456
Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι παρίσταται σε συνεδρίαση της «Ομάδας Επαφής για την Αμυνα της Ουκρανίας» | REUTERS/Heiko Becker

Ο Ζελένσκι ζήτησε αλλαγή πολιτικής από τη Δύση

Protagon Team Protagon Team 6 Σεπτεμβρίου 2024, 19:27
Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι παρίσταται σε συνεδρίαση της «Ομάδας Επαφής για την Αμυνα της Ουκρανίας»
|REUTERS/Heiko Becker

Ο Ζελένσκι ζήτησε αλλαγή πολιτικής από τη Δύση

Protagon Team Protagon Team 6 Σεπτεμβρίου 2024, 19:27

Την άρση του περιορισμού για πλήγματα στο ρωσικό έδαφος, που έχουν επιβάλει οι Δυτικοί στο Κίεβο σε ό,τι αφορά τα όπλα που έχουν παραδώσει στην Ουκρανία οι ίδιοι, ζήτησε την Παρασκευή ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατά τη συνεδρίαση της ομάδας των κρατών που στηρίζουν στρατιωτικά την Ουκρανία.

«Πρέπει να έχουμε τη δυνατότητα να εξαπολύουμε μεγάλου βεληνεκούς πλήγματα, όχι μόνο στις κατεχόμενες περιοχές της Ουκρανίας, αλλά και σε ρωσικό έδαφος» τόνισε ο ουκρανός πρόεδρος κατά τη συνεδρίαση, που έλαβε χώρα στην αμερικανική στρατιωτική βάση στο Ράμσταϊν της Γερμανίας.

Αιτιολόγησε το σκεπτικό πίσω από το αίτημά του υποστηρίζοντας ότι κατ’ αυτόν τον τρόπο η Ρωσία θα εξαναγκαστεί να προσέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Παράλληλα, ο Ζελένσκι έκανε λόγο για μια περίοδο υψηλού κινδύνου για τις ουκρανικές δυνάμεις, αναφερόμενος, προφανώς, στη συνεχιζόμενη διείσδυση των ρωσικών στρατευμάτων στην ανατολική Ουκρανία.

Οπως έχει φανεί τις τελευταίες ημέρες, η προέλαση των Ρώσων, οι οποίοι αυτή την περίοδο επικεντρώνονται στην κατάληψη της πόλης Ποκρόφσκ, δεν ανακόπηκε από την αιφνιδιαστική επίθεση του ουκρανικού στρατού στη ρωσική περιφέρεια Κουρσκ τον Αύγουστο.

Ο ουκρανός πρόεδρος επανέλαβε επίσης το αίτημά του για «περισσότερα όπλα» από τις χώρες που υποστηρίζουν το Κίεβο, προκειμένου να απωθηθούν οι ρωσικές δυνάμεις από το ουκρανικό έδαφος, «ιδιαίτερα στην επαρχία Ντονέτσκ», στα ανατολικά.

Χωριστή αναφορά έκανε στην ανάγκη να ενισχυθεί η αντιαεροπορική άμυνα της χώρας του, με φόντο τα πρόσφατα φονικά πλήγματα της Μόσχας στην ουκρανική επικράτεια. «Ο κόσμος διαθέτει αρκετά συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας για να εγγυηθεί ότι ο ρωσικός τρόμος δεν θα έχει αποτέλεσμα» τόνισε ο Ζελένσκι.

Στο πλαίσιο των επαφών του στο Ράμσταϊν ο ουκρανός πρόεδρος συναντήθηκε με τον αμερικανό υπουργό Αμυνας Λόιντ Οστιν, τον γερμανό ομόλογό του Οσκαρ Πιστόριους, καθώς και με τον γερμανό καγκελάριο Ολαφ Σολτς. Θα ακολουθήσει επίσκεψή του στην Ιταλία.

Σε μήνυμά του στο Telegram, όπου αναφέρθηκε στην επίσκεψή του στη Γερμανία, ο Ζελένσκι πρόσθεσε ότι «έπειτα από αυτό, συνέχεια έχει η Ιταλία (…) για διαπραγματεύσεις με την πρωθυπουργό Τζόρτζια Μελόνι».

Νέο πακέτο βοήθειας από τις ΗΠΑ

Ο Οστιν ανακοίνωσε εντός της ίδιας ημέρας την παροχή νέας στρατιωτικής βοήθειας, ύψους 250 εκατ. δολαρίων, για την Ουκρανία. «Ο πρόεδρος (Τζο) Μπάιντεν θα υπογράψει ένα νέο πρόγραμμα βοήθειας ύψους 250 εκατ. δολαρίων για την Ουκρανία, που θα επιτρέψει να ενισχύσουμε τις ικανότητες, ώστε να απαντήσουμε στις ανάγκες της Ουκρανίας, που αλλάζουν» επισήμανε ο αμερικανός υπουργός.

Ο ίδιος αναφέρθηκε στην επίθεση των ουκρανικών στρατευμάτων στο Κουρσκ, ως απόδειξη ότι η Ουκρανία καταβάλλει προσπάθειες για να ανακτήσει την πρωτοβουλία στο πεδίο της μάχης. «Ο στρατός επιθετικότητας του Κρεμλίνου βρίσκεται σε άμυνα στο έδαφός του» εκτίμησε.

Ωστόσο πρόσθεσε ότι «η κακία του Πούτιν είναι βαθιά. Η Μόσχα συνεχίζει την επίθεσή της στην ανατολική Ουκρανία, κυρίως γύρω από το Ποκρόφσκ. Ο Πούτιν επανατοποθετεί τα στρατεύματά του στο Κουρσκ και το Κρεμλίνο εξακολουθεί να βομβαρδίζει τις πόλεις της Ουκρανίας και να στοχοθετεί ουκρανούς αμάχους. Είναι σκανδαλώδες».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...