823
Ο Ζελένκσι ζητάει και είναι πιθανό να λάβει το ΟΚ των ΗΠΑ για τη χρήση πυραύλων με βεληνεκές 250 χλμ. (όπως οι βρετανικοί Storm Shadow) | Creative Protagon/ Reuters

Κι αν ο Ζελένσκι χτυπήσει με πυραύλους τον Πούτιν;

Protagon Team Protagon Team 11 Σεπτεμβρίου 2024, 13:10
Ο Ζελένκσι ζητάει και είναι πιθανό να λάβει το ΟΚ των ΗΠΑ για τη χρήση πυραύλων με βεληνεκές 250 χλμ. (όπως οι βρετανικοί Storm Shadow)
|Creative Protagon/ Reuters

Κι αν ο Ζελένσκι χτυπήσει με πυραύλους τον Πούτιν;

Protagon Team Protagon Team 11 Σεπτεμβρίου 2024, 13:10

Η Βρετανία πιστεύει ότι οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να επιτρέψουν στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς εναντίον στόχων στη Ρωσία εντός των επόμενων εβδομάδων. Αυτό αναφέρει ρεπορτάζ των Times του Λονδίνου την ώρα που ο υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου Ντέιβιντ Λάμι μαζί με τον αμερικανό ομόλογό του Αντονι Μπλίνκεν είναι προγραμματισμένο να βρεθούν στο Κίεβο σήμερα, Τετάρτη (11/9).

To πράσινο φως για τη χρήση πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς, συμπεριλαμβανομένων των βρετανικής κατασκευής Storm Shadow, θα αποτελούσε κομβική στιγμή στον πόλεμο μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας. Οι ΗΠΑ είχαν καιρό τώρα σοβαρές επιφυλάξεις σχετικά με τη χορήγηση αυτής της άδειας στην Ουκρανία λόγω φόβων για κλιμάκωση. Ανησυχούν ιδιαίτερα ότι η Ρωσία θα μπορούσε να απαντήσει με την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων.

Ωστόσο, βρετανικές κυβερνητικές πηγές πιστεύουν τώρα ότι θα μπορούσε να υπάρξει μια αλλαγή στη θέση των ΗΠΑ πριν από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη (22-23 Σεπτεμβρίου). Η λονδρέζική εφημερίδα, επικαλούμενη βρετανό κυβερνητικό αξιωματούχο, σημειώνει ότι τμήματα της αμερικανικής κυβέρνησης έχουν αλλάξει άποψη, αλλά δεν έχουν ακόμη πείσει τον πρόεδρο Μπάιντεν και άλλους επιτελείς. Ο επικεφαλής της CIA, Γουίλιαμ Μπερνς, άφησε ωστόσο να εννοηθεί κατά την επίσκεψή του στο Λονδίνο το Σάββατο ότι η αμερικανική προσέγγιση μπορεί να αλλάξει.

Ο Πούτιν «ψώνισε» πυραύλους από το Ιράν

Από την άλλη πλευρά, σε μια εξέλιξη που ίσως συνδέεται με τη διαφαινόμενη αλλαγή στάσης των Αμερικανών, το Ιράν στέλνει περισσότερους από 200 βαλλιστικούς πυραύλους στη Ρωσία. Με αυτό τον τρόπο η υποστήριξη της Τεχεράνης στον πόλεμο της Μόσχας κλιμακώνεται με την αποστολή όπλων που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τη στόχευση πολλών πόλεων στην Ουκρανία.

Η Ρωσία παρέλαβε ήδη ένα φορτίο με περισσότερους από 200 βαλλιστικούς πυραύλους από το Ιράν, μια εξέλιξη που συνιστά σημαντική κλιμάκωση της υποστήριξης της Τεχεράνης στον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, καθώς σύμφωνα πληροφορίες που είναι σε γνώση των Ουκρανών, πρόκειται για παράδοση πυραύλων Fath-360, οι οποίοι μπορούν να χτυπούν στόχους έως και 120 χιλιόμετρα μακριά. Ρωσικό πλοίο παρέδωσε τους εν λόγω πυραύλους σε ένα άγνωστο λιμάνι στην Κασπία Θάλασσα την Τετάρτη, δήλωσε μια ουκρανική στρατιωτική πηγή στους Times.

Οι Ρώσοι μπορούν να τους χρησιμοποιήσουν για να επιτεθούν σε πόλεις όπως το Χάρκοβο και το Σούμι αλλά και στα μετόπισθεν του ουκρανικού στρατού στο Ντονμπάς και το Ντνίπρο. Παράλληλα εκφράζονται φόβοι ότι οι εν λόγω πύραυλοι από το Ιράν θα μπορούσαν να ανοίξουν το δρόμο και για την παράδοση όπλων ακόμα μεγαλύτερου βεληνεκούς που μπορούν να διανύσουν περισσότερα από 500 χιλιόμετρα.

Τι θα σήμαινε το ΟΚ στον Ζελένσκι

Ανάλυση των Times σε ξεχωριστό τους άρθρο για το ζήτημα, αναφέρει πως η χρήση πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς από την Ουκρανία θα της επέτρεπε να πλήξει ρωσικές αεροπορικές βάσεις, αποθήκες πυρομαχικών και άλλους στρατιωτικούς στόχους που απειλούν το έδαφός της.

Παράλληλα, ο στρατός της θέλει να είναι σε θέση να εξουδετερώνει τους ρωσικούς στόλους βομβαρδιστικών που ρίχνουν από αέρος «βόμβες ολίσθησης» —σχετικά φθηνές ανακατασκευασμένες βόμβες με συστήματα καθοδήγησης— σε ουκρανικούς στόχους με καταστροφικά αποτελέσματα. Οι Ρώσοι είναι σε θέση να εκτοξεύουν αυτές τις βόμβες δεκάδες χιλιόμετρα πίσω από τις γραμμές του μετώπου.

Αν η Ουκρανία μπορούσε ξαφνικά να χρησιμοποιήσει τέτοια όπλα βαθιά μέσα στη Ρωσία, αυτό θα ανάγκαζε τη Μόσχα να μετακινήσει τα αεροσκάφη της πιο πίσω, πράγμα που σημαίνει ότι θα χρειάζονταν περισσότερα καύσιμα για να φτάσουν στη γραμμή του μετώπου. Επίσης, θα μπορούσε να περιορίσει τον αριθμό των εξορμήσεων που είναι σε θέση να πραγματοποιήσει η ρωσική πολεμική αεροπορία.

Η Βρετανία έχει προμηθεύσει την Ουκρανία με περιορισμένο κατά τις πληροφορίες απόθεμα πυραύλων Storm Shadow, οι οποίοι έχουν βεληνεκές περίπου 250 χιλιόμετρα, τριπλάσιο από το βεληνεκές των πυραύλων που χρησιμοποιούσε η Ουκρανία μέχρι τώρα. Οι πύραυλοι Storm Shadow είναι ιδιαίτερα χρήσιμοι για την επίθεση σε αποθήκες, σημειώνουν οι Times του Λονδίνου.

Οι ΗΠΑ έχουν προμηθεύσει την Ουκρανία με την πιο μεγάλης εμβέλειας έκδοση του ATACMS, του υπερηχητικού τακτικού βαλλιστικού πυραύλου ο οποίος μπορεί να διανύσει 300 χιλιόμετρα. Παρόλο που η Ουκρανία μπορεί να χρησιμοποιήσει άλλα όπλα που της παρέχονται από τη Δύση για να πλήξει στόχους εντός της Ρωσίας, της έχει απαγορευτεί η χρήση πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς λόγω των φόβων των ΗΠΑ για κλιμάκωση.

Η Ρωσία δεν έχει προφανώς τέτοιους περιορισμούς. Σύμφωνα με τους λονδρέζικους Times, «το να επιτραπεί στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει όπλα μεγάλου βεληνεκούς εντός της Ρωσίας είναι απίθανο να αλλάξει εντελώς την πορεία του πολέμου, εν μέρει επειδή οι Ουκρανοί είναι απίθανο να διαθέτουν τεράστιο αριθμό τέτοιων όπλων. Η Γερμανία, η οποία διαθέτει πυραύλους Taurus μεγάλου βεληνεκούς, παρόμοιους με τους Storm Shadow, έχει αρνηθεί να τους παραδώσει στο Κίεβο λόγω φόβων κλιμάκωσης».

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος που σχετίζεται κατά την εφημερίδα με την αλλαγή της θέσης της Δυτικής πολιτικής για τα όπλα μεγάλου βεληνεκούς είναι τα ρωσικά αντίποινα και ο φόβος ότι ο πρόεδρος Πούτιν θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τακτικά πυρηνικά όπλα εντός της Ουκρανίας, κάτι που θεωρείται φυσικά κόκκινη γραμμή για το ΝΑΤΟ. «Δεν είναι σαφές τι θα έκανε το ΝΑΤΟ για να απαντήσει, αν και ο κίνδυνος ενός Τρίτου Παγκοσμίου Πολέμου θα ήταν ακόμη μεγαλύτερος», σχολιάζουν στην ανάλυσή τους οι Times του Λονδίνου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...