615
Εκατοντάδες τουρίστες συνωστίζονται καθημερινά στο διάσημο σιντριβάνι της Ρώμης και ρίχνουν νομίσματα στα νερά του | Shutterstock/Jose Luis Vega

Ρώμη: Θα βάλουν εισιτήριο και στη Φοντάνα ντι Τρέβι;

Protagon Team Protagon Team 6 Σεπτεμβρίου 2024, 09:45
Εκατοντάδες τουρίστες συνωστίζονται καθημερινά στο διάσημο σιντριβάνι της Ρώμης και ρίχνουν νομίσματα στα νερά του
|Shutterstock/Jose Luis Vega

Ρώμη: Θα βάλουν εισιτήριο και στη Φοντάνα ντι Τρέβι;

Protagon Team Protagon Team 6 Σεπτεμβρίου 2024, 09:45

Η δημοτική αρχή της Ρώμης ερευνά την πιθανότητα να αρχίσει να χρεώνει ένα ποσό για είσοδο στη Φοντάνα ντι Τρέβι, ένα από τα πιο δημοφιλή αξιοθέατα της πόλης, στην τελευταία προσπάθεια του δήμου να αραιώσει τα πλήθη και να σταματήσει την όχληση που προκαλούν.

Το μνημείο, που έχει απαθανατιστεί σε πλήθος ταινιών, όπως η «Ντόλτσε Βίτα» του Φελίνι και οι «Διακοπές στη Ρώμη» με τους Γκρέγκορι Πεκ και Οντρεϊ Χέπμπορν, προσελκύει εκατομμύρια επισκέπτες ετησίως, με αποτέλεσμα έναν αχαλίνωτο συνωστισμό από τουρίστες στα σκαλοπάτια που οδηγούν στο σιντριβάνι – οι οποίοι αφήνουν πίσω τους υπολείμματα από πίτσες και παγωτά, ενώ ενίοτε βουτούν στα νερά του.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Telegraph, το δημοτικό συμβούλιο της Ρώμης εξετάζει τώρα τρόπους διαχείρισης της πολυκοσμίας και σκέφτεται την ιδέα ενός εισιτηρίου εισόδου. «Πρέπει να μελετηθεί μια νέα μορφή πρόσβασης» λέει ο Αλεσάντρο Ονοράτο, σύμβουλος αρμόδιος για τον τουρισμό. «Θα θεσπίσουμε ένα σύστημα κρατήσεων, με τους ντόπιους να κυκλοφορούν δωρεάν και τους τουρίστες να πληρώνουν το συμβολικό ποσό του ενός ευρώ» είπε στην Corriere della Sera.

Δεν είναι ακόμη σαφές πώς ακριβώς θα ελέγχεται η πρόσβαση στο μνημείο. Στο παρελθόν, προτάσεις για την τοποθέτηση φράγματος από πλεξιγκλάς γύρω από το σιντριβάνι, ή μεταλλικών αλυσίδων, απορρίφθηκαν ως αντιαισθητικές και ασύμβατες με τη γύρω πλατεία.

Το σιντριβάνι σφύζει από τουρίστες όλον τον χρόνο. Πολλοί έρχονται για να ρίξουν ένα νόμισμα με το δεξί τους χέρι πάνω από τον αριστερό τους ώμο στο νερό – καθώς, σύμφωνα με τον μύθο, η χειρονομία αυτή διασφαλίζει ότι μια μέρα θα επιστρέψουν στην Αιώνια Πόλη. Τα νομίσματα συλλέγονται τακτικά και δωρίζονται στην Caritas, μια καθολική φιλανθρωπική οργάνωση.

Η συζήτηση για το πώς θα προστατευθεί η Φοντάνα ντι Τρέβι και άλλα εμβληματικά μνημεία της πόλης ανάβει καθώς η Ρώμη ετοιμάζεται για το Ιωβηλαίο του επόμενου έτους – ένα ιερό έτος, που γιορτάζεται από το Βατικανό μία φορά κάθε 25 χρόνια. Η ιταλική πρωτεύουσα αναμένεται να προσελκύσει εκατομμύρια επιπλέον επισκέπτες. Ακόμη και σε μια… συνηθισμένη χρονιά, τη Ρώμη επισκέπτονται περίπου 20 εκατομμύρια τουρίστες.

Η Φοντάνα ντι Τρέβι, που ολοκληρώθηκε το 1762, καταλαμβάνει τη μία πλευρά του Palazzo Poli, του ιστορικού παλατιού που κοσμεί το ιστορικό κέντρο της πόλης. Διαθέτει αγάλματα αρχαιοελληνικών Τριτώνων και ένα άρμα με κοχύλι που οδηγούσε ο θεός Ωκεανός.

Εκεί ο θρυλικός ιταλός κινηματογραφιστής Φεντερίκο Φελίνι γύρισε μια από τις πιο διάσημες σκηνές του κλασικού κινηματογράφου: στην ταινία «La Dolce Vita» του 1960 η σουηδή ηθοποιός Ανίτα Εκμπεργκ μπαίνει τη νύχτα στο σιντριβάνι και γνέφει προς τον Μαρτσέλο Μαστρογιάνι να την ακολουθήσει.

Το δημοτικό συμβούλιο εξετάζει παράλληλα το φαινόμενο των χιλιάδων διαμερισμάτων που προσφέρονται για μικρής διάρκειας ενοικίαση, και των πανσιόν για διανυκτερεύσεις με πρωινό, που έχουν ξεφυτρώσει τα τελευταία χρόνια: ο αριθμός τους έχει αυξηθεί σε πάνω από 30.000, όταν το 2018 ήταν 17.000.

Η πόλη είναι γεμάτη από ιστορίες ιδιοκτητών που διώχνουν τους μακροχρόνιους ιταλούς ενοικιαστές τους για να εντάξουν τα ακίνητά τους σε πλατφόρμες βραχυπρόθεσμων μισθώσεων όπως η Airbnb, με την ελπίδα να βγάλουν πολύ περισσότερα χρήματα.

Ο τουρισμός έχει ανακάμψει σθεναρά στη Ρώμη από το τέλος της πανδημίας, και οι αριθμοί αναμένεται να αυξηθούν με τους εορτασμούς του Ιωβηλαίου το επόμενο έτος, οι οποίοι θα περιλαμβάνουν ειδικές λειτουργίες και εκδηλώσεις για τους καθολικούς πιστούς.

Η Βενετία εισήγαγε εισιτήριο εισόδου 5 ευρώ νωρίτερα φέτος για να καταπολεμήσει τα δικά της προβλήματα με τον υπερτουρισμό. Ο ειδικός φόρος –ο πρώτος του είδους του στον κόσμο– θεσμοθετήθηκε και τέθηκε σε ισχύ στα τέλη Απριλίου και εφαρμόστηκε σε 29 από τις πιο πολυσύχναστες ημέρες του καλοκαιριού, έως τα μέσα Ιουλίου.

Η ιδέα ήταν να αποτραπούν οι ημερήσιοι ταξιδιώτες που επισκέπτονται τη Πόλη των Δόγηδων, χρησιμοποιούν τις εγκαταστάσεις της, φράζουν τους δρόμους για μερικές ώρες και στη συνέχεια αναχωρούν χωρίς να έχουν συνεισφέρει οικονομικά στην πόλη. Οι τουρίστες που περνούν τουλάχιστον μία νύχτα στην πόλη εξαιρούνται από τον φόρο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...