749
Διαδηλωτές υπέρ της άμεσης απελευθέρωσης των ομήρων πολιόρκησαν την κατοικία του Νετανιάχου με πλακάτ που ζητούσαν την παραίτησή του | EPA/ABIR SULTAN

Ο Νετανιάχου αρνείται την ειρήνη και θυσιάζει τους ομήρους

Protagon Team Protagon Team 6 Σεπτεμβρίου 2024, 11:20
Διαδηλωτές υπέρ της άμεσης απελευθέρωσης των ομήρων πολιόρκησαν την κατοικία του Νετανιάχου με πλακάτ που ζητούσαν την παραίτησή του
|EPA/ABIR SULTAN

Ο Νετανιάχου αρνείται την ειρήνη και θυσιάζει τους ομήρους

Protagon Team Protagon Team 6 Σεπτεμβρίου 2024, 11:20

Τους λόγους για τους οποίους ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου αρνείται να αποσύρει τον στρατό του εβραϊκού κράτους από τον λεγόμενο «Διάδρομο της Φιλαδέλφειας», δηλαδή από τη ζώνη των 14 χιλιομέτρων στη μεθόριο Αιγύπτου-Γάζας, ανέλυσε σε εκτενές κείμενό του στην Corriere della Sera ο Τζανλούκα Μερκούρι. Παρατήρησε ότι τροχοπέδη στην εξεύρεση κάποιας συμφωνίας περί κατάπαυσης του πυρός είναι ο Νετανάχιου και μόνο αυτός, επειδή τον κινεί το προσωπικό όφελος – και όχι μόνο το πολιτικό.

Αν οι ισραηλινές επιχειρήσεις στη Γάζα σταματήσουν, η κυβέρνησή του θα καταρρεύσει και ο ίδιος ενδέχεται να αντιμετωπίσει δικαστικές διώξεις στη χώρα του. Επιπροσθέτως, ο Μερκούρι έδωσε και την εκτίμηση ότι επίκειται ένα διεθνές ένταλμα σύλληψης του Νετανιάχου από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης, με κατηγορητήριο περί εγκλημάτων πολέμου («είναι ζήτημα ημερών ή, το πολύ, εβδομάδων» σημείωσε). Είναι θέμα επιβίωσης για τον Νετανιάχου, λοιπόν, η συνέχιση της σύγκρουσης. Η οριακή πλειοψηφία του στη Βουλή, βασισμένη στα ακροδεξιά κόμματα, είναι βέβαιο ότι θα εξανεμιστεί, αν επιλέξει την ειρήνη.

Αυτοί οι συγκεκριμένοι εβραίοι πολιτικοί που στηρίζουν τον Νετανιάχου δεν θέλουν να απελευθερώσει η Χαμάς τους εβραίους ομήρους. Διότι ποντάρουν στον τωρινό πόλεμο και το λένε ξεκάθαρα. Τον θεωρούν ευκαιρία οριστικής αναμέτρησης με τους Παλαιστινίους συνολικά. Θέλουν κατάληψη και κατοχή της Γάζας και νέους εποικισμούς των παλαιστινιακών εδαφών. Θέλουν ολοκληρωτικό πόλεμο, ώστε οι Παλαιστίνιοι να εκδιωχθούν από τη γη τους. «Κάτι ανάλογο θέλουν, βέβαια, και οι Παλαιστίνιοι εξτρεμιστές για τους Ισραηλινούς, να τους διώξουν από εκεί» σημείωσε ο Μερκούρι.

Το ερώτημα είναι, συνέχισε τις σκέψεις του, γιατί ο Νετανιάχου συμπλέει με τους ακραίους εβραίους πολιτικούς. «Διότι αν υπογράψει τη συμφωνία, θα σώσει τους ομήρους μεν, όμως η κυβέρνησή του θα πέσει και θα υπάρξουν πρόωρες εκλογές. Και τότε ο ίδιος δεν θα αποφύγει τις δίκες περί διαφθοράς, ούτε την οργή των Ισραηλινών τους οποίους δεν προστάτευσε  την πιο δύσκολη ώρα». Του προσήψε και άλλα: «Ούτε το Παλαιστινιακό έλυσε, ενώ με τις επιλογές του ακύρωσε και το κύμα συμπαράστασης προς το Ισραήλ, το οποίο γεννήθηκε αμέσως μετά το πογκρόμ, πριν από 11 μήνες. Κατάφερε να απονομιμοποιήσει το Ισραήλ στα μάτια του κόσμου». Ο ιταλός δημοσιογράφος παραδέχθηκε, πάντως, ότι πρόσκαιρα η τακτική της καθυστέρησης απέδωσε καρπούς στα γκάλοπ για τον Νετανιάχου.

«Αν καταφέρει να αντισταθεί στο κύμα διαμαρτυρίας που διογκώνεται στο Ισραήλ, τίποτα δεν αποκλείεται. Αν παρατείνει την εμπόλεμη κατάσταση και τη μόνιμη κινητοποίηση σε όλα τα μέτωπα, σε έναν χρόνο από τώρα, ή και νωρίτερα σε περίπτωση θετικών γκάλοπ, ίσως κερδίσει τις εκλογές. Ετσι προφασίζεται τη διάλυση του λαθρεμπορίου από το Σινά στον Διάδρομο της Φιλαδέλφειας, αν και οι στρατιωτικοί τού λένε ότι αυτός δεν είναι στρατηγικά θεμελιώδης. Η σχετική ρητορεία του Νετανιάχου αποσκοπεί στην κατάληψη της Γάζας και επισκιάζει το ζήτημα των ομήρων. Οι όμηροι, όπως λένε και οι αναλυτές, αποτελούν εμπόδιο στην υλοποίηση του σχεδίου του περί κατάληψης της Γάζας και θα θυσιαστούν στο βωμό του Διαδρόμου».

Ο Ιταλός ανέφερε ότι ο Νετανιάχου πάντα είχε διαμάχες με τις κυβερνήσεις των αμερικανών Δημοκρατικών, αφού οι ΗΠΑ επιθυμούν τη δημιουργία παλαιστινιακού κράτους για τους δικούς τους λόγους (περιφερειακή ειρήνη, πραγματική ασφάλεια του Ισραήλ, εκμηδενισμός της ιρανικής απειλής). Ο Νετανιάχου και κωλυσιεργεί και συγχρόνως  καταφέρνει να παραλαμβάνει τα διάφορα «πακέτα» με τα αμερικανικά όπλα. Μάλιστα, όπως λένε οι αναλυτές, ο Νετανιάχου επιδιώκει τη συνέχιση του πολέμου μέχρι τον Νοέμβριο, ώστε να πλήξει την υποψηφιότητα της Κάμαλα Χάρις και να βοηθήσει τον Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Μερκούρι έκλεισε το κείμενό του με την άποψη του ισραηλινού στρατηγού Γιτζάκ Μπρικ. Ο Μπρικ είπε ότι οι στόχοι του πολέμου, όπως τους έθεσε ο Νετανιάχου, να διαλύσει τη Χαμάς και να απελευθερώσει τους ομήρους με άσκηση στρατιωτικής βίας, δεν επετεύχθησαν: «Αν συνεχίσουμε να πολεμάμε στη Γάζα, βομβαρδίζοντας και ξαναβομβαρδίζοντας τους ίδιους στόχους, όχι μόνο δεν θα καταρρεύσει η Χαμάς, αλλά θα καταρρεύσουμε εμείς οι ίδιοι. Σε λίγον καιρό δεν θα μπορούμε να κάνουμε αυτές τις επαναλαμβανόμενες επιδρομές, διότι οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις κουράστηκαν, ενώ αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών και των τραυματιών μας. Η δε Χαμάς έχει αναπληρώσει τις τάξεις της με νέους 17-18 ετών».

Και συνέχισε ο Μπρικ: «Πρέπει να συμφωνήσουμε για την απελευθέρωση των ομήρων. Πρέπει να σταματήσουμε τον πόλεμο στη Γάζα, ο οποίος μπορεί να σταματήσει και τις εχθροπραξίες με τη Χεζμπολάχ και να μειώσει τις πιθανότητες ενός πολυμέτωπου περιφερειακού πολέμου για τον οποίο είμαστε εντελώς απροετοίμαστοι. Στο διάστημα της ειρήνης μπορούμε να ανασυντάξουμε τον στρατό μας, την οικονομία μας, τις διεθνείς σχέσεις μας και την κοινωνική συνοχή του Ισραήλ, να αντικαταστήσουμε όλους τους υπευθύνους αυτής της τρομερής αποτυχίας, πολιτικούς και στρατιωτικούς, και να προχωρήσουμε σε νέα κατεύθυνση. Αυτός είναι ο τρόπος και δεν υπάρχει άλλος».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...