945
Η Κάμαλα Χάρις στη σκηνή του National Constitution Center στη Φιλαδέλφεια | REUTERS/Brian Snyder

Γιατί η Κάμαλα Χάρις ήταν η νικήτρια στο debate με τον Τραμπ

Protagon Team Protagon Team 11 Σεπτεμβρίου 2024, 10:29
Η Κάμαλα Χάρις στη σκηνή του National Constitution Center στη Φιλαδέλφεια
| REUTERS/Brian Snyder

Γιατί η Κάμαλα Χάρις ήταν η νικήτρια στο debate με τον Τραμπ

Protagon Team Protagon Team 11 Σεπτεμβρίου 2024, 10:29

Εκείνη ήταν ήρεμη και διαβασμένη, εκείνος αμυντικός. Πετώντας διαρκώς δολώματα που άρπαζε με ανυπομονησία ο Ντόναλντ Τραμπ, η Κάμαλα Χάρις αναμφίβολα επικράτησε του αντιπάλου της στο debate της 10ης Σεπτεμβρίου για την προεδρία των ΗΠΑ, αποφεύγοντας με μαεστρία τις πολιτικές κακοτοπιές, να πάει η συζήτηση στα δικά της τρωτά σημεία. Αυτό είναι το συμπέρασμα των περισσότερων διεθνών μέσων ενημέρωσης μετά την πρώτη τηλεμαχία της αντιπροέδρου των ΗΠΑ και του πρώην προέδρου των ΗΠΑ, οκτώ εβδομάδες πριν τις κάλπες της 5ης Νοεμβρίου.

Η Κάμαλα Χάρις, έγραψαν οι New York Times, ανέδειξε τις εισαγγελικές της ικανότητες, αξιοποιώντας κάθε ευκαιρία, σε μια σύγκρουση οραμάτων και στιλ, διάρκειας 90 λεπτών.

Οι δύο υποψήφιοι, διαφώνησαν έντονα για τις αμβλώσεις και την οικονομία, τη μετανάστευση και τον πόλεμο στην Ουκρανία. Αλλά καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας, ο Τραμπ βρισκόταν σε μια αμυντική στάση, υπερασπιζόμενος το παρελθόν του, αντί να της επιτίθεται για το δικό της.

Η αντίθεση ήταν εμφανής ακόμη και όταν δεν μιλούσαν. Εκείνη χαμογελούσε. Ελαμπε. Εκείνος μίλησε περισσότερο, αλλά εκείνη υπαγόρευσε τους όρους της βραδιάς.

Το debate ήταν μια αξιοσημείωτη ανατροπή από τον Ιούνιο, όταν οι Δημοκρατικοί απελπίστηκαν τόσο πολύ από τη μονομαχία ανάμεσα στον νυν πρόεδρο Τζο Μπάιντεν και τον Ντόναλντ Τραμπ που άλλαξαν υποψηφίο για την προεδρία στη συνέχεια.

Αν υπήρχαν αμφιβολίες ότι η Κάμαλα Χάρις θα μπορούσε να σταθεί απέναντι στον Ντόναλντ Τραμπ, αυτές διαλύθηκαν στην πρώτη τους συνάντηση το βράδυ της Τρίτης, σχολίασε ο Εντουαρντ Λους, στους σαφώς συντηρητικότερους Financial Times. Το γεγονός ότι η Χάρις ολοκλήρωσε τη συζήτηση ζητώντας άλλη μια τηλεμαχία, λέει πολλά. Θα δούμε αν ο Τραμπ διακινδυνεύει ένα δεύτερο debate τις επόμενες 55 ημέρες μέχρι τις εκλογές.

Με οποιοδήποτε αντικειμενικό μέτρο, η Χάρις κέρδισε το ντιμπέιτ. Ακόμη και ορισμένοι ειδήμονες του Fox News χαρακτήρισαν το ντιμπέιτ «μια κακή βραδιά για τον Τραμπ», το οποίο είναι ευφημισμός για όσα συνέβησαν. Το αν θα συμφωνήσει ο μέσος ψηφοφόρος της Αμερικής είναι άλλο θέμα. Η Χίλαρι Κλίντον κέρδισε τα ντιμπέιτ ενανατίον του Τραμπ το 2016. Αυτό δεν την έσωσε στην κάλπη.

Οι Δημοκρατικοί φοβόντουσαν την επερχόμενη σύγκρουση της Χάρις με τον Τραμπ, συνεχίζουν οι FT. Το ιστορικό της περιλαμβάνει τόσο αποτυχίες όσο και επιτυχίες σε παρόμοια ντιμπέιτ. Το βράδυ της Τρίτης θα μπορούσε να ήταν καταστροφικό. Απεδείχθη, όμως, ένα καλό 90λεπτο για την Χάρις. Αρκεί να σκεφτεί κανείς την πιθανή πορεία της ιστορίας αν ήταν ο Τζο Μπάιντεν στη θέση της το βράδυ της Τρίτης.

Οι Δημοκρατικοί μπορούν να είναι ευγνώμονες που ο Μπάιντεν είχε πιέσει για ένα πρόωρο ντιμπέιτ, τον Ιούνιο. Αυτό τους έδωσε το χρόνο να πιέσουν τον Μπάιντεν να παραιτηθεί. Με την Χάρις, οι Δημοκρατικοί έχουν αρκετές πιθανότητες να κερδίσουν. Με τον Μπάιντεν πήγαιναν προς την ήττα.

Το πιο σημαντικό κατόρθωμά της Χάρις στη συγκεκριμένη τηλεμαχία, όμως, ήταν ότι κατάφερε να απαλλαγεί από την καρικατούρα της, εκείνη μιας διαρκώς γελαστής, κενής και φιλόδοξης γυναίκας, ανίκανης να ολοκληρώσει μια συνεκτική πρόταση. Κανένα από αυτά τα υποτιθέμενα χαρακτηριστικά δεν εμφανίστηκαν στο debate.

Η Αμερική είδε τον πρώην πρόεδρο να παλεύει το βράδυ της Τρίτης, καθώς συζητούσε με μια πρώην εισαγγελέα κατά τη διάρκεια μιας έντονης μονομαχίας για τον Λευκό Οίκο, γράφουν οι λονδρέζικοι Times, αναγνωρίζοντας επίσης τη σαφή νίκη της αντιπροέδρου.

Η Καμάλα Χάρις, προσθέτουν, ήταν πριν από το ντιμπέιτ διαβόητη για τις απαντήσεις «σαλάτα» που έδινε σε δύσκολες ερωτήσεις, αλλά η οξεία, «ιατροδικαστική» απόδοσή της άφησε πίσω της αυτήν την κακή παράδοση και ήταν οι απαντήσεις του Ντόναλντ Τραμπ που μπερδεύονταν όλο και περισσότερο.

Παρά το στείρο σκηνικό του debate του ABC News, σε μια άδεια αίθουσα στη Φιλαδέλφεια, η θερμοκρασία ανέβηκε γρήγορα καθώς οι διαφωνίες έγιναν προσωπικές και προκλητικές.

Η Χάρις, όπως αναμενόταν, έδειξε την ικανότητά της ως δικηγόρος να χρησιμοποιεί τα γεγονότα προς όφελός της. Η έκπληξη στην ερμηνεία της, προσθέτουν οι Times, δεν ήταν τόσο η ισορροπία της και η άρνησή της να φθαρεί από τις προσωπικές επιθέσεις του Τραμπ, αλλά ο άγριος ρυθμός των επικρίσεων που του εκτόξευε, καθώς «σήκωσε τα μανίκια της» και έμοιαζε με έναν άντρα που πιστεύει η καλύτερη μορφή άμυνας είναι η επίθεση.

Το Politico επίσης είδε μια ξεκάθαρη νίκη της Κάμαλα Χάρις στο debate, «και με απόσταση».

Η απόδοση της αντιπροέδρου εναντίον του Ντόναλντ Τραμπ, έγραψε το Politico, στην οποία τον προκάλεσε επανειλημμένα και τον έθεσε εκτός ισορροπίας, απείχε πολύ από το καταστροφικό debateτου Τζο Μπάιντεν τον Ιούνιο. Και έδωσε στους Δημοκρατικούς την αντιστροφή του ρόλου που ήλπιζαν.

Οι δύο υποψήφιοι μπήκαν στην τηλεμαχία της Φιλαδέλφειας με ίσα ποσοστά στις στις δημοσκοπήσεις και, σε ένα βαθιά πολωμένο έθνος, η κούρσα είναι πιθανό να παραμείνει αμφίρροπη. Αλλά, οι ψηφοφόροι είδαν για πρώτη φορά την Χάρις να έρχεται αντιμέτωπη με τον Τραμπ, και να τον αντιμετωπίζει με τρομερή επάρκεια.

Οπως το έθεσε ο ανταποκριτής του Politico, Ανταμ Ρεν: «Η Χάρις κέρδισε, με απόσταση. Εμφανίστηκε ως ο καλύτερος “εισαγγελικός” εαυτός της, βάζοντας ουσιαστικά τον Τραμπ στο βήμα του μάρτυρα σε μεγάλο μέρος της συζήτησης. Οι Δημοκρατικοί πρέπει να είναι εντελώς ενθουσιασμένοι, ιδιαίτερα για τις εκτενείς παρατηρήσεις της για τις αμβλώσεις, ένα θέμα για το οποίο μιλάει σε όλη τη χώρα από την πτώση του νόμου Roe».

Ενας από τους στόχους του Τραμπ ήταν να συνδέσει την Χάρις με τις πιο αντιδημοφιλείς πολιτικές του Μπάιντεν, ιδιαίτερα για την οικονομία και τη μετανάστευση, κατέληξαν οι New York Times, κατηγορώντας την κυβέρνηση Μπάιντεν-Χάρις ότι επέτρεψε σε «εκατομμύρια» μετανάστες να διασχίσουν τα νοτιοδυτικά σύνορα. Αυτό θα ήταν το αδύνατό της σημείο στο debate.

Ο Τραμπ δεν τα κατάφερε. Αντίθετα, βρεθηκε να κοροϊδεύει έναν άνθρωπο που φαινόταν να του λείπει σε όλη τη διάρκεια της συζήτησης. «Θα τον ξυπνήσετε στις 4 το απόγευμα», είπε ο Τραμπ σε ένα σημείο για τον Μπάιντεν, ξεχνώντας ότι ο αντίπαλός του ήταν πλέον άλλος.

Η Χάρις απάντησε αμέσως: «Είναι σημαντικό να υπενθυμίσουμε στον πρώην πρόεδρο», είπε, «ότι δεν είναι αντίπαλός του ο Τζο Μπάιντεν, είμαι εγώ»…

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...