454
Καρέ του 2017 με άνδρες της ιταλικής Αντιτρομοκρατικής να δείχνουν κατασχεμένη σημαία του ISIS – τώρα οι «μοναχικοί λύκοι» του έχουν αρχίσει να δουλεύουν το μαχαίρι | EPA/MASSIMO PERCOSSI

ISIS: Πώς ενεργοποιούνται οι μαχαιροβγάλτες του στην Ευρώπη

Protagon Team Protagon Team 8 Σεπτεμβρίου 2024, 11:46
Καρέ του 2017 με άνδρες της ιταλικής Αντιτρομοκρατικής να δείχνουν κατασχεμένη σημαία του ISIS – τώρα οι «μοναχικοί λύκοι» του έχουν αρχίσει να δουλεύουν το μαχαίρι
|EPA/MASSIMO PERCOSSI

ISIS: Πώς ενεργοποιούνται οι μαχαιροβγάλτες του στην Ευρώπη

Protagon Team Protagon Team 8 Σεπτεμβρίου 2024, 11:46

Με τις επιθέσεις σε ευρωπαϊκά εδάφη τζιχαντιστών της υποκατηγορίας «μοναχικοί λύκοι» ασχολήθηκε ο Ντανιέλε Ραϊνέρι της Repubblica. O ISIS, έγραψε, υποκινεί τον «ιερό πόλεμο» του λεγόμενου «πολιτικού Ισλάμ» στην Ευρώπη, καλώντας μαχαιροβγάλτες να αναλάβουν δράση σε πλατείες και δρόμους. Προτού όμως απαριθμήσει τα πρόσφατα αιματηρά περιστατικά αφηγήθηκε μια ιστορία της… ερήμου.

Υπάρχουν δύο ενδιαφέροντα σημεία, έγραψε, στην επιδρομή που ξεκίνησε στις 29 Αυγούστου από αμερικανούς και ιρακινούς στρατιώτες εναντίον του ISIS στην ιρακινή έρημο. Το πρώτο αφορά το κυνήγι κάποιου άνδρα, του οποίου το όνομα ακόμη δεν ανακοινώθηκε. Δεν είναι σαφές αν πιάστηκε ζωντανός ή εξοντώθηκε επιτόπου. Οι Αμερικανοί τον θεωρούν, πάντως, «εγκέφαλο» επιθέσεων στην Ευρώπη και στη Μέση Ανατολή.

Σε τέσσερα κτίρια της ερήμου επιτέθηκαν 200 κομάντος που έφθασαν εκεί και με ελικόπτερα. Αυτοί σκότωσαν 14 ισλαμιστές του ISIS, πλήρως εξοπλισμένους. Το υλικό που παρελήφθη από το σημείο βρίσκεται στα χέρια των μυστικών υπηρεσιών. Ο ιταλός ρεπόρτερ έδωσε και την πληροφορία ότι υπήρξαν επτά τραυματισμοί Αμερικανών εξαιτίας δικού τους λάθους – κάποιος από τη διμοιρία τους δεν κατάφερε να πετάξει σωστά μια χειροβομβίδα. Και πέρασε στη δράση του ISIS.

Γεγονός είναι, σημείωσε, ότι το Ισλαμικό Κράτος επικεντρώνεται πάλι στις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις. Το ανακοίνωσε κιόλας μέσω του «δελτίου Τύπου» του, σε μορφή PDF, το οποίο αναρτά στο web κάθε Πέμπτη. Στο editorial της τελευταίας εβδομάδας του Αυγούστου το σύνθημα ήταν: «Τζιχάντ στην Ευρώπη!»

Σε αυτό το κείμενο, συνέχισε ο Ραϊνέρι, γράφεται το απίθανο, ότι ο… Θεός αγαπά το μαχαίρι του ISIS! Μάλιστα οι τζιχαντιστές κομπάζουν για τα νέα αντιτρομοκρατικά μέτρα της Γερμανίας, στα οποία περιλαμβάνεται ειδική διάταξη για τα οικιακά μαχαίρια. Οι μαχαιροβγάλτες δεν είναι απαραιτήτως μέλη του ISIS, ωστόσο γίνονται μέρος του από τη στιγμή που αρχίζουν τα μαχαιρώματα.

Τον Ιούνιο, ένας τύπος με βαλλίστρα σκότωσε τον φρουρό της ισραηλινής πρεσβείας στο Βελιγράδι. Στις αρχές Αυγούστου η Τέιλορ Σουίφτ ακύρωσε τρεις συναυλίες της στη Βιέννη επειδή η CIA ενημέρωσε περί τζιχαντιστικής απειλής. Την Παρασκευή 23 Αυγούστου κάποιος άλλος φανατικός μαχαίρωσε μέχρι θανάτου τρεις ανθρώπους σε δρόμο του Ζόλινγκεν, στη Γερμανία, έστειλε το σχετικό βίντεο στο Ισλαμικό Κράτος και δύο ημέρες κατόπιν παραδόθηκε.

Επανήλθε στην έρημο ο Ραϊνέρι . Και σημείωσε ότι το δεύτερο σημαντικό στοιχείο από την αμερικανοϊρακινή επιχείρηση είναι ότι η συγκεκριμένη έρημος είναι το κλασικό «απάγκιο» του ISIS κάθε φορά που χρειάζεται ανασυγκρότηση. Συνέβη και κατά το παρελθόν. Τώρα η κρίση στον ISIS φαίνεται ότι έχει ξεπεραστεί, γι’ αυτό και τον τελευταίο χρόνο διπλασίασε τις επιχειρήσεις του στη Συρία και στο Ιράκ, ενώ επιχειρεί και στο Σαχέλ.

Τα αφρικανικά κράτη της περιοχής αυτής αδυνατούν να ελέγξουν την κατάσταση, έτσι κάθε μήνα οι τζιχαντιστές πραγματοποιούν όλο και περισσότερες επιθέσεις. Εκεί, παράλληλα με τον ISIS, και ενδεχομένως σε αντιπαλότητα μαζί του, δρουν και συμμορίες της Αλ Κάιντα. Πρόσφατα στην Μπουρκίνα Φάσο κατέσφαξαν περί τα 300 άτομα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...