575
Σήμερα ένας εύελπις λαμβάνει συμβολική αποζημίωση 150 ευρώ τον μήνα... | INTIMEnews

Σχέδιο «επιστροφή σπουδαστών» στις Στρατιωτικές Σχολές – Πώς θα γίνει ξανά ελκυστικό το επάγγελμα του στρατιωτικού καριέρας

Protagon Team Protagon Team 6 Σεπτεμβρίου 2024, 12:07
Σήμερα ένας εύελπις λαμβάνει συμβολική αποζημίωση 150 ευρώ τον μήνα...
|INTIMEnews

Σχέδιο «επιστροφή σπουδαστών» στις Στρατιωτικές Σχολές – Πώς θα γίνει ξανά ελκυστικό το επάγγελμα του στρατιωτικού καριέρας

Protagon Team Protagon Team 6 Σεπτεμβρίου 2024, 12:07

Το ζοφερό σκηνικό που διαμορφώνεται για τη στελέχωση των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας -και το σπουδαιότερο, των μάχιμων μονάδων- υπό το βάρος των παραιτήσεων-αποχωρήσεων εν ενεργεία στελεχών, αλλά και των κενών θέσεων (πάνω από 450 φετος) στις Σχολές Ευελπίδων, Ναυτικών Δοκίμων και Ικάρων και στις ανώτερες στρατιωτικές σχολές υπαξιωματικών, υποχρεώνει τη ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Αμυνας να λάβει συγκεκριμένα και κυρίως άμεσα μέτρα.

Ετσι σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας, αναζητούνται  κίνητρα που θα καταστήσουν εκ νέου ελκυστικές για τους νέους τις στρατιωτικές σχολές, ώστε να τις βάζουν στα μηχανογραφικό τους δελτίο στις Πανελλαδικές.

Οπως σημειώνει σε σχετικό της δημοσίευμα η «Καθημερινή», η αποκαρδιωτική -όπως τη χαρακτηρίζει- εικόνα στις στρατιωτικές σχολές και κατ΄επέκταση στις προοπτικές στελέχωσης των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας, έρχεται ως αποτέλεσμα πολυετούς επιδείνωσης των δεικτών που συνδέονται με τη στρατιωτική εκπαίδευση. Παράλληλα, πρόβλημα εντοπίζεται και στον αριθμό των αποφοίτων αξιωματικών, ειδικά στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων.

Το πρώτο «καμπανάκι» σήμανε το 2022, λόγω της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής, που οδήγησε στην εμφάνιση κενών θέσεων, καθώς μέχρι τότε, οι στρατιωτικές σχολές ήταν περιζήτητες, λόγω της επαγγελματικής αποκατάστασης που προσέφεραν.

Ζητούμενο δεν είναι άλλο από το πώς θα γίνει ξανά ελκυστικό για τους νέους το επάγγελμα του στρατιωτικού καριέρας (ήδη το υπουργείο είναι εν αναμονή των ευρημάτων σχετικής έρευνας).

Στο πλαίσιο αυτό, ένα από τα πρώτα μέτρα που ανακοινωθούν μέσα στις επόμενες ημέρες, είναι το άνοιγμα της πρόσβασης στις στρατιωτικές σχολές σε υποψηφίους από όλα τα επιστημονικά πεδία.

Δεύτερον, αναμένεται -το ίδιο άμεσα- η ανακοίνωση της αναπροσαρμογής των μισθών των σπουδαστών στις στρατιωτικές σχολές στα πρότυπα των αστυνομικών σχολών. Δηλαδή, οι μισθοί των σπουδαστών θα κινούνται στα 2/3 του πρώτου μισθού ενός νέου αξιωματικού από το 1/4 που βρίσκονται σήμερα. Σήμερα ένας εύελπις λαμβάνει συμβολική αποζημίωση 150 ευρώ τον μήνα. Το ποσό θα αυξηθεί στα 600 ευρώ, δηλαδή περίπου στα 2/3 του μισθού ενός ανθυπολοχαγού που αποφοιτά από τη Σχολή Ευελπίδων (περίπου 880-900 ευρώ).

Τρίτον, μέριμνα θα υπάρξει και για τη βελτίωση-ανακαίνιση των υποδομών στις στρατιωτικές σχολές.

Τέταρτον, παράλληλα με την ενίσχυσης της εγχώριας επιστημονικής έρευνας για την αμυντική βιομηχανία, θα επιδιωχθεί βελτίωση των προγραμμάτων σπουδών και η δυνατότητα που παρέχεται στα Ανώτατα Στρατιωτικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (ΑΣΕΙ) να χορηγούν και διδακτορικούς τίτλους. Κάτι τέτοιο σημαίνει ότι τα ΑΣΕΙ θα παράγουν βιομηχανική έρευνα, που στη συνέχεια θα απορροφηθεί προς όφελος των Ενόπλων Δυνάμεων.

Ετερο ζητούμενο, είναι πώς θα γίνει ελκυστικό το επάγγελμα του στρατιωτικού από άποψη απολαβών, δεδομένου ότι σήμερα οι μισθοί των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων (ακόμη και αυτών πρώτης γραμμής) μόνο ανταγωνιστικοί δεν θεωρούνται. Ενδεικτικά ένας νέος ανθυπολοχαγός μετά βίας πιάνει τα 900 ευρώ, ένας λοχαγός περίπου τα 1.400 και ένας ταξίαρχος περί τα 2.000 ευρώ, χωρίς να προσμετρηθούν τα επιδόματα, τα χρονοεπιδόματα και όσα σχετίζονται με την επικινδυνότητα. Ούτε συζήτηση βέβαια, για τους μισθούς που παίρνουν οι κυβερνήτες των πλοίων του Πολεμικού Ναυτικού σε σχέση με αυτούς που μπορούν να πιάσουν έξω στην αγορα.

Τέλος, το υπουργείο Εθνικής Αμυνα έχει δρομολογήσει ένα στεγαστικό πρόγραμμα  σε μια προσπάθεια να στηρίξει το διαθέσιμο εισόδημα των στελεχών που βρίσκονται στα νησιά ή τη μεθόριο. Ο Νίκος Δένδιας έχει ανακοινώσει πρόγραμμα ανέγερσης 1.400 κατοικιών για αξιωματικούς. Η πρώτη φάση προβλέπει την κατασκευή 500 κατοικιών σε 13 ακριβά νησιά και σύμφωνα με τον προγραμματισμό αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί το 2026. Ενα 15% των κατοικιών αυτών θα παραχωρηθεί σε  γιατρούς και εκπαιδευτικούς που επίσης αδυνατούν να ανταποκριθούν στα ενοίκια των συγκεκριμένων περιοχών. Κάθε φάση του προγράμματος αναμένεται ότι θα έχει κόστος περίπου 100 εκατομμύρια ευρώ, ενώ ήδη έχει βρεθεί ένα σημαντικό τμήμα των πόρων για την πρώτη.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...