416
Η υφυπουργός Παιδείας, Ιωάννα Λυτρίβη, σε φωτογραφία από παλαιότερη παρουσία της στη Βουλή | INTIMEnews

Ιωάννα Λυτρίβη: Νέα σχολική χρονιά με κινητά στις τσάντες, ψηφιακό φροντιστήριο και εκμάθηση «δεξιοτήτων ζωής»

Protagon Team Protagon Team 11 Σεπτεμβρίου 2024, 10:41
Η υφυπουργός Παιδείας, Ιωάννα Λυτρίβη, σε φωτογραφία από παλαιότερη παρουσία της στη Βουλή
|INTIMEnews

Ιωάννα Λυτρίβη: Νέα σχολική χρονιά με κινητά στις τσάντες, ψηφιακό φροντιστήριο και εκμάθηση «δεξιοτήτων ζωής»

Protagon Team Protagon Team 11 Σεπτεμβρίου 2024, 10:41

Στις αλλαγές που φέρνει η νέα σχολική χρονιά -με πρώτη αυτή για την απαγόρευση εμφανούς κατοχής και χρήσης κινητού τηλεφώνου από τους μαθητές κατά τη διάρκεια του σχολικού ωραρίου- αλλά και στο πρόγραμμα «Μαριέττα Γιαννάκου» για την ανακαίνιση των σχολείων, αναφέρθηκε σε δηλώσεις της στην ΕΡΤ3, η υφυπουργός Παιδείας, Ιωάννα Λυτρίβη.

Στο πλαίσιο του προγράμματος θα  διατεθούν 250 εκατομμύρια ευρώ και από τις αρχές του 2025, «θα γίνουν μικρές παρεμβάσεις ανά σχολείο», οι οποίες όμως «στο σύνολό τους θα κάνουν μεγάλη διαφορά», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε η κυρία Λυτρίβη.

Οσον αφορά το μέτρο για τα κινητά τηλέφωνα, η υφυπουργός Παιδείας σημείωσε πως «η Ελλάδα προστίθεται στη λίστα των χωρών που προχωρούν στην απαγόρευση της χρήσης κινητού τηλεφώνου στα σχολεία» – όπως επεσήμανε, το έχουν εφαρμόσει καθολικά η Πορτογαλία και η Ισπανία, και με κάποιες παραλλαγές η Γαλλία και η Φινλανδία- και μίλησε για  αυτονόητο μέτρο, το οποίο τυγχάνει καθολική αποδοχής (ειδικά από τους γονείς).

Στη συνέχεια της συνέντευξή της η κυρία Λυτρίβη αναφέρθηκε και στον αριθμό ρεκόρ των μόνιμων διορισμών νέων εκπαιδευτικών:

«Τα τελευταία τέσσερα χρόνια, έγιναν αρκετοί μόνιμοι διορισμοί, επενδύοντας στο ανθρώπινο δυναμικό της δημόσιας εκπαίδευσης που δουλεύει με φιλότιμο, γνώσεις, κατάρτιση και εξειδίκευση, και στους οποίους οφείλουμε να αποδώσουμε εκείνο που αυτοί κάνουν για τα παιδιά μας… οι εκπαιδευτικοί είναι η ραχοκοκαλιά της σχολικής κοινότητας… είναι δύσκολο το καθεστώς που βιώνουν οι αναπληρωτές, οι οποίοι καλούνται να καλύψουν τα κενά».

Σε ό,τι αφορά το ψηφιακό φροντιστήριο που ξεκινά στις 16 Σεπτεμβρίου, η υφυπουργός Παιδείας επανέλαβε ότι θα έχουν τη δυνατότητα να εγγραφούν και να το παρακολουθούν τα απογεύματα ζωντανά χιλιάδες μαθητές, υποψήφιοι των Πανελλαδικών σε όλη τη χώρα, ενώ σε αυτό θα διδάσκεται το σύνολο της ύλης αλλά και τα ειδικά μαθήματα, όπως ξένες γλώσσες, αρχιτεκτονικό και γραμμικό σχέδιο, με διαδραστική συμμετοχή αλλά και εξατομικευμένη υποστήριξη.

Επιπρόσθετα, θα λειτουργήσουν αυτόνομες τάξεις σε ακριτικές περιοχές, όπως είναι η Γαύδος και οι Αρκιοί, με φυσική παρουσία εκπαιδευτικών τριών ειδικοτήτων, αλλά και στήριξη της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, δηλαδή και με υβριδικό τρόπο.

Επιπλέον, μπαίνουν διαδραστικοί πίνακες σε νηπιαγωγεία, δημοτικά και γυμνάσια, τα οποία εξοπλίζονται με συστήματα ρομποτικής, ενώ, παράλληλα, λειτουργεί η πλατφόρμα για το μπούλινγκ, στην οποία μέχρι σήμερα έχουν γίνει πάνω από τριακόσιες αναφορές και παρεμβάσεις σε 17 περιπτώσεις.

Τέλος, το σχολείο φέτος θα περιλαμβάνει δράσεις ενεργού πολίτη, ενίσχυση της κριτικής σκέψης μέσω των εργαστηρίων δεξιοτήτων και ενίσχυση του μαθήματος του επαγγελματικού προσανατολισμού, ώστε όλοι οι μαθητές να ανακαλύψουν τις δεξιότητες και τα ταλέντα τους.

“Είμαστε με τον μεγεθυντικό φακό και προβαίνουμε σε αλλαγές για να λαμβάνουν τα παιδιά μας δεξιότητες ζωής”, είπε η Ιωάννα Λυτρίβη.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...