337
| Shutterstock

Η λειψυδρία απειλεί την πατάτα Νάξου: Κατά 70% μειώθηκε η παραγωγή φέτος

Protagon Team Protagon Team 10 Σεπτεμβρίου 2024, 13:49
|Shutterstock

Η λειψυδρία απειλεί την πατάτα Νάξου: Κατά 70% μειώθηκε η παραγωγή φέτος

Protagon Team Protagon Team 10 Σεπτεμβρίου 2024, 13:49

Σε ανησυχητική μείωση της παραγωγής πατάτας στη Νάξο (κατά 70% φέτος σύμφωνα με τα στοιχεία) έχει οδηγήσει η ακαρπία. Συγκεκριμένα, ενώ μέχρι πέρυσι οι 300 παραγωγοί πατάτας είχαν σοδειά 6.000 τόνων σε ετήσια βάση, η φετινή εκτιμάται μόλις στους 1.800 τόνους.

Στο νησί των Κυκλάδων, μεταξύ των παραγωγών έχει σημάνει «σήμα κινδύνου» για την κατάσταση που επικρατεί εξαιτίας της λειψυδρίας. Οι πρόεδροι των συνεταιρισμών της χώρας έθεσαν το θέμα στη 15η Γιορτή της Πατάτας Νάξου που εφέτος μετατράπηκε σε διαμαρτυρία.

«Η 15η Γιορτή της Πατάτας Νάξου δεν είναι γιορτή αλλά διαμαρτυρία. Δεν έγιναν διαμαρτυρίες μόνο από την ΕΑΣ Νάξου αλλά και από τους προέδρους συνεταιρισμούς από όλη την Ελλάδα» δήλωσε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρόεδρος της ΕΑΣ Νάξου, Δημήτρης Καπούνης.

Κατά τη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε οι πρόεδροι των συνεταιρισμών υπογράμμισαν ότι υπάρχει ο κίνδυνος αφανισμού της καλλιέργειας πατάτας Νάξου, ενώ κατήγγειλαν την αδράνεια των αρμόδιων κεντρικών, περιφερειακών και τοπικών οργάνων, για την αδυναμία έγκαιρης πρόληψης της κατάστασης και τη λήψη συντονισμένων και προγραμματισμένων ενεργειών εξασφάλισης νερού άρδευσης.

Οι πρόεδροι των συνεταιρισμών με προτάσεις τους σημείωσαν ότι πρέπει να επιδοτηθεί η ακαρπία και η μεσοκαρπία μέσω των μέτρων ήσσονος σημασίας (de minimis) διότι η πατάτα Νάξου αποτελεί ΠΓΕ (προστασία γεωγραφικής ένδειξης) προϊόν.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘΕΑΣ) και πρόεδρος στον Αγροτικό Γαλακτοκομικό Συνεταιρισμός Καλαβρύτων, Παύλος Σατολιάς επισήμανε πως από την πλευρά της πολιτείας «θα πρέπει να ληφθούν πρωτοβουλίες για να δημιουργηθεί ένα καλύτερο περιβάλλον για την παραγωγή προϊόντων», το οποίο σύμφωνα με τον ίδιο περιλαμβάνει «την κατασκευή μεγάλων έργων για το νερό».

Ένα επιπλέον ζήτημα που συζητήθηκε ήταν το μεταφορικό ισοδύναμο, το οποίο όπως τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Καπούνης «από 1/1/2022 δεν έχει δοθεί στους αγρότες».

«Η έλλειψη νερού θέτει σε κίνδυνο την παραγωγή των ελληνικών αγροδιατροφικών προϊόντων, ειδικά των δυο ΠΟΠ της Νάξου, τη Γραβιέρα και την Πατάτα» επισήμανε ο κ. Σατολιάς.

Σχολιάζοντας τη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί τόνισε ότι πλέον υπάρχουν μικρότερες ποσότητες στα προϊόντα, τα οποία παράγονται πιο δύσκολα κάτι που θα έχει άμεσο αντίκτυπο στην τσέπη του καταναλωτή μιας και θα πωλούνται ακριβότερα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...