1350
Στη σκιά του Πούτιν: Αλίνα Καμπάεβα, Μαρία Βοροντσόβα, Κατερίνα Τιχόνοβα και Λουίζα Ροζόβα | Reuters / Instagram

Oικογένεια Βλαντίμιρ Πούτιν: Μια δυναστεία που ζει στη σκιά

Protagon Team Protagon Team 7 Σεπτεμβρίου 2024, 13:10
Στη σκιά του Πούτιν: Αλίνα Καμπάεβα, Μαρία Βοροντσόβα, Κατερίνα Τιχόνοβα και Λουίζα Ροζόβα
|Reuters / Instagram

Oικογένεια Βλαντίμιρ Πούτιν: Μια δυναστεία που ζει στη σκιά

Protagon Team Protagon Team 7 Σεπτεμβρίου 2024, 13:10

Μέσα σε απόλυτη μυστικότητα, σε πολυτελείς επαύλεις στα δάση της Ρωσίας, αποκομμένοι από κάθε κοινωνικοποίηση ή δημοσιότητα, ζουν οι έως τώρα άγνωστοι γιοι του Βλαντίμιρ Πούτιν. Η μυστικοπάθεια γύρω από την ίδια τους την ύπαρξη αντανακλά την παράνοια με την οποία ο Πούτιν διάγει τον προσωπικό βίο του, όπως ακριβώς κυβερνά εδώ και δεκαετίες και την ίδια τη Ρωσία. 

Την άνοιξη του 2015, ο Βλαντίμιρ Πούτιν μόλις είχε ξαναγίνει πατέρας στα εξήντα του, τρεις δεκαετίες αφότου γεννήθηκε η δεύτερη κόρη του. Οταν το μωρό ήρθε στον κόσμο, ο ρώσος πρόεδρος αναφώνησε: «Ωραία! Επιτέλους, ένα αγόρι!».

Ο εννιάχρονος σήμερα Ιβάν ήταν ο πρώτος από τους δύο απόγονους του ρώσου προέδρου με τη φημολογούμενη ερωμένη του, την πρώην γυμνάστρια και χρυσή Ολυμπιονίκη, Αλίνα Καμπάεβα. Τέσσερα χρόνια αργότερα, το 2019, η Καμπάεβα γέννησε τον δεύτερο γιο του ζευγαριού, τον πεντάχρονο σήμερα Βλαντίμιρ τζούνιορ.

Η αποκάλυψη για τα δύο αγόρια του 71χρονου Πούτιν έγινε αυτήν την εβδομάδα και όπως γράφουν οι Times, άνοιξε μια χαραμάδα στον κόσμο της απόλυτης μυστικότητας που έχει χτίσει γύρω του. Κατέδειξε επίσης την ψυχολογία ενός ανθρώπου που η πολιτική καριέρα του σκιάζει κάθε του κίνηση.

Η ύπαρξη των γιων του Πούτιν αποκαλύφθηκε στη ρωσόφωνη ερευνητική ιστοσελίδα Dossier Center από ένα πρώην μέλος του προσωπικού της οικογένειας, που φρόντιζε τα δύο αδέρφια στην απομονωμένη βίλα του Πούτιν στο Βαλντάι, δίπλα σε μια λίμνη, μεταξύ Μόσχας και Αγίας Πετρούπολης.

Το επιφώνημα χαράς του Πούτιν για την απόκτηση ενός γιου επαναλήφθηκε στους δασκάλους και τους φρουρούς ασφαλείας από τον ίδιο τον Ιβάν. Το Dossier Center διατείνεται ότι έχει στα χέρια του δεκάδες φωτογραφίες του Ιβάν, αλλά δεν θα τις δημοσιεύσει επειδή είναι απλώς ένας ανήλικος του οποίου η εμφάνιση δεν αποτελεί είδηση. Ωστόσο, οι λεπτομέρειες του τρόπου ζωής των παιδιών είναι δίκαιο να αποκαλυφθούν, υποστήριξε ο ιστότοπος, καθώς θέτουν ερωτήματα σχετικά με τις κρατικές δαπάνες για τη «χρυσή» ανατροφή τους.

Σύμφωνα με την πηγή του Dossier Centre, ο Ιβάν και ο Βλαντίμιρ τζούνιορ ή Βάνια και Βολόντια όπως αποκαλούνται χαϊδευτικά πολλοί Ρώσοι με αυτά τα ονόματα, φροντίζονται από μια ομάδα από γκουβερνάντες και προπονητές, οι οποίοι μετακινούνται με αυτοκίνητα, γιοτ και ιδιωτικό τζετ. 

Η μακροχρόνια ερωμένη

Η σχέση του Πούτιν με την 41χρονη Καμπάεβα αποτελεί αντικείμενο φημών εδώ και περισσότερες από δύο δεκαετίες, αλλά ο ίδιος πάντα αρνιόταν να την παραδεχτεί. Το ζευγάρι έχει απεικονιστεί συχνά σε ενσταντανέ που ακτινοβολούσαν από τη μεταξύ τους χημεία, σε επίσημες εκδηλώσεις στις αρχές του αιώνα.

Ερωτηθείς το 2008 για τη σχέση του με την αθλήτρια, σε συνέντευξη Τύπου στη Σαρδηνία, ο Πούτιν είχε απαντήσει: «Γνωρίζω, φυσικά, το κλισέ ότι οι πολιτικοί ζουν σε διαφανή σπίτια, αλλά ακόμα και σε αυτές τις περιπτώσεις, πρέπει να υπάρχουν κάποια όρια. Αντιπαθώ τους ανθρώπους που χώνουν τη μύτη τους στη ζωή ενός άλλου ανθρώπου».

Την ίδια χρονιά, η εφημερίδα Moskovsky Korrespondent έκλεισε απότομα, αφού ανέφερε ότι η Καμπάεβα και ο Πούτιν σχεδίαζαν να παντρευτούν. Ωστόσο, με την πάροδο των ετών υπήρξαν ισχυρές ενδείξεις για τον δεσμό μεταξύ της αθλήτριας και του πρώην κατασκόπου της KGB.

Το 2016, αποκαλύφθηκε ότι η γιαγιά της Καμπάεβα είχε αποκτήσει τρία πολυτελή διαμερίσματα στην Αγία Πετρούπολη και τη Μόσχα, τα οποία της μεταβιβάστηκαν από δύο μεγιστάνες, φίλους και συμμάχους του Πούτιν. Τα ακίνητα, που πιστεύεται ότι αξίζουν εκατομμύρια δολάρια, μεταβιβάστηκαν στην Αννα Ζατσεπίλινα τον Δεκέμβριο του 2015, σύμφωνα με έρευνα του ανεξάρτητου ρωσικού τηλεοπτικού καναλιού TV Dozhd.

Επίσης το 2016, έρευνα του πρακτορείου ειδήσεων Reuters διαπίστωσε ότι ο Γκριγκόρι Μπαγέφσκι, ένας 47χρονος επιχειρηματικός συνεργάτης ενός παλιού φίλου του Πούτιν, πούλησε ή μεταβίβασε ακίνητα σε τέσσερα άτομα: μια φοιτήτρια που πόζαρε σε ένα ημερολόγιο προς τιμήν των γενεθλίων του Πούτιν, τη μικρότερη κόρη του Πούτιν και δύο συγγενείς της Καμπάεβα. Μια από τους συγγενείς της Καμπάεβα ήταν η αδελφή της, Λεϊσάν. Η άλλη ήταν η Ζατσεπίλινα.

Οι φήμες για την Καμπάεβα φούντωσαν ξανά τον Μάιο του 2022, όταν η εφημερίδα SonntagsZeitung ανέφερε για πρώτη φορά ότι εκείνη και ο Πούτιν είχαν δύο παιδιά και ότι μια ελβετή γυναικολόγος ρωσικής καταγωγής είχε παρακολουθήσει την Ολυμπιονίκη στις εγκυμοσύνες της. Το Dossier Center επιβεβαίωσε αυτή την εβδομάδα ότι η γιατρός είναι η Ναταλία Θιεμπό και ότι ο Ιβάν Πούτιν γεννήθηκε στη μαιευτική κλινική Sant’Anna, στο Λουγκάνο.

Μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας

Η απροθυμία του Πούτιν να παραδεχτεί ότι έχει δεσμό με την Καμπάεβα συνάδει με την ευρύτερη προσπάθειά του να κρατήσει την οικογένειά του μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. Φωτογραφίες των δύο θυγατέρων του δημοσιεύτηκαν στις αρχές της δεκαετίας του 2000, αλλά οι δύο τους κυριολεκτικά εξαφανίστηκαν στη συνέχεια.

Ακόμη και όταν οι δημοσιογράφοι αποκάλυψαν τα τελευταία χρόνια ότι πρόκειται για την 39χρονη ενδοκρινολόγο Μαρία Βοροντσόβα και την 38χρονη Κατερίνα Τιχόνοβα, στέλεχος επιχειρήσεων και ερασιτέχνη χορεύτρια ροκ εν ρολ, ο Πούτιν συνέχισε να μην αναφέρεται σε αυτές, προτιμώντας τη φράση «αυτές οι γυναίκες» όταν έπρεπε να πει κάτι.

Ο Πούτιν λέγεται επίσης ότι έχει αποκτήσει άλλη μια κόρη, το 2003, την Λουίζα Ροζόβα, από μια πρώην ερωμένη του, τη Σβετλάνα Κριβονόγκιχ. Κάτι τέτοιο δεν επιβεβαιώθηκε ποτέ από το Κρεμλίνο. Η επιθυμία του Πούτιν να προστατεύσει την οικογένειά του μπορεί κάποτε να είχε μια λογική βάση. Στις αρχές της δεκαετίας του 2000, ισλαμιστές αντάρτες στον Βόρειο Καύκασο διέπραξαν καταστροφικές τρομοκρατικές επιθέσεις σε ολόκληρη τη Ρωσία και οι συγγενείς των αξιωματούχων ήταν πιθανοί στόχοι απαγωγών.

Με τον καιρό, και ειδικά μετά το διαζύγιο του Πούτιν από τη μητέρα της Βοροτσνόβα και της Τιχόνοβα, την πρώην αεροσυνοδό Λιουντμίλα Πούτινα, το 2013, το απόλυτο αυτό μπλακ άουτ έδειχνε όλο και πιο παράξενο, ενώ ερχόταν και σε τεράστια αντίθεση με το δημόσιο προφίλ των παιδιών των δυτικών ηγετών, όπως η Τσέλσι Κλίντον και οι Μαλία και Σάσα Ομπάμα.

Η ψεύτικη μητέρα

Στην περίπτωση της Καμπάεβα και των δύο γιων που έχει με τον Πούτιν, ο μηχανισμός της απόκρυψης έχει τεράστιο ενδιαφέρον. Η εξαδέλφη της αθλήτριας, μια γυναίκα που ονομάζεται Ολέσια Φέντινα, υποδύεται τη μητέρα των αγοριών σε όλες τις επικοινωνίες με νταντάδες και δασκάλους, αναφέρει το Dossier Centre.

Αλλά το κόλπο «χαλάει» όταν ο Ιβάν Πούτιν συμμετέχει σε τουρνουά χόκεϊ επί πάγου: στο τέλος κάθε αγώνα, δεν τρέχει στη Φέντινα αλλά στην πραγματική του μητέρα, την Καμπάεβα, η οποία παρακολουθεί κρυμμένη από ένα θεωρείο που περιβάλλεται από αδιαφανές γυαλί. Ο Ιβάν και ο Βλαντίμιρ τζούνιορ συνοδεύονται παντού από τους δασκάλους τους, βλέποντας σπάνια συνομηλίκους τους, αλλά απολαμβάνουν συχνές εκδρομές με γιοτ ή για χειμερινό σκι.

Η συνοδεία των αγοριών χρησιμοποιεί τζετ και ελικόπτερα που ανήκουν σε εταιρείες που συνδέονται με τον 73χρονο Γιούρι Κοβάλτσουκ και τον 71χρονο Γκενάντι Τιμτσένκο, γράφει το Dossier Centre. Ο Κοβάλτσουκ είναι γνωστός τραπεζίτης και φίλος του ρώσου προέδρου, ενώ ο Τιμτσένκο είναι δισεκατομμυριούχος και ένας από τους συμπαίκτες του Πούτιν στο χόκεϊ επί πάγου.

Σενάρια διαδοχής

Τα μέλη της οικογένειας του Πούτιν και τα παιδιά των φίλων του ανεβαίνουν όλο και περισσότερο στην κλίμακα της εξουσίας και του πλούτου. Οι γιοι των ισόβιων συμμάχων του αναλαμβάνουν ρόλους όπως εκείνον του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και του επικεφαλής του ανώτατου οργάνου ελέγχου της Ρωσίας.

Η 52χρονη Αννα Τσιβίλεβα, πρώτη εξαδέλφη του Πούτιν, είναι μία από τους δέκα αναπληρωτές υπουργούς Αμυνας της χώρας και προήχθη σε υφυπουργό τον περασμένο μήνα. Το 2017, το Σχέδιο Αναφοράς Οργανωμένου Εγκλήματος και Διαφθοράς ισχυρίστηκε ότι ένας άλλος συγγενής του Πούτιν είχε τον ρόλο της «βιτρίνας» για την περιουσία του προέδρου. Ο Μιχαήλ Σελόμοβ είχε στην κατοχή του περιουσιακά στοιχεία αξίας 573 εκατ. δολαρίων, παρότι εργαζόταν σε μια δουλειά με μισθό περίπου 8.500 δολαρίων ετησίως, σύμφωνα με τα στοιχεία.

Εναν χρόνο νωρίτερα, η διαρροή των Panama Papers είχε δείξει ότι ο Σεργκέι Ρολντούγκιν, τσελίστας και νονός της Βοροντσόβα, κατείχε άμεσα ή έμμεσα πολλές εταιρείες σε φορολογικούς παραδείσους, με ταμειακές ροές έως και 2 δισ. δολαρίων.

Ωστόσο, η αποκάλυψη ότι ο Πούτιν έχει δύο έως τώρα άγνωστους γιους είναι πιθανό να έχει ελάχιστο πολιτικό αντίκτυπο. Δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής στοιχεία ότι αυτοί ή οι αδελφές τους προορίζονται για πολιτικούς ρόλους.

«Δεν πρόκειται για διαδόχους», είπε ο Μαρκ Γκαλεότι, βρετανός ειδικός σε θέματα πολιτικής και ασφάλειας, προσθέτοντας ότι το γεγονός πως ο Ιβάν και ο Βλαντίμιρ Τζούνιορ «μεγάλωναν σε μια ασφαλή φούσκα» είναι «πολύ φυσικό για τους γόνους των τυράννων».

Ωστόσο, ο τρόπος ζωής των αγοριών δείχνει περισσότερα για την προσωπική επιθυμία του Πούτιν για μυστικότητα και τη δομή του καθεστώτος του: ένα θολό μείγμα κρατικών λειτουργιών και ιδιωτικών επιχειρήσεων και μια πριγκιπική ζωή για όσους βρίσκονται στην κορυφή.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...