799
Ενα από τα πλάνα του βίντεο που δημοπρατείται. Ο πράκτορας Κλιντ Χιλ φαίνεται να ανεβαίνει πάνω στη λιμουζίνα του δολοφονημένου προέδρου | RR Auction

JFK: Στο «σφυρί» βίντεο που τραβήχτηκε δευτερόλεπτα μετά τη δολοφονία

Protagon Team Protagon Team 6 Σεπτεμβρίου 2024, 15:31
Ενα από τα πλάνα του βίντεο που δημοπρατείται. Ο πράκτορας Κλιντ Χιλ φαίνεται να ανεβαίνει πάνω στη λιμουζίνα του δολοφονημένου προέδρου
|RR Auction

JFK: Στο «σφυρί» βίντεο που τραβήχτηκε δευτερόλεπτα μετά τη δολοφονία

Protagon Team Protagon Team 6 Σεπτεμβρίου 2024, 15:31

Εκείνη τη μοιραία ημέρα του Νοεμβρίου ο Ντέιλ Κάρπεντερ βρισκόταν στη λεωφόρο Λέμον του Ντάλας, ελπίζοντας να κινηματογραφήσει τον πρόεδρο Κένεντι την ώρα που η αυτοκινητοπομπή του θα περνούσε από μπροστά του. Δεν πρόλαβε να τραβήξει το αυτοκίνητο του προέδρου, αλλά κατέγραψε μέρος της πομπής – το πίσω μέρος του αυτοκινήτου που μετέφερε τον αντιπρόεδρο Τζόνσον και την αριστερή πλευρά του λεωφορείου που μετέφερε τους εκπροσώπους του Τύπου.

Ο Κάρπεντερ, επιχειρηματίας από το Τέξας, έσπευσε προς τον αυτοκινητόδρομο Στέμονς, αρκετά χιλιόμετρα μακρύτερα, κατά μήκος της αυτοκινητοπομπής, για να προσπαθήσει ξανά να εξασφαλίσει πλάνα του προέδρου. Εκεί, λίγες στιγμές μετά τους μοιραίους πυροβολισμούς, απαθανάτισε τις σκηνές χάους που ακολούθησαν, όπως αναφέρει δημοσίευμα των New York Times.

Κινηματογράφησε την κάμπριο λιμουζίνα του προέδρου να οδεύει με εξωφρενική ταχύτητα προς το νοσοκομείο Πάρκλαντ, έναν πράκτορα των μυστικών υπηρεσιών με σκούρο κοστούμι να γέρνει πάνω από τον πυροβολημένο πρόεδρο και τη σοκαρισμένη Τζάκι Κένεντι, με το ροζ Chanel φόρεμά της να φαίνεται θολό λόγω της ταχύτητας. Ο ίδιος ο πρόεδρος δεν φαίνεται στα πλάνα, καθώς είναι πεσμένος στο κάθισμά του και ψυχορραγεί.

Για δεκαετίες, τα πλάνα από την κάμερα 8 χιλιοστών του Κάρπεντερ με όσα συνέβησαν στο Ντάλας στις 22 Νοεμβρίου 1963 αποτελούσαν οικογενειακό κειμήλιο. Μετά τον θάνατό του το 1991, σε ηλικία 77 ετών, η μπομπίνα –που περιλάμβανε και πλάνα από πάρτι γενεθλίων των δίδυμων γιων του– πέρασε στην κατοχή της συζύγου του Μέιμπελ, μετά στην κόρη της Νταϊάνα και τελικά στον εγγονό του Κάρπεντερ, Τζέιμς Γκέιτς.

Το υλικό με τα πλάνα από την ημέρα της δολοφονίας του Κένεντι θα δημοπρατηθεί σύντομα από τον οίκο RR. Πρόκειται για την τελευταία μιας σειράς φωτογραφιών και βίντεο σχετιζόμενων με εκείνη την ημέρα, που θα βγει προς πώληση μετά από δεκαετίες παραμονής του στην αφάνεια. Σύμφωνα με τον οίκο δημοπρασιών πρόκειται για τη μόνη γνωστή «ταινία» που δείχνει τη διαδρομή της λιμουζίνας του προέδρου προς το νοσοκομείο Πάρκλαντ.

Το μόνο δημοσιευμένο βίντεο από τη δολοφονία είναι τα διάσημα πλέον πλάνα που τράβηξε με τη φορητή κινηματογραφική του κάμερα ο Αμπρααμ Ζαπρούντερ, τα οποία αγοράστηκαν αργότερα από το περιοδικό Life και έχουν χρησιμοποιηθεί πολλάκις σε ταινίες και ντοκιμαντέρ με θέμα τη δολοφονία – γεννώντας αρκετές, εύλογες θεωρίες συνωμοσίας.

Το φιλμ του Κάρπεντερ δείχνει τι συνέβη πριν και αμέσως μετά τα πλάνα του Ζαπρούντερ. Η πρώτη ενότητα είναι μια πεζή κινηματογράφηση της αυτοκινητοπομπής του προέδρου, ενώ η δεύτερη απαθανατίζει την κούρσα του προεδρικού αυτοκινήτου προς το νοσοκομείο, αντικατοπτρίζοντας τις στιγμές αβεβαιότητας που ακολούθησαν τους πυροβολισμούς.

Αν και η ταινία του Κάρπεντερ, που διαρκεί λίγο πάνω από ένα λεπτό, δεν περιέχει τίποτα που ενδεχομένως θα επηρέαζε τη συζήτηση για τις συνθήκες δολοφονίας του Κένεντι, αρκετοί ειδικοί πιστεύουν ότι είναι μια σημαντική προσθήκη στο μωσαϊκό των εικόνων που καταγράφηκαν εκείνη την ημέρα. Σύμφωνα με τον οίκο δημοπρασιών, οι προσφορές στις 28 Σεπτεμβρίου θα ξεκινήσουν από 5.000 δολάρια (4.500 ευρώ), ενώ εκτιμάται ότι θα ξεπεράσουν τα 100.000 δολάρια (90.150 ευρώ).

Ελάχιστοι άνθρωποι πέραν της οικογένειας Κάρπεντερ έχουν παρακολουθήσει το βίντεο, σύμφωνα με τον οίκο. Ανάμεσά τους ο Μαρκ Ζαΐντ, δικηγόρος που έχει γράψει κείμενα και έχει δώσει σειρά διαλέξεων για τη δολοφονία, και ο Κλιντ Χιλ, ο πράκτορας που διακρίνεται στο φιλμ του Ζαπρούντερ να τρέχει από ένα αυτοκίνητο πίσω από το προεδρικό και να σκαρφαλώνει στο πορτμπαγκάζ του. Και οι δύο πιστεύουν ότι το βίντεο είναι αυθεντικό.

Αγνωστες εικόνες από την ημέρα της δολοφονίας στο Ντάλας έχουν κάνει την εμφάνισή τους τις τελευταίες δεκαετίες. Ο Τζέι Σκαγκς παρέδωσε το 2002 στο Μουσείο του Εκτου Ορόφου της Πλατείας Ντέιλι –περιλαμβάνει εκθέματα σχετικά με τη δολοφονία– φωτογραφίες που είχε τραβήξει το 1963. Ανάμεσά τους και τις μόνες γνωστές έγχρωμες εικόνες του τυφεκίου Καρκάνα του Λι Χάρβεϊ Οσβαλντ, που βρέθηκε στον έκτο όροφο της βιβλιοθήκης, από όπου εικάζεται ότι πυροβολήθηκε ο πρόεδρος.

Ο Κάρπεντερ, που δεν συμπαθούσε ιδιαίτερα τον Κένεντι, κράτησε την ταινία που είχε γυρίσει σε ένα στρογγυλό μεταλλικό κάνιστρο με την ένδειξη «Δολοφονία JFK». Οι προβολές του βίντεο ήταν σπάνιες, όπως λέει στους Times ο 63χρονος γιος του Ντέιβιντ, καθώς τα πλάνα ήταν «δραματικά και τρομακτικά». Τα μέλη της οικογένειας δεν είναι σίγουροι αν ο πατέρας τους μίλησε ποτέ με τις Αρχές για την ταινία.

Νέο ενδιαφέρον για τα πλάνα εκδηλώθηκε πρόσφατα, όταν οι δημιουργοί ενός ντοκιμαντέρ για τη ζωή του Κλιντ Χιλ, με τίτλο «Agent Number 9», που δεν έχει ακόμη κυκλοφορήσει, απέκτησαν τα δικαιώματα να συμπεριλάβουν το υλικό του Κάρπεντερ στην ταινία τους. Η σύζυγος του Χιλ και συγγραφέας ενός βιβλίου με θέμα τη θητεία του πράκτορα στο πλευρό της Τζάκι Κένεντι έφερε τον εγγονό του Κάρπεντερ, Τζέιμς Γκέιτς, σε επαφή με τον οίκο δημοπρασιών RR.

Οι υπεύθυνοι του οίκου, ο οποίος στο παρελθόν έχει δημοπρατήσει και άλλα αντικείμενα σχετιζόμενα με τη δολοφονία του Κένεντι, όπως τη βέρα του Οσβαλντ, βρήκαν τα πλάνα του βίντεο συγκλονιστικά. Τα περιέγραψαν ως «μια διαφορετική οπτική πάνω σε μια από τις μεγαλύτερες αμερικανικές τραγωδίες, περισσότερα από 60 χρόνια αφότου συνέβη».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...