534
Οι τουρκικές κλινικές μεταμόσχευσης μαλλιών λένε στο web ότι μπορούν να γεμίσουν τα κεφάλια μας με τρίχες, χωρίς μεγάλο κόστος | Creative Protagon

Χρυσές δουλειές με… τρίχες κάνουν οι Τούρκοι

Protagon Team Protagon Team 16 Σεπτεμβρίου 2024, 21:11
Οι τουρκικές κλινικές μεταμόσχευσης μαλλιών λένε στο web ότι μπορούν να γεμίσουν τα κεφάλια μας με τρίχες, χωρίς μεγάλο κόστος
|Creative Protagon

Χρυσές δουλειές με… τρίχες κάνουν οι Τούρκοι

Protagon Team Protagon Team 16 Σεπτεμβρίου 2024, 21:11

Και τουρισμό ειδικού τύπου καλλιεργεί η Τουρκία, πέρα από εκείνον τον μπανάλ, με τα κεφτεδάκια και τα γεμιστά, με τα λουκούμια και τα τσάγια τα… αιγαιοπελαγίτικα, με τον χορό πάνω στα τραπέζια, κ.λπ., τον οποίο διαφημίζει και μέσω ελληνικών τηλεοπτικών σταθμών. Τι άλλο πουλάνε οι Τούρκοι στους ξένους επισκέπτες τους; Τρίχες! Ποιοι θέλουν να αγοράσουν τουρκικές τρίχες και μάλιστα να τις «φορέσουν» κατακέφαλα; Οι Δυτικοί, διότι «μετά τα 50 τους, τουλάχιστον οι μισοί μένουν με το κεφάλι γυμνό» και μάλλον νομίζουν ότι η φαλάκρα είναι κάτι προς θάνατον.

Οι διαφημίσεις για τις επιτυχίες των τουρκικών κλινικών μεταμόσχευσης μαλλιών δίνουν και παίρνουν στο web, έγραψε η Repubblica. Ωστόσο το μεγαλύτερο δέλεαρ είναι η φτήνια (η οποία, εκτός από τον  παρά, έμαθε να καταπίνει αμάσητα τα ευρώ, τις στερλίνες και τα δολάρια). «Εκεί συρρέουν φαλακροί από όλον τον κόσμο, και Ιταλοί φυσικά. Το δόλωμα είναι η τιμή των μεταμοσχεύσεων στην Κωνσταντινούπολη, οι οποίες είναι συμφέρουσες». Ο αντίλογος έρχεται από τις ευρωπαϊκές κλινικές, κατά το ιταλικό ρεπορτάζ πάντα.

Αυτές προειδοποιούν τους φαλακρούς «για τον κίνδυνο να καταλήξουν σε μια τρύπα στην Τουρκία και να διαταράξουν την υγεία τους», επειδή η φτήνια έχει την εξήγησή της: «Στις κλινικές αυτές απασχολούνται πρώην οδηγοί ταξί ως νοσηλευτές». Ωστόσο «η φήμη είναι ισχυρή» και έχει ως αποτέλεσμα «τα ταξίδια να αυξάνονται κάθε χρόνο». Τα αεροπλάνα προσγειώνονται γεμάτα πελάτες από τις ΗΠΑ, τη Βρετανία, τη Γερμανία, την Ολλανδία, την Αλβανία (!), την Ιταλία, τις αραβικές χώρες και από την Ινδία.

Η Repubblica διευκρίνισε ότι όντως είναι φθηνές οι τιμές στην Κωνσταντινούπολη, «αν συγκριθούν με τις τιμές στις ΗΠΑ και στη Βρετανία» και μας πληροφόρησε ότι το γερμανικό έντυπο Die Zeit έκανε τη σούμα και έβγαλε συμπέρασμα: «Το 2022 πήγαν στην Τουρκία περισσότεροι από 500.000 ξένοι μόνο και μόνο για να βρουν τα χαμένα μαλλιά τους», δηλαδή για να κάνουν μεταμόσχευση τριχών. Αυτό το νούμερο δείχνει ότι οι τουρκικές κλινικές μαλλιών φιλοξενούν περί τα 1.370 άτομα καθημερινώς, ενώ οι τουρκικές διαφημίσεις, γραμμένες στα αγγλικά, μιλούν περί ενός εκατομμυρίου φαλακρών τουριστών το 2023.

«Προσοχή! Αυτός ο τελευταίος αριθμός, μάλλον διογκωμένος, δεν εμφανίζεται τυχαία στα τουρκικά sites. Αποτελεί μέρος της στρατηγικής μάρκετινγκ της βιομηχανίας μεταμοσχεύσεων, η οποία πλασάρει την πόλη του Βοσπόρου ως τον Παράδεισο της Αναγέννησης της Τρίχας. Μάλιστα ορισμένες φορές οι φαλακροί καλωσορίζονται στο αεροδρόμιο και οδηγούνται στην κλινική με αυτοκίνητα, χωρίς χρέωση των μεταφορικών. Οι κλινικές προσφέρουν και δωρεάν διαμονή στους ασθενείς κατή τη μετεγχειρητική φάση, σε ξενοδοχεία τεσσάρων ή πέντε αστέρων. Και οι καλύτερες διαθέτουν και διερμηνείς».

Οι ιστοσελίδες των πιο γνωστών τουρκικών κλινικών μεταμόσχευσης μαλλιών είναι εντυπωσιακές, καθώς δείχνουν τα χειρουργεία σε άρτια τρισδιάστατα βίντεο. Αν το τουρκικό μάρκετινγκ είναι σαγηνευτικό και δελεαστικό, έγραψε η Repubblica, τους τελευταίους μήνες και κυρίως στην Ευρωπαϊκή Ενωση διαμορφώνεται η αντι-μάρκετινγκ στάση. «Αρθρα και ‘‘εγχειρίδια επιβίωσης’’ τονίζουν τους κινδύνους από κάποια επέμβαση σε κλινικές της Τουρκίας».

Αγγλική κλινική διαθέτουσα τα σχετικά διαπιστευτήρια λέει ότι ναι μεν οι επεμβάσεις στην Τουρκία είναι φθηνές, όμως εκεί γίνονται εκπτώσεις σε θέματα ασφαλείας του ασθενούς. Και αναφέρει παραδείγματα, από τους προαναφερθέντες ταξιτζήδες-νοσοκόμους μέχρι τα κεφάλια που δεν χρειάζονται απαραιτήτως μεταμόσχευση, αλλά φαρμακευτική αγωγή ώστε να περιοριστεί ή να σταματήσει η τριχόπτωση. Επισημαίνει, δε, ότι δεν μπορεί να δοθεί καμία εγγύηση για τέτοιου είδους επεμβάσεις, συνεπώς οι τουρκικές διαφημίσεις είναι παραπλανητικές.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...