715
O Τζέιμς Ερλ Τζόουνς στη δεύτερη -και βασική τελικά- δουλειά του: δανείζοντας τη φωνή του | Photo by Edmund Eckstein/Getty Images

Τζέιμς Ερλ Τζόουνς: Σίγησε η «φωνή» του Νταρθ Βέιντερ και του CNN

Protagon Team Protagon Team 10 Σεπτεμβρίου 2024, 07:44
O Τζέιμς Ερλ Τζόουνς στη δεύτερη -και βασική τελικά- δουλειά του: δανείζοντας τη φωνή του
|Photo by Edmund Eckstein/Getty Images

Τζέιμς Ερλ Τζόουνς: Σίγησε η «φωνή» του Νταρθ Βέιντερ και του CNN

Protagon Team Protagon Team 10 Σεπτεμβρίου 2024, 07:44

Τι θα ήταν το «Star Wars» χωρίς τη φωνή του Νταρθ Βέιντερ; Σίγουρα κάτι άλλο, υποδεέστερο. Αλλά μήπως το CNN θα ήταν αυτό που είναι, αν εκεί, κάπου στις αρχές των 80s, δεν ακουγόταν από την τηλεόραση αυτό το υποβλητικό, επιβλητικό και τελικά ταυτόσημο της εγκυρότητας «This is CNN», με τη δική του τη φωνή; Αυτή η φωνή, η φωνή του Τζειμς Ερλ Τζόουνς σίγησε —ο σπουδαίος αμερικανός ηθοποιός έφυγε από τη ζωή, τη Δευτέρα στη Νέα Υόρκη, σε ηλικία 93 ετών.

Φυσικά ο Τζέιμς Ερλ Τζοόυνς δεν ήταν μόνο η φωνή του —την οποία σε μια στροφή της σταδιοδρομίας του είχε δανείσει και στην υπηρεσία τηλεφωνίας Bell Atlantic και σε μια άλλη στον Μουφάσα του «Βασιλιά των Λιονταριών». Ηταν ένας εξαιρετικός εργάτης της υποκριτικής, με πλούσια θεατρική και κινηματογραφική καριέρα. Και ένας άνθρωπος που κατάφερε να υπερνικήσει όλα τα εμπόδια που του έθετε η Αμερική των φυλετικών διακρίσεων: γεννήθηκε το 1931 στην καρδιά του αμερικανικού Νότου, στην Πολιτεία του Μισισιπή, ξεκίνησε σε ένα μικρό θέατρο σε μια μικρή πόλη στο βόρειο Μίσιγκαν, κατάφερε να ανεβεί στο σανίδι του Μπρόντγουεϊ, στις αρχές των 60s, και να καθιερωθεί και σε απαιτητικούς σαιξπηρικούς ρόλους και έπειτα να κάνει μια λαμπρή καριέρα στο σινεμά και στην τηλεόραση, με σχεδόν 200 τίτλους στη φιλμογραφία του, κατακτώντας και το Χόλιγουντ.

1968: O Tζέιμς Ερλ Τζόουνς στην καθημερινή ρουτίνα του, ξυρίζει το κεφάλι του για να υποδυθεί τον πρωτοπυγμάχο Τζακ Τζόνσον στην παράσταση «Great White Hope» –έπειτα θα ενσάρκωνε τον ρόλο και στην ομώνυμη ταινία (Getty Images/ Bettmann/ Ideal Image)

«Από την ευγενική σοφία του Μουφάσα ως την απόλυτη απειλή του Ντάρθ Βέιντερ, ο Τζέιμς Ερλ Τζόους χάρισε τη φωνή του σε ορισμένους από τους μεγαλύτερους χαρακτήρες τις ιστορίας του σινεμά», ανέφερε ο Μπομπ Ιγκερ, διευθύνων σύμβουλος της The Walt Disney Company. «Ενας βραβευμένος ηθοποιός του θεάτρου, με σχεδόν 200 συμμετοχές στο σινεμά και στην τηλεόραση, οι ιστορίες στις οποίες έδωσε ζωή με ένα λαμπρό πνεύμα και μια μοναδικά καθηλωτική παρουσία, άφησαν ένα παντοτινό αποτύπωμα για γενιές και γενιές θεατών», συμπλήρωσε.

Οι New York Times σημείωσαν στη νεκρολογία τους ότι ο Τζέιμς Ερλ Τζόουνς βοήθησε στην αλλαγή της αντίληψης για τους μαύρους ηθοποιούς στο Χόλιγουντ, δημιουργώντας ανεξίτηλους κινηματογραφικούς και τηλεοπτικούς χαρακτήρες που αψήφησαν τα επικρατούντα στερεότυπα.

Λίγοι θυμούνται, για παράδειγμα, ότι το 1964 ο μέγας Στάνλεϊ Κιούμπρικ είχε διαλέξει τον Τζέιμς Ερλ Τζόουνς για έναν μικρό αλλά χαρακτηριστικό ρόλο, αυτόν του πιλότου βομβαρδιστικού, στη μαύρη πολιτική σάτιρα «SOS, Πεντάγωνο καλεί Μόσχα».

Ως σμηναγός Τζόουνς στο Β-52 του «SOS, Πεντάγωνο καλεί Μόσχα» του Κιούμπρικ (Sony Pictures)

Ή ότι ο Φράνκο Τζεφιρέλι είχε δώσει στον Τζέιμς Ερλ Τζόουνς τον ρόλο του μάγου Βαλτάσαρ στον τηλεοπτικό «Ιησού από τη Ναζαρέτ».

1977: Ο Τζέιμς Ερλ Τζόουνς είναι ο μάγος Βαλτάσαρ στον «Ιησού από τη Ναζαρέτ» (ITC Films/RAI)
1991: Με δύο Emmy για τους ρόλους του στις τηλεοπτικές σειρές «Heat wave» και «Gabriel’s Fire» (REUTERS/Mircovich/File Photo)
Ιούνιος 2017, Νέα Υόρκη: Ο Τζέιμς Ερλ Τζόουνς στην εκδήλωση των βραβείων Tony – όπου τιμήθηκε για την προσφορά του στο αμερικανικό θέατρο ( REUTERS/Carlo Allegri/File Photo)

Αλλά αναμφίβολα, η έκρηξη ήρθε με τον «Πόλεμο των Αστρων», το φιλμ επιστημονικής φαντασίας του Τζορτζ Λούκας, που βρήκε τον Τζέιμς Ερλ Τζόουνς, το 1977, σε ηλικία 46 ετών και κάπως παραπεταμένο σε τηλεοπτικούς ρόλους.

Ο Λούκας ήθελε μια πολύ βαθιά και καθηλωτική φωνή για τον ρόλο του απόλυτου «Κακού», του Νταρθ Βέιντερ: πίσω από τη μαύρη μάσκα και τη στολή ήταν, βέβαια, ο Ντέιβιντ Πρόουζ, αλλά όλοι θα άκουγαν τη φωνή. Στην αρχή είχε σκεφτεί τον Όρσον Γουέλς, αλλά προτίμησε μια λιγότερο γνωστή φωνή, ήταν του Τζέιμς Ερλ Τζόουνς —που στο πρώτο «Star Wars» δεν θα αναφερόταν καν στα credits της ταινίας, αλλά θα γινόταν πασίγνωστος ως μέρος ενός κινηματογραφικού σύμπαντος με δισεκατομμύρια οπαδούς.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο κινηματογραφικός γιος του Νταρθ Βέιντερ, ο ηθοποιός Μαρκ Χάμιλ, που υποδυόταν τον Λουκ Σκάιγουοκερ στον «Πόλεμο των Αστρων» έγραψε στην πλατφόρμα X:

«Αναπαύσου εν ειρήνη, μπαμπά».

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...