585
H Σακίρα σε επίδειξη μόδας στο Mητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης, τον Μάιο. Η ίδια ισχυρίζεται ότι συμφώνησε σε ποινή φυλάκισης τριών ετών με αναστολή και πρόστιμο 7 εκατ. ευρώ για να προστατεύσει τα παιδιά της | Ray Tamarra/GC Images

Σακίρα εναντίον Ισπανίας για την υπόθεση φοροδιαφυγής της

Protagon Team Protagon Team 6 Σεπτεμβρίου 2024, 19:24
H Σακίρα σε επίδειξη μόδας στο Mητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης, τον Μάιο. Η ίδια ισχυρίζεται ότι συμφώνησε σε ποινή φυλάκισης τριών ετών με αναστολή και πρόστιμο 7 εκατ. ευρώ για να προστατεύσει τα παιδιά της
|Ray Tamarra/GC Images

Σακίρα εναντίον Ισπανίας για την υπόθεση φοροδιαφυγής της

Protagon Team Protagon Team 6 Σεπτεμβρίου 2024, 19:24

Η κόντρα της Σακίρα με την ισπανική κυβέρνηση έχει πλούσιο παρελθόν, αλλά πλέον φαίνεται να κλιμακώνεται, με την ποπ σταρ από την Κολομβία να κατηγορεί το ισπανικό υπουργείο Οικονομικών ότι επιχειρεί να τη «ρίξει στην πυρά», σε μια κίνηση για λόγους δημοσίων σχέσεων, την οποία συγκρίνει με «δίκη της Ιεράς Εξέτασης».

Η επιτυχημένη τραγουδίστρια κατηγορεί το υπουργείο για σεξισμό, ρατσισμό και χειραγώγηση – κατηγορίες που έρχονται μήνες αφότου κατέληξε σε συμφωνία με τους ισπανούς εισαγγελείς για να αποφύγει ποινή φυλάκισης για φερόμενη απάτη εναντίον του κράτους, καθώς οφείλει 14,5 εκατ. ευρώ από απλήρωτους φόρους.

Οι Times του Λονδίνου αναφέρουν ότι σε μια καυστική επιστολή που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη από την ισπανική εφημερίδα El Mundo, η Σακίρα ισχυρίζεται ότι πλήρωσε τον φορολογικό διακανονισμό μόνο για να προστατεύσει τα παιδιά της – όχι επειδή ήταν πραγματικά ένοχη.

Διαμαρτυρόμενη για την κάλυψη των ΜΜΕ σχετικά τη συμφωνία που συνήψε με τους εισαγγελείς τον Νοέμβριο του περασμένου έτους έγραψε: «Το πιο απογοητευτικό ήταν ότι ένα κρατικό όργανο έδειχνε μεγαλύτερο ενδιαφέρον να με ρίξει δημοσίως στην πυρά, παρά να ακούσει τα επιχειρήματά μου. Ε, λοιπόν, νομίζω ότι ήρθε η ώρα να αντεπιτεθώ».

Η υπόθεση θα μπορούσε να έχει ως αποτέλεσμα ποινή φυλάκισης οκτώ ετών και πρόστιμο ύψους 24 εκατ. ευρώ. Επειτα, όμως, από εβδομάδες διαπραγματεύσεων, η τραγουδίστρια αποδέχθηκε τις κατηγορίες και συμφώνησε σε ποινή φυλάκισης τριών ετών με αναστολή και πρόστιμο στο 50% του οφειλόμενου ποσού, δηλαδή πάνω από 7,3 εκατ. ευρώ.

Η σταρ δέχτηκε επίσης ένα πρόστιμο ύψους 438.000 ευρώ για να αποφύγει τη φυλακή. Μέχρι να εκδικαστεί η υπόθεση είχε ήδη πληρώσει συνολικά 17,45 εκατ. ευρώ για να τακτοποιήσει το εκκρεμές φορολογικό χρέος της.

Η Σακίρα κατηγορεί τη φορολογική αρχή της Ισπανίας ότι επινόησε μια «κατασκευασμένη ιστορία, μπερδεύοντας και χειραγωγώντας» το φορολογικό καθεστώς της, έτσι ώστε να «δημιουργήσει υποχρεώσεις που δεν υπήρχαν». Και πρόσθεσε: «Εζησα από πρώτο χέρι έναν οργανισμό που δημιουργήθηκε για να εξυπηρετεί τους πολίτες αλλά αντ’ αυτού χρησιμοποιεί τη δύναμή του και τους πόρους του για να ποινικοποιεί όποιον τον βολεύει κατά περίσταση».

Επικαλούμενη την 11ετή σχέση της με τον πρώην ποδοσφαιριστή της Μπαρτσελόνα και της εθνικής Ισπανίας Ζεράρ Πικέ, η οποία έληξε το 2022, ως λόγο παραμονής της στην Ισπανία, κατηγόρησε το υπουργείο Οικονομικών για σεξισμό και ρατσισμό – ισχυριζόμενη ότι επέλεξε να τιμωρήσει εκείνη΄, αντί του ποδοσφαιριστή και της ομάδας της Καταλονίας.

Χαρακτηρίζοντας την αντιμετώπισή της «μια στρατηγική βασισμένη σε ανδρική σοβινιστική προκατάληψη», ανέφερε χαρακτηριστικά: «Αν στη θέση μου βρισκόταν ένας αμερικανός τραγουδιστής που είχε ερωτευτεί μια Ισπανίδα και την επισκεπτόταν τακτικά, δυσκολεύομαι να πιστέψω ότι ο η εφορία θα θεωρούσε πως αυτός έχει πρόθεση να ριζώσει στη χώρα».

Με βάση τη συμφωνία, η Σακίρα παραδέχεται ότι μεταξύ 2012 και 2014 ήταν κάτοικος Ισπανίας και έπρεπε να πληρώνει τους φόρους της εκεί. Από την αρχή της έρευνας αυτό ήταν το υπό συζήτηση θέμα. Η τραγουδίστρια πάντα υποστήριζε ότι εκείνη την περίοδο ζούσε σαν νομάς: ταξίδευε σε όλον τον κόσμο δίνοντας συναυλίες και επισκεπτόταν τη Βαρκελώνη μόνο για να δει τον Πικέ.

Στην επιστολή της επιμένει στην αθωότητά της, λέγοντας ότι έγινε μόνιμη κάτοικος Ισπανίας μόλις το 2015, όταν και πλήρωσε τους φόρους της – και ότι δέχθηκε τον διακανονισμό για να προστατεύσει τα παιδιά της, «όχι από δειλία ή λόγω παραδοχής της ενοχής» της.

«Μερικοί ίσως αναρωτηθούν γιατί μπαίνω στον κόπο να κάνω αυτές τις δηλώσεις τώρα» έγραψε. «Ο βασικός λόγος είναι τα παιδιά μου. Ζήσαμε μια περίοδο κρατικής αλαζονείας. Τα πράγματα δεν λύνονται με το να στέλνεται κάθε χρόνο στην πυρά ένα δημόσιο πρόσωπο, λες και έχουμε να κάνουμε με δίκη της Ιεράς Εξέτασης, προκειμένου να ανακτηθεί το χαμένο κύρος της χώρας».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...