618
Ο βρετανός μεγιστάνας Μάικ Λιντς με την κόρη του, Χάνα, βρήκαν τον θάνατο στο ναυάγιο του «Bayesian» | CreativeProtagon

Οι επιβάτες του «Bayesian» δεν πνίγηκαν – πέθαναν από ασφυξία

Protagon Team Protagon Team 5 Σεπτεμβρίου 2024, 10:18
Ο βρετανός μεγιστάνας Μάικ Λιντς με την κόρη του, Χάνα, βρήκαν τον θάνατο στο ναυάγιο του «Bayesian»
|CreativeProtagon

Οι επιβάτες του «Bayesian» δεν πνίγηκαν – πέθαναν από ασφυξία

Protagon Team Protagon Team 5 Σεπτεμβρίου 2024, 10:18

Τέσσερις από τους επιβάτες του σουπεργιότ «Bayesian» δεν πνίγηκαν, αλλά πέθαναν από ασφυξία όταν τελείωσε το οξυγόνο στις καμπίνες του βυθισμένου σκάφους: αυτό συμπέραναν οι ιατροδικαστές που διενήργησαν τις νεκροψίες, καθώς στους πνεύμονες των θυμάτων δεν βρέθηκε νερό. 

Οι άνθρωποι αυτοί έχασαν τη ζωή τους όταν ο αέρας που ανέπνεαν γέμισε διοξείδιο του άνθρακα, όπως σημείωσαν οι Times, επικαλούμενοι δημοσίευμα της ιταλικής εφημερίδας La Repubblica.

Εξι επιβάτες στο γιοτ, συμπεριλαμβανομένου του βρετανού μεγιστάνα της τεχνολογίας Μάικ Λιντς και της 18χρονης κόρης του, Χάνα, πέθαναν παγιδευμένοι στο εσωτερικό του γιοτ, καθώς το «Bayesian» βυθίστηκε πολύ γρήγορα κατά τη διάρκεια μιας βίαιης καταιγίδας στα ανοιχτά της Σικελίας τον περασμένο μήνα. Η σορός του σεφ του γιοτ βρέθηκε να επιπλέει κοντά στο σημείο στο οποίο το σκάφος βυθίστηκε, σε βάθος 50 μέτρων.

Εννέα μέλη του πληρώματος και έξι επιβάτες, συμπεριλαμβανομένης της συζύγου του Λιντς, επέζησαν διαφεύγοντας με μια φουσκωτή σωσίβια λέμβο.

Οι δύτες που ανέσυραν τα έξι θύματα εντόπισαν πέντε από αυτά, συμπεριλαμβανομένου του Λιντς, σε μια καμπίνα στην αριστερή πλευρά του γιοτ. Η σορός της Χάνα Λιντς ήταν η τελευταία που εντοπίστηκε από δύτες, σε μια άλλη καμπίνα στην ίδια πλευρά του γιοτ. Οι ερευνητές συμπέραναν από τη θέση των σορών ότι τα θύματα αναζήτησαν τους τελευταίους θύλακες αέρα καθώς το σκάφος έγερνε προς τα δεξιά κατά τη βύθισή του.

H τελευταία εικόνα του ιστιοφόρου «Bayesian», νύχτα Κυριακής 18 Αυγούστου (Baia Santa Nicolicchia/Fabio La Bianca/via REUTERS)

Η La Repubblica ανέφερε την Τετάρτη ότι οι μεταθανάτιες εξετάσεις τεσσάρων εκ των θυμάτων που πραγματοποιήθηκαν μέχρι στιγμής φαίνεται να επιβεβαιώνουν αυτή τη θεωρία, καθώς δεν βρέθηκε νερό στους πνεύμονες του τραπεζίτη Τζόναθαν Μπλούμερ, της συζύγου του Τζούντιθ, του δικηγόρου Κρις Μορβίλο και της συζύγου του, Νέδα, οι οποίοι ήταν στην ίδια καμπίνα με τον Λιντς.

Οι υπόλοιπες μεταθανάτιες εξετάσεις, στον Λιντς, την κόρη του και τον Ρεκάλντο Τόμας, θα διεξαχθούν την Παρασκευή, ανέφερε η εφημερίδα.

Δεν υπήρξαν σημάδια τραυματισμού στα τέσσερα θύματα που εξετάστηκαν μέχρι στιγμής.

Στους επιζώντες του ναυαγίου, οι οποίοι διεσώθησαν από το πλήρωμα παραπλέοντος γιοτ, περιλαμβάνεται η 26χρονη Σάρλοτ Γκολούνσκι, η οποία κράτησε την κόρη της πάνω από το κεφάλι της ενώ κολυμπούσε προς τη σωσίβια λέμβο.

Οι εισαγγελείς ερευνούν τον καπετάνιο του γιοτ, τον Νεοζηλανδό Τζέιμς Κάτφιλντ, και δύο Βρετανούς, τον μηχανικό Τιμ Πάρκερ Ιτον και το μέλος του πληρώματος Μάθιου Γκρίφιθς, για πιθανή υπαιτιότητα.

Ο Πάρκερ Ιτον φέρεται να αρνήθηκε τους ισχυρισμούς ότι οι εξωτερικές πόρτες του γιοτ ήταν ανοιχτές τη νύχτα της καταιγίδας, επιτρέποντας στο νερό να πλημμυρίσει το μηχανοστάσιο.

Στους τρεις άνδρες επετράπη να φύγουν από τη Σικελία καθώς οι ερευνητές προσπαθούν να καταλάβουν τι συνέβη στα 16 λεπτά που μεσολάβησαν ανάμεσα στη στιγμή που το γιοτ χτυπήθηκε από την πιθανή καταιγίδα στις 3.50 π.μ. και τη βύθισή του, μέσα σε 60 δευτερόλεπτα, στις 4.06 π.μ., 400 μέτρα από το αγκυροβόλι του στα ανοιχτά του λιμανιού Πορτιτσέλο της Σικελίας.

Στιγμιότυπο από τις έρευνες στο Πορτιτσέλο, στα ανοιχτά του οποίου βυθίστηκε το «Bayesian» (REUTERS/Guglielmo Mangiapane)

Σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, ο Κάτφιλντ είπε στους ερευνητές: «Ο Γκρίφιθς ήρθε να με ξυπνήσει, λέγοντας ότι ο άνεμος φυσούσε με 20 κόμβους. Ελεγξα τα όργανα και ήταν ακριβές. Βγήκα αμέσως και ζήτησα να ενημερωθούν όλοι, γιατί δεν μου άρεσε η κατάσταση».

Ο ίδιος φέρεται να είπε ότι το γιοτ στη συνέχεια έγειρε στις 45 μοίρες «και έμεινε έτσι για λίγο και μετά ξαφνικά γύρισε τελείως προς τα δεξιά. Μας πέταξε στη θάλασσα».

Ο Γκρίφιθς φέρεται να είπε: «Μπορέσαμε να ανέβουμε ξανά και προσπαθήσαμε να σώσουμε όσους μπορούσαμε». Και πρόσθεσε: «Περπατούσαμε στους τοίχους. Σώσαμε όσους μπορούσαμε, ο Κάτφιλντ έσωσε το κοριτσάκι και τη μητέρα της».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...