2386
H Ζιζέλ Πελικό στη σκιά ενός τέρατος, του ανθρώπου που κοιμόταν δίπλα της. Και την κοίμιζε... | France24 video/CreativeProtagon

Υπόθεση Πελικό: Μια ιστορία που σοκάρει τη Γαλλία (και όχι μόνο)

Protagon Team Protagon Team 6 Σεπτεμβρίου 2024, 13:00
H Ζιζέλ Πελικό στη σκιά ενός τέρατος, του ανθρώπου που κοιμόταν δίπλα της. Και την κοίμιζε...
|France24 video/CreativeProtagon

Υπόθεση Πελικό: Μια ιστορία που σοκάρει τη Γαλλία (και όχι μόνο)

Protagon Team Protagon Team 6 Σεπτεμβρίου 2024, 13:00

Στις 12 Σεπτεμβρίου 2020, σε ένα σουπερμάρκετ στο χωριό Καρπαντρά της Προβηγκίας συνελήφθη ένας άνδρας μετά από καταγγελία τριών γυναικών που δήλωσαν στην αστυνομία ότι προσπαθούσε να βγάλει φωτογραφίες με το κινητό του κάτω από τις φούστες τους, ενώ ψώνιζαν στο κατάστημα. Η σύλληψη του άνδρα, ο οποίος είπε στον ανακριτή ότι είχε «παρορμήσεις που δεν μπορούσε να ελέγξει», ήταν η άκρη ενός κουβαριού που καθώς ξετυλιγόταν θα οδηγούσε στην αποκάλυψη μιας ιστορίας τρόμου, προκαλώντας φρίκη στη Γαλλία και σε όλον τον κόσμο.

Ο άνδρας ήταν ο Ντομινίκ Πελικό, η δίκη του οποίου ξεκίνησε τη Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου στο ποινικό δικαστήριο του Βοκλίζ, στην πόλη Αβινιόν, και αναμένεται να διαρκέσει μέχρι τις 20 Δεκεμβρίου. Ο 71χρονος Πελικό και μαζί του άλλοι 50 άνδρες ηλικίας από 26 έως 74 ετών κατηγορούνται για αποτρόπαιες πράξεις εις βάρος της συζύγου του, Ζιζέλ Πελικό.

Μετά τη σύλληψή του ο Πελικό αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση, προηγουμένως όμως η αστυνομία είχε κατασχέσει τα δύο κινητά τηλέφωνά του, δύο κάμερες, τον φορητό υπολογιστή του και άλλες ηλεκτρονικές συσκευές. Οι αστυνομικοί δήλωσαν ότι βρήκαν 300 φωτογραφίες και ένα βίντεο μιας αναίσθητης γυναίκας ενώ δεχόταν σεξουαλική επίθεση από πολλούς άνδρες. Βρήκαν επίσης μηνύματα στο Skype ενός  άνδρα που καυχιόταν ότι νάρκωνε τη γυναίκα του και προσκαλούσε άλλους άνδρες να κάνουν σεξ μαζί της ενώ εκείνη ήταν αναίσθητη.

Κατά τη διάρκεια της έρευνας οι αστυνομικοί εντόπισαν περισσότερα από 20.000 αρχεία με βίντεο και φωτογραφίες, πολλά από τα οποία ήταν ταξινομημένα ανά ημερομηνία σε έναν ηλεκτρονικό φάκελο με τίτλο «Κακοποίηση». Το χρονοδιάγραμμα που έφτιαξαν ξεκινούσε το 2011, ενώ οι ύποπτοι ανήλθαν σε 83. Η αστυνομία πιστεύει ότι η σύζυγος του Ντομινίκ Πελικό βιάστηκε εν αγνοία της τουλάχιστον 92 φορές, μάλιστα ήρθε έξι φορές σε επαφή με έναν φορέα του AIDS (ευτυχώς όμως δεν μολύνθηκε).

Δύο μήνες μετά την πρώτη του σύλληψη, ο Πελικό συνελήφθη και πάλι, αυτή τη φορά κατηγορούμενος για βιασμό κατά συναυτουργία, νάρκωση και μια λίστα κατηγοριών για σεξουαλική κακοποίηση. Κατηγορείται επίσης για παραβίαση της ιδιωτικής ζωής της συζύγου του, της κόρης του και των συζύγων των δύο γιων του, τις οποίες κατέγραφε χωρίς τη συγκατάθεσή τους ενώ βρίσκονταν στο μπάνιο ή κοιμόντουσαν, και κατά καιρούς διακινούσε προσωπικές φωτογραφίες τους. Αν βρεθεί ένοχος, αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης 20 ετών. Το ίδιο και οι υπόλοιποι συγκατηγορούμενοί του.

Ο Πελικό είχε επιβάλει στους άνδρες που έφερνε στο σπίτι του μια λίστα με αρρωστημένους κανόνες, ώστε να εξασφαλίζει ότι η γυναίκα του δεν θα ξυπνούσε ξαφνικά από κάποια ενόχληση κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής κακοποίησης. Δεν έπρεπε να φοράνε άρωμα, να έχουν καπνίσει ή να έχουν πιει πριν τον βιασμό. Στην αίθουσα του δικαστηρίου ακούστηκε ακόμη ότι έπρεπε να έχουν κομμένα νύχια, να ζεσταίνουν τα χέρια τους κάτω από τη βρύση με ζεστό νερό ή στη σόμπα, και να γδύνονται στην κουζίνα πριν μπουν στο υπνοδωμάτιο. Επίσης απαγορευόταν να κάνουν θόρυβο και με την παραμικρή ένδειξη ότι το θύμα κόντευε να ξυπνήσει, θα έπρεπε να φύγουν αμέσως. Στο τέλος της βραδιάς, δε, ο ίδιος φρόντιζε να καθαρίζει το σώμα της Ζιζέλ.

Κατά τη διάρκεια των ανακρίσεων, οι λεπτομέρειες των οποίων περιλαμβάνονται στην έκθεση του ανακριτή, ο Πελικό παραδέχτηκε ότι άρχισε να ναρκώνει τη σύζυγό του, ώστε να μπορεί να την ντύνει όπως ήθελε και να της κάνει πράγματα που κανονικά εκείνη θα αρνιόταν. Στη συνέχεια άρχισε να προσκαλεί και άλλους να συμμετάσχουν, αλλά ποτέ δεν ζήτησε ή δέχτηκε χρήματα.

Oπως αναφέρεται στην έκθεση, ο κατηγορούμενος γνώρισε τους περισσότερους από τους συνενόχους του σε ένα chat room χωρίς moderator (μη επιτηρούμενο) με την ονομασία à son insu (εν αγνοία της), της διαβόητης γαλλικής ιστοσελίδας Coco, η οποία μόνο στη Γαλλία εμπλέκεται σε περισσότερες από 23.000 αστυνομικές υποθέσεις από το 2021 έως το 2024. Η ιστοσελίδα έκλεισε τελικά και ο ιδιοκτήτης της συνελήφθη τον Ιούνιο, μετά από πανευρωπαϊκές έρευνες 18 μηνών.

Ο Πελικό, που εμφανιζόταν στην ιστοσελίδα με ψευδώνυμο, ισχυρίστηκε ότι συμμετείχε στο φόρουμ «περιστασιακά» και πως «δεν ήταν συνήθειά του». Βρέθηκαν, όμως, αρκετές συζητήσεις του, στις οποίες μερικές φορές χρησιμοποιούσε τον όρο «βιασμός», και έλεγε σε πιθανούς βιαστές ότι έδινε υπνωτικά χάπια στη σύζυγό του, κάτι που του επέτρεπε να της κάνει πράγματα που κανονικά εκείνη θα αρνιόταν.

Το σοκ της αποκάλυψης

Στα τέλη του 2020 η κυρία Πελικό κλήθηκε στο αστυνομικό τμήμα, όπου της έδειξαν μερικές από τις φωτογραφίες που φέρεται ότι είχε ταξινομήσει και αποθηκεύσει προσεκτικά ο (πρώην, πλέον) σύζυγός της. Δήλωσε βαθιά σοκαρισμένη. Στην κατάθεσή της τον περιέγραψε ως στοργικό άνθρωπο, που έδειχνε σεβασμό στους άλλους. Τότε, όμως, έμαθε μια εντελώς διαφορετική, απόλυτα συγκλονιστική ιστορία.

Οπως της είπαν οι αστυνομικοί, ο επί 50 χρόνια σύζυγός της την κακοποιούσε συστηματικά επί σχεδόν μια δεκαετία. Της έριχνε υπνωτικά χάπια στο φαγητό και στο ποτό της και στη συνέχεια τη βίαζε. Και το χειρότερο, είχε οδηγήσει δεκάδες άνδρες στο σπίτι της για να τους βιντεοσκοπήσει ενώ τη βίαζαν. Η ίδια δεν θυμόταν να έχει βιαστεί από τον άνδρα της ή από άλλους άνδρες, ενώ αναγνώρισε μόνο έναν από αυτούς, ως γείτονά τους.

Τα επόμενα δύο χρόνια, χρησιμοποιώντας τις φωτογραφίες, τα βίντεο και τις διαδικτυακές συνομιλίες του Πελικό, η αστυνομία κατάφερε να εντοπίσει 50 από τους 83 υπόπτους που εμφανίζονταν σε βίντεο και φωτογραφίες και να τους απαγγείλει κατηγορίες. Μόνο ένας από αυτούς δεν κατηγορείται για βιασμό, επίθεση ή απόπειρα βιασμού της συζύγου του Πελικό. Αντιθέτως, ο άνδρας αυτός –αντιγράφοντας τον Πελικό– νάρκωνε τη δική του σύζυγο για να τη βιάζει, ενώ και ο Πελικό κατηγορείται ότι την είχε βιάσει ναρκωμένη. Ακόμη, πέντε από τους κατηγορούμενους αντιμετωπίζουν επιπλέον κατηγορίες για κατοχή πορνογραφικού περιεχομένου με σεξουαλική κακοποίηση παιδιών.

Ερευνάται επίσης η συμμετοχή του Πελικό σε δύο ανεξιχνίαστες υποθέσεις που ήρθαν πάλι στη δημοσιότητα: τον βιασμό και τη δολοφονία μιας 23χρονης γυναίκας το 1991 και την απόπειρα βιασμού μιας 19χρονης το 1999. Ο Πελικό παραδέχτηκε μεν την απόπειρα βιασμού, αφού η αστυνομία ταυτοποίησε το DNA του με DNA που βρέθηκε στον τόπο του εγκλήματος το 1999, αλλά αρνείται οποιαδήποτε ανάμειξη στην ανθρωποκτονία τού 1991.

Η Ζιζέλ Πελικό, την οποία νάρκωνε και βίαζε ο σύζυγός της, και πίσω της η κόρη της Καρολίν, προσέρχονται στο δικαστήριο της Αβινιόν (REUTERS/Manon Cruz)

Οι κατηγορούμενοι ανήκουν στην εργατική και στη μεσαία τάξη της γαλλικής κοινωνίας. Είναι οδηγοί φορτηγών, στρατιώτες, ξυλουργοί και εμποροϋπάλληλοι, ένας δεσμοφύλακας, ένας νοσοκόμος, ένας προγραμματιστής σε τράπεζα και ένας τοπικός δημοσιογράφος. Είναι από 26 έως 74 ετών, πολλοί από αυτούς έχουν παιδιά, κάποιοι είναι μόνοι και άλλοι παντρεμένοι ή χωρισμένοι. Οι περισσότεροι κατηγορούνται για τον βιασμό της κυρίας Πελικό μία φορά, ενώ άλλοι κατηγορούνται ότι επέστρεψαν έως και έξι φορές για να τη βιάσουν.

50 χρόνια Πελικό

Ο Ντομινίκ Πελικό ήταν ένας άνθρωπος «υπεράνω πάσης υποψίας». Ενας από τους κλασικούς τύπους της διπλανής πόρτας που κάνουν τους γείτονες να πέφτουν από τα σύννεφα ακούγοντας για τη δράση τους στα δελτία ειδήσεων. Μανιώδης ποδηλάτης και ηλεκτρολόγος στο επάγγελμα, είχε δουλέψει σε διάφορες βιομηχανίες, ενώ η Ζιζέλ Πελικό –βασικά εκείνη έφερνε λεφτά στο σπίτι– ήταν επί 20 χρόνια διευθύντρια στην κρατική εταιρεία ηλεκτρισμού Électricité de France.

Ο Ντομινίκ και η Ζιζέλ ήταν μαζί από τα 18 τους και για πάνω από 50 χρόνια παντρεμένοι. Ζούσαν στα προάστια του Παρισιού και όταν συνταξιοδοτήθηκαν μετακόμισαν σε ένα σπίτι με μεγάλο κήπο και πισίνα στη Μαζάν της Προβηγκίας, στη νότια Γαλλία, μια κωμόπολη 6.000 κατοίκων, που απέχει 30 χλμ. από την Αβινιόν και 5 χλμ. από το Καρπαντρά (όπου συνελήφθη αρχικά ο Πελικό). Οι γείτονες μιλούν για ένα ζευγάρι αξιοσέβαστων συνταξιούχων που τους άρεσε να φιλοξενούν τα παιδιά τους (έχουν δύο γιους, μία κόρη και επτά εγγόνια) και να κάνουν πάρτι στην πισίνα.

Σε αυτό το σπίτι, όμως, ο Ντομινίκ Πελικό, ο οποίος μέσα σε διάστημα ενός χρόνου είχε παραγγείλει 450 υπνωτικά χάπια –σύμφωνα με το εθνικό Σύστημα Υγείας–, έκανε το αδιανόητο: νάρκωνε τη γυναίκα του και την παρέδιδε σε άνδρες για να τη βιάζουν αναίσθητη. Οι βιασμοί είχαν αρχίσει το 2011, όταν ακόμα ζούσαν έξω από το Παρίσι, και συνεχίστηκαν στη Μαζάν, όπου μετακόμισαν δύο χρόνια αργότερα.

Ωστόσο η εν αγνοία κακοποίηση της Ζιζέλ Πελικό δεν ήταν χωρίς συνέπειες, τόσο για τη σωματική όσο και για την ψυχική υγεία της, ενώ οι φρικτές αποκαλύψεις που ακολούθησαν υπήρξαν εξίσου τραυματικές. Την τελευταία δεκαετία έχανε βάρος και της έπεφταν τα μαλλιά. Ακόμη, υπέφερε από τέσσερα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, φλεγμονή στον τράχηλο της μήτρας και πόνους στην κοιλιά. Είχε αρχίσει να ξεχνάει ολόκληρες ημέρες και μερικές φορές έμοιαζε σαν να βρίσκεται σε ονειρική έκσταση. Τόσο που τα παιδιά και οι φίλοι της ανησυχούσαν ότι είχε πάθει Αλτσχάιμερ.

Η 72χρονη γυναίκα έφτασε ακόμη και στα όρια της αυτοκτονίας από το σοκ της αποκάλυψης όσων της έκανε ο άνδρας της, ο οποίος δεν δίστασε να αιτιολογήσει τις διεστραμμένες πράξεις του λέγοντας ότι εκείνη τον απατούσε. Απέδειξε όμως ότι έχει εκπληκτικό σθένος. Παρά το γεγονός ότι σε περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησης δεν δίνονται στη δημοσιότητα τα ονόματα και οι φωτογραφίες των θυμάτων, και οι δίκες γίνονται κεκλεισμένων των θυρών, η Ζιζέλ Πελικό είχε τη δύναμη να εμφανιστεί δημοσίως και επωνύμως, δηλώνοντας ότι το κάνει «για να μη συμβούν σε άλλη γυναίκα όλα όσα πέρασα εγώ».

 

Για τους ίδιους λόγους, και για να δουν όλοι τα πρόσωπα των βιαστών της, ζήτησε η δίκη να είναι ανοιχτή. Θα κρατήσει, δε, το επίθετο του πρώην συζύγου της μέχρι το τέλος της δίκης, αν και το διαζύγιό τους έχει ήδη βγει. «Προσπαθώ να παραμείνω όρθια για τα εγγόνια μου» είπε στο δικαστήριο. «Οταν με κοιτάς, σκέφτεσαι ότι αυτή η γυναίκα είναι δυνατή. Αλλά μέσα της είναι ένας σωρός από ερείπια. Η πρόσοψη είναι δυνατή, το μέσα της όχι»…

Ενας πατέρας ικανός για τα χειρότερα

Στις 2 Νοεμβρίου 2020, η Καρολίν Νταριάν, όπως είναι το ψευδώνυμο που χρησιμοποιεί το μεσαίο παιδί των Πελικό και μοναδική τους κόρη, δέχεται ένα τηλεφώνημα από την αστυνομία του Καρπαντρά. Την ενημερώνουν ότι ο πατέρας της είναι υπό κράτηση. Οι αποκαλύψεις είναι εκρηκτικές και το γεγονός ότι ο αγαπημένος της πατέρας είναι ικανός για τα χειρότερα της προκαλεί μια επικίνδυνη ζάλη.

Δύο χρόνια αργότερα η Νταριάν θα εκδώσει ένα βιβλίο για την υπόθεση με τίτλο «Et j’ai Cessé de t’Appeler Papa: Quand la Soumission Chimique Devient l’Arme du Viol» (Και σταμάτησα να σε αποκαλώ μπαμπά: Οταν η χημική υποταγή γίνεται το όπλο του βιασμού), ενώ θα προσπαθήσει να μετατρέψει το οικογενειακό τραύμα σε δράση, ιδρύοντας την οργάνωση #M’Εndors Pas (Μη με κοιμίσεις).

Η Καρολίν Νταριάν με το βιβλίο της, όπου αποκαλύπτει το οικογενειακό δράμα

Στο βιβλίο της η 45χρονη διευθύντρια μιας παρισινής εταιρείας περιγράφει τον Πελικό ως έναν θερμό και πάντα παρόντα πατέρα. Ηταν αυτός που την πήγαινε στο σχολείο και την έπαιρνε από τα πάρτι αργά το βράδυ, την ενθάρρυνε και την παρηγορούσε. Οταν πήρε σύνταξη η Ζιζέλ, γράφει, το ζευγάρι μετακόμισε σε ένα σπίτι με μεγάλο κήπο και πισίνα στη Μαζάν, όπου περνούσαν τις καλοκαιρινές διακοπές τους τα παιδιά και τα εγγόνια τους. Απολάμβαναν το δείπνο τους όλοι μαζί αργά το βράδυ, έκαναν διαγωνισμούς χορού και έπαιζαν Trivial Pursuit. «Μας θεωρούσα ευτυχισμένους», γράφει, «νόμιζα ότι οι γονείς μου ήταν ευτυχισμένοι». Φυσικά, κανείς δεν μπορούσε να υποψιαστεί τίποτα.

Χωρίς μελοδραματισμούς, με δυνατή φωνή και εξαιρετική τόλμη, η Καρολίν Νταριάν αφηγείται το οικογενειακό δράμα, την προδοσία, τη φρίκη και τα βάσανα, στοχεύοντας πέρα από την είδηση. Αποκαλύπτει μια άλλη πτυχή της βίας κατά των γυναικών και προειδοποιεί για τη μάστιγα της χημικής υποταγής, όταν ακόμα και μέσα στο σπίτι το ντουλάπι με τα φάρμακα μπορεί να μετατραπεί σε όπλο βιαστή.

Η μητέρα της θα ήθελε, πάντως, να κυκλοφορήσει το βιβλίο μετά το τέλος της δίκης. Πιστεύει ότι δεν θα έπρεπε να εκτεθεί δημόσια η κόρη της τόσο πολύ αυτόν τον καιρό. Πράγματι, η ιστορία είναι σοκαριστική και για την Καρολίν, η οποία τη δεύτερη μέρα της δίκης όρμησε τρέμοντας έξω από την αίθουσα όταν ο δικαστής ανέφερε ότι στον υπολογιστή του πατέρα της βρέθηκαν δικές της γυμνές φωτογραφίες σε έναν φάκελο με τίτλο «Γύρω από την κόρη μου, γυμνή».

Αποκάλυψε ότι κυριεύτηκε από  φόβο στη σκέψη ότι ο πατέρας της μπορεί να είχε προσκαλέσει κάποιους άντρες για να βιάσουν και την ίδια όταν είδε μια φωτογραφία δική της, που βρέθηκε στον υπολογιστή του Ντομινίκ Πελικό, «με τα εσώρουχα κάποιας άλλης». Είναι πεπεισμένη, όπως είπε, ότι είχε ναρκώσει και αυτήν, «αλλά δεν θα το παραδεχτεί ποτέ».

Την ίδια μέρα η μητέρα της, που βρίσκεται συνεχώς στην αγκαλιά των τριών παιδιών της, περιέγραψε στο δικαστήριο τα συναισθήματά της: «Με αηδιάζει (ο Πελικό). Αισθάνομαι βρώμικη, λεκιασμένη, προδομένη. Ηταν ένα τσουνάμι, με χτύπησε ένα high speed τρένο». Και εμείς, επίσης σε κατάσταση σοκ, προσπαθούμε να φανταστούμε πώς νιώθουν η μητέρα, η κόρη και οι δυο γιοι της, αλλά δεν είναι εύκολο. Καθόλου εύκολο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...