726
O Τζενάρο Σαντζουλιάνο και η πέτρα του σκανδάλου, influencer Μαρία Ροζάρια Μποκία | Reuters /Remo Casilli/File Photo / Instagram

Ιταλία: Η παραίτηση του ερωτύλου υπουργού και η εκδίκηση της influencer

Protagon Team Protagon Team 7 Σεπτεμβρίου 2024, 10:25
O Τζενάρο Σαντζουλιάνο και η πέτρα του σκανδάλου, influencer Μαρία Ροζάρια Μποκία
|Reuters /Remo Casilli/File Photo / Instagram

Ιταλία: Η παραίτηση του ερωτύλου υπουργού και η εκδίκηση της influencer

Protagon Team Protagon Team 7 Σεπτεμβρίου 2024, 10:25

«Παραιτούμαι μετά από ημέρες γεμάτες μίσος και πόνο». Αυτό έγραψε μεταξύ άλλων ο ιταλός υπουργός Πολιτισμού την Παρασκευή ανακοινώνοντας την απόφασή του, την Παρασκευή.

Στη γραπτή επιστολή παραίτησής του την οποία απευθύνει στην πρωθυπουργό Τζόρτζια Μελόνι, ο Τζενάρο Σαντζουλιάνο «την ευχαριστεί για το ότι τον υπερασπίστηκε».

Ο ίδιος μάλιστα, χαρακτήρισε την παραίτησή του «οριστική και αμετάκλητη».

O Αλεσάντρο Τζούλι, δημοσιογράφος και διευθυντής του μουσείου Maxxi της Ρώμης είναι ο νέος υπουργός Πολιτισμού της Ιταλίας. Ο ίδιος ορίστηκε αμέσως μετά την παραίτησή του προκατόχου του Σαντζουλιάνο.

Τι προηγήθηκε

Ο Σαντζουλιάνο με το ζόρι συγκρατούσε τα δάκρυά του σε primetime εκπομπή της κρατικής τηλεόρασης, καθώς παραδεχόταν ότι είχε εξωσυζυγική σχέση με νεαρή influencer μόδας, η οποία είχε πρόσβαση στους διαδρόμους της ιταλικής εξουσίας.

Η Telegraph ανέφερε ότι ο 62χρονος πρώην υπουργός, ομολόγησε ότι είχε μια «συναισθηματική σχέση» με τη Μαρία Ροζάρια Μποκία. Ο υπουργός ζήτησε δημόσια συγγνώμη από τη σύζυγό του και από την πρωθυπουργό, Τζόρτζια Μελόνι, για τη σχέση του με την πολύ νεότερη «συνάδελφό» του.

Το σκάνδαλο ξέσπασε πριν από λίγες μέρες, όταν η 41χρονη Μποκία ανακοίνωσε στο Instagram ότι είχε διοριστεί «σύμβουλος του υπουργού για μεγάλα γεγονότα». Ο υπουργός το αρνήθηκε, λέγοντας ότι αρχικά είχε προσφέρει στην influencer ρόλο συμβούλου, αλλά στη συνέχεια άλλαξε γνώμη όταν του κατέδειξαν την σύγκρουση συμφερόντων λόγω της προσωπικής τους σχέσης.

Είπε ότι γνώρισε την Μποκία σε ένα πάρτι στη Νάπολη τον περασμένο Μάιο, αλλά διέκοψε τη σχέση μεταξύ τέλους Ιουλίου και αρχών Αυγούστου. Εμφανιζόμενος στα όρια των δακρύων, ζήτησε συγγνώμη από τη σύζυγό του, χαρακτηρίζοντάς την ως «εξαιρετικό άτομο» που δεν είχε σκοπό να εγκαταλείψει, και από την πρωθυπουργό, για την «αμηχανία» που είχε προκαλέσει σε αυτήν και στην κυβέρνηση.

Ο υπουργός και η influencer (Instagram/Maria Rosaria Boccia)

Ο υπουργός έκανε την ομολογία στη RAI, τον δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα της Ιταλίας, αφού κλήθηκε από την Μελόνι να δώσει εξηγήσεις. Εξήγησε ότι η πρωθυπουργός είχε απορρίψει την πρώτη επιστολή παραίτησής του. Ο Σαντζουλιάνο, πρώην δημοσιογράφος, αρνήθηκε ότι η υπόθεση το είχε εκθέσει σε πιθανότητα εκβιασμού.

Παράλληλα απέρριψε τις ανησυχίες που εκφράστηκαν από βουλευτές της αντιπολίτευσης ότι η Μποκία γνώριζε λεπτομέρειες ζητημάτων ασφαλείας γύρω από επερχόμενη συνάντηση των υπουργών πολιτισμού της G7, η οποία θα διεξαχθεί αργότερα αυτόν τον μήνα στη νότια περιοχή της Καμπανίας.

Σύμφωνα με τον υπουργό, η Μποκία «δεν είχε πρόσβαση σε απόρρητα ή εμπιστευτικά έγγραφα» – είχε δει μόνο έγγραφα σχετικά με «περιθωριακές» λεπτομέρειες της συνόδου κορυφής της G7. Αλλά η ίδια η influencer τον διέψευσε, δημοσιεύοντας έγγραφα στο Instagram που, όπως ισχυρίζεται, αποδεικνύουν ότι είχε συμμετάσχει σε συναντήσεις, εκδηλώσεις και διαβουλεύσεις.

Η ιστορία, που περιγράφεται από μια ιταλική εφημερίδα ως «ελληνική ιλαροτραγωδία», κυριαρχεί στον ιταλικό Τύπο εδώ και μέρες. Η Μποκία ισχυρίστηκε ότι είχε διοριστεί ως σύμβουλος από τον υπουργό και δημοσίευσε πολυάριθμες φωτογραφίες των δυο τους να παρακολουθούν εκδηλώσεις, συναντήσεις, γεύματα και δείπνα.

Ο Τζενάρο Σαντζουλιάνο με την σύζυγό του, Φεντερίκα Κορσίνι, από την οποία ζήτησε ταπεινά συγγνώμη σε εκπομπή της RAI (REUTERS/Louisa Gouliamaki)

Ο υπουργός επέμεινε ότι η influencer δεν είχε λάβει ούτε ένα ευρώ από δημόσιο χρήμα. Παραδέχτηκε ότι παρευρέθηκε σε εκδηλώσεις μαζί της, αλλά ισχυρίστηκε ότι είχε καλύψει τα έξοδα μόνος του, με την προσωπική του πιστωτική κάρτα. Καθώς ο πόλεμος λάσπης μεταξύ των δύο εντεινόταν, περίεργες λεπτομέρειες της υπόθεσης άρχισαν να βγαίνουν στο φως της δημοσιότητας.

Η Μποκία είπε ότι είχε φορέσει ένα ζευγάρι Ray-Ban Stories –«έξυπνα γυαλιά» εξοπλισμένα με μια μικροσκοπική κάμερα και μικρόφωνο– και τα είχε χρησιμοποιήσει για να βιντεοσκοπήσει τον εαυτό της να περπατά στους διαδρόμους της κάτω βουλής, επιμένοντας ότι «δεν έκανα κάτι παράνομο». Λίγο πριν την εμφάνιση του Σαντζουλιάνο στην τηλεόραση το βράδυ της Τετάρτης, δημοσίευσε μια φωτογραφία της με έναν κουβά ποπκόρν, γράφοντας «ανυπομονώ να ακούσω τι είχε να πει».

Πριν εκλεγεί πρωθυπουργός το 2022, η Μελόνι υπερασπίστηκε σε μεγάλο βαθμό τις παραδοσιακές οικογενειακές αξίες. Αλλά εντός της κυβέρνησής της, αυτές οι παραδοσιακές αξίες έχουν αποδειχθεί ελαφρώς κουρελιασμένες, όπως επισημαίνει η Telegraph. Η ίδια εγκατέλειψε τον επί χρόνια σύντροφό της και πατέρα της κόρης της, όταν πιάστηκε να κάνει άσεμνα σχόλια σε γυναίκες συναδέλφους του στον τηλεοπτικό σταθμό όπου εργαζόταν.

Η αδελφή της, Αριάνα, έμπιστη σύμβουλος της πρωθυπουργού, ανακοίνωσε πρόσφατα ότι χωρίζει από τον σύζυγό της, Φραντσέσκο Λολομπριτζίντα, ο οποίος είναι υπουργός στην κυβέρνηση συνασπισμού της Μελόνι. Η δακρύβρεχτη παραδοχή μιας υπόθεσης από τον υπουργό Πολιτισμού ενισχύει την εντύπωση ότι τα μέλη της κυβέρνησης δύσκολα μπορεί να θεωρηθούν υποδείγματα αρετής.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...