε ο υπουργός, πρόκειται για περίπου 37.000 ασθενείς οι οποίοι περιμένουν από τέσσερις μήνες έως και δύο χρόνια…

Αν η λίστα χειρουργείων αποσυμφορηθεί σε τέτοιο βαθμό, εκτιμά ο υπουργός, το 2026 θα βρει τα νοσοκομεία πιο «δυνατά» στη διαχείριση των χειρουργικών περιστατικών.

Δίπλα στον κ.Γεωργιάδη ήταν φυσικά σύσσωμη η ηγεσία του υπουργείου: η αναπληρώτρια Ειρήνης Αγαπηδάκη, οι δύο υφυπουργοί Μάριος Θεμιστοκλέους – ο οποίος επιφορτίστηκε με την παρουσίαση των στοιχείων, «βομβαρδίζοντας» τους δημοσιογράφους με αριθμούς, μισθούς και δείκτες παραγωγικότητας- και Δημήτρης Βαρτζόπουλος και η γενική γραμματέας Λίλιαν Βιλδιρίδη.

Από τους αριθμούς ξεχώρισαν οι εξής: Το ΕΣΥ είναι σήμερα ο δεύτερος μεγαλύτερος εργοδότης της χώρας. Δέχεται καθημερινά 82.000 επισκέψεις οι οποίες σε ετήσια βάση φτάνουν τα 25 εκατομμύρια. Από τον Ιούλιο του 2019 έως σήμερα το προσωπικό του ΕΣΥ έχει αυξηθεί κατά 10% -σήμερα υπηρετούν συνολικά 86.138 άτομα, από 78.272 το 2019.

Νέες αλλαγές στον προσωπικό γιατρό

Την είδηση την παρουσίασε η αναπληρώτρια υπουργός, ως αρμόδια για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ). Είναι το νέο νομοσχέδιο για τον προσωπικό γιατρό και μια σειρά από άλλες αλλαγές το οποίο σύμφωνα με τον κ.Γεωργιάδη θα τεθεί προς διαβούλευση έως το τέλος της τρέχουσας εβδομάδας ή το αργότερο την ερχόμενη Δευτέρα.

Οπως είπε η κυρία Αγαπηδάκη, «το νέο σχέδιο νόμου αφορά μια πρώτη προσπαθεια ενίσχυσης της ΠΦΥ». Θα προβλέπει, μεταξύ άλλων, μέτρα για την ενίσχυση της Παθολογίας και της Γενικής Ιατρικής -βασικές ειδικότητες για την ΠΦΥ αλλά καθόλου δημοφιλείς ανάμεσα στους γιατρούς- με «μπόνους» 30.000 ευρώ για κάθε νέο γιατρό που επιλέγει αυτές τις ειδικότητες.

Σύμφωνα με το ίδιο σχέδιο, θα προστεθούν στο σύστημα του προσωπικού γιατρού 2.500 γιατροί – με μια διαδικασία μέσω δήμων, η οποία δεν αναλύθηκε περεταίρω- ενώ θα τεθούν στην υπηρεσία των πολιτών περισσότεροι παιδιατροι, με στόχο σε πρώτη φάση να καλυφθούν δωρεάν 500.000 παιδια τα οποία όπως υπολογίζει το υπουργείο αντιστοιχούν στο ένα τρίτο του παιδικού πληθυσμού της χώρας.

Με το ίδιο νομοσχέδιο θεσπίζεται η ίδρυση επτά Πανεπιστημιακών Κέντρων Υγείας που θα στελεχώνονται αντιστοίχως και θα έχουν και την ευθύνη της Τηλεϊατρικής για τις απομακρυσμένες περιοχές της χώρας.

Η κυρία Αγαπηδάκη ανακοίνωσε ακόμη ότι μέχρι το τέλος του μήνα θα επεκταθεί το πρόγραμμα πρόληψης του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας για τις γυναίκες από 30 ετών και θα ξεκινήσουν οι δωρεάν προληπτικές εξετάσεις για τον καρκίνο του παχέος εντέρου.

Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας επανέλαβε συνοπτικά μόνο τα όσα εξήγγειλε από το βήμα της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης, με κάπως εκτενέστερη αναφορά στην αυτοτελή φορολόγηση της αμοιβής εφημερίας με συντελεστή 22% η οποία υπολογίζεται ότι θα επιφέρει στις τσέπες των γιατρών έως και 200 ευρώ παραπάνω το μήνα (μικτά).

Ερχονται αλλαγές και στις εφημερίες

Ωστόσο, προαναγγέλθηκαν αλλαγές στο σύστημα εφημέρευσης το οποίο είναι άμεσα συνδεδεμένο με τη λειτουργία των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) στο Λεκανοπέδιο Αττικής.

Η τελευταία φορά που άλλαξαν οι εφημερίες στην Αττική ήταν επί Νικήτα Κακλαμάνη στο υπουργείο Υγείας. Γγια την αναβάθμιση των υπηρεσιών που παρέχουν τα ΤΕΠ, κυβερνητική προτεραιότητα σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, και την μείωση των αναμονών και της ταλαιπωρίας θεωρείται απαραίτητη αυτή η «ανακατάταξη» των εφημεριών στα νοσοκομεία της Αττικής, εφόσον με τις παρούσες δυνατότητες του συστήματος δεν είναι εφικτή η αυτόνομη 24ωρη λειτουργία των ΤΕΠ σε όλα τα νοσοκομεία (σήμερα εφημερεύουν ανά τέσσερις ημέρες και κατά ομάδες).

Οπως και να ‘χει και όπως το έθεσε ο ίδιος ο υπουργός, η αποσυμφόρηση της λίστας χειρουργείων – με τις δωρεάν απογευματινές επεμβάσεις – και το «νοικοκύρεμα» των Επειγόντων είναι δύο τομείς που μπορούν να αλλάξουν σημαντικά το «πρόσωπο» του ΕΣΥ, εφόσον βέβαια υλοποιηθούν όσα σχεδιάζονται.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...