976
O Κριστιάνο Ρονάλντο και το τεράστιο «εγώ» του που τον σπρώχνει να παίζει και να σκοράρει συνεχώς - ακόμα και στα 40 του | REUTERS/Pedro Nunes

Μπορεί ο Κριστιάνο Ρονάλντο να φτάσει τα 1.000 γκολ;

Sportscaster Sportscaster 9 Σεπτεμβρίου 2024, 15:13
O Κριστιάνο Ρονάλντο και το τεράστιο «εγώ» του που τον σπρώχνει να παίζει και να σκοράρει συνεχώς - ακόμα και στα 40 του
|REUTERS/Pedro Nunes

Μπορεί ο Κριστιάνο Ρονάλντο να φτάσει τα 1.000 γκολ;

Sportscaster Sportscaster 9 Σεπτεμβρίου 2024, 15:13

Μπήκε στο παιχνίδι στις αρχές του δεύτερου 45λεπτου, ενώ η Πορτογαλία έχανε με 1-0. Με την «αύρα» του έσπρωξε την ομάδα του στην ισοφάριση. Δυο προσπάθειές του σταμάτησαν στα δοκάρια των Σκωτσέζων. Και στο 88’, ένα δικό του γκολ ολοκλήρωσε την ανατροπή.

Τρεις μέρες νωρίτερα, στην πρεμιέρα της Πορτογαλίας στο Nations League 2024-2025, ο Κριστιάνο Ρονάλντο είχε σκοράρει εναντίον της Κροατίας. Εύκολο γκολ, με κοντινή προβολή, όπως και το χθεσινό (8/9). Αλλά ιστορικό: το υπ’ αριθμόν 900 της μυθικής του καριέρας.

Γονάτισε στο τερέν και έκρυψε το πρόσωπό του στις παλάμες του. Μετά τον αγώνα εξήγησε στο Associated Press γιατί ξέσπασε σε κλάματα. «Σημαίνει πολλά για μένα. Ηταν ένα ορόσημο, κάτι που είχα βάλει στόχο από καιρό. Το ήξερα ότι θα τα κατάφερνα. Μόνο εγώ και οι κοντινοί μου άνθρωποι γνωρίζουμε πόσο σκληρή, καθημερινή προσπάθεια χρειάστηκε για να φτάσω τα 900 γκολ».

Υπάρχουν όλα σε ένα βίντεο, διάρκειας 45 λεπτών, που δημιούργησε και ανέβασε στο X (Twitter) κάποιος φανατικός θαυμαστής του. Ο ίδιος ο «CR7» πόσταρε στον λογαριασμό του στο Instagram μερικά από τα πιο εντυπωσιακά, και έγραψε: «Εχω περισσότερα όνειρα».

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Cristiano Ronaldo (@cristiano)

Θέλει να φτάσει τα χίλια γκολ. Μπορεί; Αν και τον προσεχή Φεβρουάριο θα κλείσει τα 40, όλα δείχνουν πως ο στόχος είναι εφικτός. Από τα 20 μέχρι τα 29 του σκόραρε 440 τέρματα. Από τα 30 κι έπειτα, άλλα 438. Είναι σχεδόν βέβαιο ότι, στους πέντε μήνες που απομένουν μέχρι να μπει στην επόμενη δεκαετία της ζωής του, θα ξεπεράσει την επίδοση που κατέγραψε στην προηγούμενη. Στην ηλικία του, οι περισσότεροι ποδοσφαιριστές έχουν βγει στη σύνταξη προ πολλού. Ο Ρονάλντο, όμως, παραμένει δεινός σκόρερ.

«Δώστε του την μπάλα μέσα στην περιοχή, και εκείνος θα τη στείλει στα δίχτυα. Ακόμη και τώρα, σε αυτόν τον τομέα ο Κριστιάνο είναι ο καλύτερος στον Κόσμο – δεν υπάρχει άλλος σαν εκείνον», σχολίασε ο Ρόι Κιν, ο θρυλικός χαφ που υπήρξε συμπαίκτης του στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

Την περασμένη σεζόν πέτυχε, συνολικά, 57 γκολ. Αν συνεχίσει με τον ίδιο ρυθμό, θα ξεπεράσει τα 1.000 μέσα στο 2026. Στη Σαουδική Αραβία σκοράρει, κατά μέσον όρο, 0,92 τέρματα σε κάθε αγώνα. Και εφέτος, στην 23η του σεζόν στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο, μετράει τέσσερα γκολ σε τέσσερις εμφανίσεις του με την Αλ Νασρ. Θα εξακολουθήσει να αγωνίζεται και στην εθνική ομάδα της Πορτογαλίας. Οπως δήλωσε πρόσφατα, δεν έχει σκεφτεί, καν, το ενδεχόμενο να αποσυρθεί.

Στα τέσσερα πρώτα ματς της καριέρας του, με τη φανέλα της Σπόρτινγκ Λισαβόνας, είχε μείνει «άσφαιρος». Σκόραρε (δις) για πρώτη φορά στον πέμπτο του αγώνα, στις 7 Οκτωβρίου 2002, σε ηλικία 17 ετών. Για να ακολουθήσουν άλλα 899 τέρματα, τα οποία έχει σημειώσει με κάθε πιθανό τρόπο. Ακόμη κι αν δεν προσμετρήσουμε τα 575 που έχει πετύχει με το «καλό του» πόδι, το δεξί, τα υπόλοιπα 326 είναι περισσότερα από τα 322 του τρομερού «γκολτζή», Ρόμπιν φαν Πέρσι, και μόλις 19 λιγότερα από τα 345 του Ντιέγκο Μαραντόνα.

Ο πορτογάλος σούπερ-σταρ είναι ο πρώτος σκόρερ του Τσάμπιονς Λιγκ (140 γκολ σε 183 συμμετοχές), των τελικών φάσεων του Εuro (14), των προκριματικών του Παγκοσμίου Κυπέλλου και του Euro, της Ρεάλ Μαδρίτης (450 σε 438 ματς) και της εθνικής Πορτογαλίας (132 σε 214 συμμετοχές). Είναι και ο πρώτος σκόρερ όλων των εποχών στο ποδόσφαιρο;

Η Διεθνής Ομοσπονδία Ιστορίας και Στατιστικής του Ποδοσφαίρου (IFFHS) απαντά καταφατικά. Με δεύτερο τον Λιονέλ Μέσι (838 γκολ) και τρίτο τον Πελέ (762). Ωστόσο, πλήρες αρχείο για κάθε ματς που παίχτηκε ποτέ και τους σκόρερ του, δεν υπάρχει. Επιπλέον, το στάτους κάποιων αγώνων του μακρινού παρελθόντος -αν είχαν επίσημο χαρακτήρα ή όχι- είναι αμφισβητούμενο. Το Rec.Sport.Soccer Statistics Foundation (RSSSF) κατατάσσει τον Ρονάλντο τέταρτο στη σχετική λίστα. Αλλά και με αυτά τα στοιχεία, κανένας ποδοσφαιριστής δεν έχει πλησιάσει τα 900 γκολ από το 1951 κι έπειτα.

Αν φτάσει τα 1.000 γκολ, δεν θα υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία για τον παίκτη που θα γράψει η Ιστορία ως τον κορυφαίο σκόρερ των γηπέδων. Για τον Ρονάλντο, που είναι μανιώδης συλλέκτης ατομικών διακρίσεων, αυτό το αδιανόητο ρεκόρ αποτελεί πολύ σοβαρό λόγο για να μην αποσυρθεί μέχρι να το κατακτήσει. Θα παίζει και στα 42 του, αν χρειαστεί.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...