549
H Space X υπόσχεται να ξεκινήσει σύντομα πτήσεις μεταφοράς ανθρώπων στον Άρη | CreativeProtagon / Shutterstock

O Μασκ δηλώνει έτοιμος για μια πόλη ανθρώπων στον Αρη

Protagon Team Protagon Team 10 Σεπτεμβρίου 2024, 20:00
H Space X υπόσχεται να ξεκινήσει σύντομα πτήσεις μεταφοράς ανθρώπων στον Άρη
|CreativeProtagon / Shutterstock

O Μασκ δηλώνει έτοιμος για μια πόλη ανθρώπων στον Αρη

Protagon Team Protagon Team 10 Σεπτεμβρίου 2024, 20:00

Ο Έλον Μασκ δεν διστάζει να ξεκινά την προσπάθεια υλοποίησης των διαφόρων ιδεών και οραμάτων του όσο προωθημένα ή ακόμη εξωπραγματικά μπορεί να ακούγονται στους περισσότερους.

Ανάλογα με το είδος της ιδέας και του στόχου που θέτει ιδρύει κάποια εταιρεία τον έλεγχο και λειτουργία της οποίας φροντίζει να διατηρεί ο ίδιος. Για το όραμα του να μετακομίσει ο άνθρωπος στον Άρη και να δημιουργηθεί εκεί μια μεγάλη αποικία ίδρυσε το 2002 τη διαστημική εταιρεία Space X η οποία με σειρά επαναστατικών τεχνολογιών που ανέπτυξε μετατράπηκε στη μεγαλύτερη διαστημική εταιρεία στον κόσμο και συνεργάζεται στενά πλέον με τις μεγαλύτερες κρατικές διαστημικές υπηρεσίες όπως η NASA.

Με τον τεράστιο πύραυλο Super Heavy και και το μεγάλο διαστημόπλοιο Starship που κατασκεύασε η Space X ο Ελον Μασκ θεωρεί ότι μπορεί πλέον να δώσει σάρκα και οστά στο όραμα του για την αποίκηση του Κόκκινου Πλανήτη.

Ο αμερικανός μεγιστάνας με ανάρτηση του, όπως συνηθίζει, παρουσίασε το σχέδιο του για τη δημιουργία μιας αποικίας στον Άρη.

«Η SpaceX θα ξεκινήσει αποστολές χωρίς πλήρωμα στον Άρη σε δύο χρόνια όταν Γη και Άρης θα βρίσκονται στο παράθυρο προσέγγισης μεταξύ τους. Στις αποστολές αυτές θα δοκιμαστεί το σύστημα ασφαλούς προσεδάφισης στον Άρη. Εάν το σύστημα αποδειχθεί αξιόπιστο οι πρώτες επανδρωμένες πτήσεις στον Άρη θα ξεκινήσουν σε τέσσερα χρόνια. Ο ρυθμός πτήσεων θα αυξηθεί εκθετικά από εκεί, με στόχο την οικοδόμηση μιας αυτοσυντηρούμενης πόλης σε περίπου 20 χρόνια. Το να γίνουμε πολυπλανητικά όντα θα αυξήσει κατά πολύ την πιθανή διάρκεια της ύπαρξης μας καθώς δεν θα έχουμε πλέον όλα τα αυγά μας, κυριολεκτικά και μεταβολικά, σε έναν πλανήτη» ανέφερε στην ανάρτηση του ο Μασκ ο οποίος έχει δηλώσει στο παρελθόν ότι στόχος του είναι να στείλει μέχρι το 2050 στον Άρη εκατομμύρια ανθρώπους.

Μία πόλη στον Άρη είναι το νέο στοίχημα του ο Ελον Μασκ. | YouTube

Θα μπορούσε κάποιος να πει, δεδομένης της προσωπικότητας και των όσων κάνει και λέει ο Μασκ, ότι αυτή η ανακοίνωση δεν είναι τίποτε άλλο από μια ακόμη επικοινωνιακή φωτοβολίδα του επιχειρηματία στην αναζήτηση της πολύτιμης για αυτόν δημοσιότητας με κάθε τρόπο και μέσο σε ημερήσια βάση.

Κάποιοι άλλοι θα μπορούσαν να συνδέσουν το timing της ανάρτησης του Μασκ για τον Άρη με την ανακοίνωση της NASA ότι η Space X θα αναλάβει την επιστροφή των εγκλωβισμένων αμερικανών αστροναυτών στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό που παραμένουν εκεί εξαιτίας της βλάβης που υπέστη το διαστημικό σκάφος Starliner της Boeing το οποίο τους μετέφερε εκεί και επέστρεψε τελικά μόνο του πίσω στη Γη πριν από λίγα 24ωρα  – σε μια ιστορία που καταρράκωσε το κύρος και την αξιοπιστία της Boeing ως ανταγωνιστή της Space X. Με την ανάρτηση αυτή ο Μασκ μπορεί να θέλει απλά να κάνει επίδειξη των δυνατοτήτων της εταιρείας του και να δείξει ότι είναι πλέον κυριολεκτικά έτη φωτός μπροστά από τον ανταγωνισμό στη διαστημική βιομηχανία.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, ακόμη και αν η Space X διαθέτει τα τεχνικά μέσα μεταφοράς ανθρώπων στον Άρη, θα πρέπει ο Μασκ να εξηγήσει πώς θα δημιουργηθούν οι υποδομές που θα φιλοξενήσουν τους πρώτους αποίκους στον Άρη, πώς θα εξελιχθεί η δημιουργίας μιας πόλης και πώς θα λειτουργεί αυτή η πόλη χωρίς να χρειάζεται η τροφοδοσία της από τη Γη σε ένα περιβάλλον απόλυτα ερημικό και αφιλόξενο για τη ζωή και τον άνθρωπο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...