516
Χάρις και Τραμπ θα συγκρουστούν στο debate που αρχίζει στις 04.00 τα ξημερώματα της Τετάρτης (ώρα Ελλάδας) | Shutterstock

Τόμας Φρίντμαν: Τι να πει η Χάρις για να κερδίσει το debate

Protagon Team Protagon Team 10 Σεπτεμβρίου 2024, 15:35
Χάρις και Τραμπ θα συγκρουστούν στο debate που αρχίζει στις 04.00 τα ξημερώματα της Τετάρτης (ώρα Ελλάδας)
|Shutterstock

Τόμας Φρίντμαν: Τι να πει η Χάρις για να κερδίσει το debate

Protagon Team Protagon Team 10 Σεπτεμβρίου 2024, 15:35

Ο Τόμας Φρίντμαν, ο διακεκριμένος αρθρογράφος των New York Times, σπανίως αρχίζει τα κείμενα του με τρόπο τόσο ευθύ και άμεσο. Αυτή τη φορά όμως μοιάζει να βιάζεται να μεταφέρει στην Κάμαλα Χάρις μια συμβουλή πριν από το debate με τον Ντόναλντ Τραμπ που θα μεταδοθεί στις 04.00 τα ξημερώματα της Τετάρτης (ώρα Ελλάδας).

Και της προτείνει να πει το εξής: «Ο Τζο και εγώ κάναμε πολλά πράγματα σωστά, αλλά κάναμε και μερικά πράγματα λάθος -και να τι έμαθα». Οι λίγες αυτές λέξεις θα είναι κατά τον Φριντμαν το κλειδί για να κερδίσει την τηλεμαχία με αντίπαλο τον Ντόναλντ Τράμπ αλλά και τις εκλογές.

«Αν πει αυτές τις λέξεις θα βελτιώσει κατά πολύ τις πιθανότητές της να κερδίσει περισσότερους αναποφάσιστους ψηφοφόρους σε αυτή την αμφίρροπη κούρσα. Αν αποτύχει να τις εκστομίσει ή αν συνεχίσει να συγκαλύπτει τις αλλαγές στην πολιτική της με την ασυνάρτητη δήλωση που χρησιμοποίησε στη συνέντευξη στο CNN —ότι ενώ οι θέσεις της μπορεί να έχουν αλλάξει σχετικά με το fracking και τη μετανάστευση, «οι αξίες μου δεν έχουν αλλάξει»— θα δυσκολευτεί» τονίζει ο Φρίντμαν.

Η Κάμαλα Χάρις δήλωσε στις 30/8 στο CNN πως δεν έχει καμιά πρόθεση να απαγορεύσει την υδραυλική ρωγμάτωση, ή «fracking» —αμφιλεγόμενη μέθοδο εξόρυξης υδρογονανθράκων, την οποία καταγγέλλουν υπερασπιστές του περιβάλλοντος— εάν εκλεγεί πρόεδρος τον Νοέμβριο.

«Κυρία αντιπρόεδρε, αν λέτε ότι οι θέσεις σας έχουν αλλάξει, αλλά οι αξίες σας δεν έχουν αλλάξει, τι σημαίνει αυτό; Και τι πρέπει να περιμένουμε από την προεδρία σας -τις αξίες σας ή τις πράξεις σας; Η τελευταία μας δημοσκόπηση δείχνει ότι πάρα πολλοί ψηφοφόροι εξακολουθούν να μην γνωρίζουν» σχολιάζει ο Φρίντμαν.

Δεν πειράζει κατά τον αρθρογράφο των NYTimes να παραδεχτεί η Χάρις ότι κάποιες θέσεις της έχουν αλλάξει, λέγοντας κάτι όπως αυτό:

—«Εμαθα πολλά ως αντιπρόεδρος. Είμαι υπερήφανη για τη θητεία μας που βάζει την Αμερική σε μια βιώσιμη πορεία προς ένα μέλλον καθαρής ενέργειας. Αυτό θα μας κάνει πιο ασφαλείς και πιο ευημερούντες. Αλλά βλέπω επίσης ότι δεν μπορούμε να φτάσουμε εκεί από τη μια μέρα στην άλλη. Για λόγους τόσο οικονομικής όσο και εθνικής ασφάλειας, χρειαζόμαστε μια συνολική ενεργειακή στρατηγική αυτή τη στιγμή. Μπορείτε λοιπόν να είστε βέβαιοι ότι σε μια προεδρία Χάρις, η Αμερική θα συνεχίσει να ηγείται παγκοσμίως στην εκμετάλλευση των πλεονεκτημάτων μας σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο, αλλά θα το κάνουμε με τον καθαρότερο δυνατό τρόπο, κάνοντας τη μετάβαση όσο το δυνατόν γρηγορότερα».

Δεν πειράζει, πάντα κατά τον Φρίντμαν, να πει και κάτι όπως αυτό η Κάμαλα Χάρις:

—«Ο πρόεδρος Μπάιντεν και εγώ κληρονομήσαμε μια σκληρή συνοριακή πολιτική από τον Τραμπ που περιελάμβανε τον διαχωρισμό των γονέων από τα παιδιά τους. Ισως, από υπέρμετρη συμπόνια, την ανατρέψαμε σε υπερβολικό βαθμό. Αλλά μάθαμε από αυτό. Μάθαμε ότι μόνο μια συνολική, διακομματική μεταρρύθμιση της μετανάστευσης μπορεί να μας δώσει τη λύση που χρειαζόμαστε, ελέγχοντας την παράνομη μετανάστευση, ενώ παράλληλα θα συνεχίζουμε να είμαστε ένας φάρος για τη νόμιμη μετανάστευση».

Οι πολιτικοί πάντα υποτιμούν πόσο πολύ οι ψηφοφόροι (και τα μέσα ενημέρωσης) σέβονται έναν ηγέτη που μπορεί να πει, «δεν το πετύχαμε σωστά την πρώτη φορά και θα το διορθώσω», κάτι που ο Τραμπ δεν μπορεί ποτέ, μα ποτέ να κάνει, σημειώνει κλείνοντας ο Φρίντμαν.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...