257
Ο «μάντης» των αμερικανικών εκλογικών αποτελεσμάτων Αλαν Λίχτμαν προβλέπει νίκη της Κάμαλα Χάρις | REUTERS/Shutterstock/CreativeProtagon

«Θα νικήσει η Χάρις!» απεφάνθη η εκλογική Πυθία των ΗΠΑ

Protagon Team Protagon Team 7 Σεπτεμβρίου 2024, 15:50
Ο «μάντης» των αμερικανικών εκλογικών αποτελεσμάτων Αλαν Λίχτμαν προβλέπει νίκη της Κάμαλα Χάρις
|REUTERS/Shutterstock/CreativeProtagon

«Θα νικήσει η Χάρις!» απεφάνθη η εκλογική Πυθία των ΗΠΑ

Protagon Team Protagon Team 7 Σεπτεμβρίου 2024, 15:50

Ο αμερικανός πανεπιστημιακός Αλαν Λίχτμαν, ο ιστορικός με το προσωνύμιο «Νοστράδαμος των προεδρικών εκλογών των ΗΠΑ» λόγω των επιτυχών προβλέψεών του, έβγαλε πρόεδρο την Κάμαλα Χάρις.

Σε βίντεο γυρισμένο για λογαριασμό των New York Times, ο 77χρονος σήμερα Λίχτμαν δήλωσε ότι «η Χάρις θα είναι η επομένη πρόεδρος των ΗΠΑ, τουλάχιστον αυτή είναι η πρόβλεψή μου για το εκλογικό αποτέλεσμα». Και απευθυνόμενος στους θεατές του βίντεο συμπλήρωσε: «Ομως το αποτέλεσμα εξαρτάται από εσάς. Να πάτε να ψηφίσετε!»

Δεν πρόκειται (μόνο) για προεκλογικό μασάζ των Δημοκρατικών στο σώμα των ψηφοφόρων. Ο καθηγητής, από κοινού με τον ρώσο συνάδελφό του Βλαντίμιρ Κέιλις-Μπόροκ, επινόησε το 1981 «έναν σχεδόν αλάνθαστο τρόπο για να υποδείξει τον επόμενο πρόεδρο των ΗΠΑ» έγραψε η Corriere della Sera.

Τη μέθοδο αυτή χρησιμοποίησε σε παλαιότερες προεδρικές εκλογές και του βγήκε. Μάλιστα προέβλεψε τη νίκη του Τραμπ το 2016. Και από το 1984, όταν ξεκίνησε τις «μαντείες», έχει προβλέψει το αποτέλεσμα κάθε εκλογής πλην εκείνης του 2000, όταν ο Αλ Γκορ ηττήθηκε από τον Τζορτζ Μπους (αλλά στα δικαστήρια).

Οι προβλέψεις του βασίζονται σε 13 ερωτήσεις αλήθειας/ψέματος. Θεωρώντας ότι οι εκλογές είναι πρωτίστως η αξιολόγηση της απόδοσης του κυβερνώντος κόμματος, προέδρου εν προκειμένω, βάσισε τη μέθοδό του στη μέτρηση διαφόρων στοιχείων: της οικονομικής κατάστασης, των μεταρρυθμίσεων, της κοινωνικής αστάθειας και των πιθανών σκανδάλων.

Η σούμα των «αληθειών» βγάζει τον νικητή. Εφέτος οι Δημοκρατικοί σημείωσαν 8 στις 13 «αλήθειες» και έκοψαν πρώτοι το νήμα: θετικοί οικονομικοί δείκτες και θετικά νομοθετήματα από την κυβέρνηση Μπάιντεν με αντιπρόεδρο τη Χάρις, απουσία κοινωνικών ταραχών και σκανδάλων. Κατόπιν αυτών, «θα νικήσει η Χάρις!»

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...