Το ταξίδι της από το Καβασάκι της Ιαπωνίας για να κερδίσει το πιο διάσημο βραβείο διαγωνισμού χορού φλαμένκο της Ισπανίας διήρκεσε πάνω από 20 χρόνια. Αλλά η 48χρονη Γιάνκο Χαγκιβάρα τα κατάφερε, καθώς έγινε η πρώτη ξένη μη Ισπανίδα που τον κερδίζει, προκαλώντας ισόποσα επαίνους και οργή.
Σύμφωνα με δημοσίευμα των Times του Λονδίνου, η χορεύτρια που είναι γνωστή με το καλλιτεχνικό ψευδώνυμο Λα Γιάνκο κέρδισε τον περασμένο μήνα στο κορυφαίο φεστιβάλ φλαμένκο της Ισπανίας, Cante de las Minas, στην επαρχία Λα Ουνιόν, στη νοτιοανατολική περιοχή της Μούρθια, συγκλονίζοντας το κοινό αυτής της παραδοσιακής μορφής τέχνης.
Ο θρίαμβός της «προκάλεσε διαμαρτυρίες και χλευασμούς από το κοινό και μεγάλη αναταραχή στα κοινωνικά δίκτυα – μπορεί κανείς να δει μια ξεκάθαρη προκατάληψη που συχνά συνορεύει με τον ρατσισμό» σημειώνει η εφημερίδα El País. «Είναι σαν να λένε ότι αν δεν είσαι Ανδαλουσιανή ή τουλάχιστον Ισπανίδα, είναι αδύνατο να ξέρεις φλαμένκο – πόσο μάλλον να χορεύεις καλά και να έχεις το θράσος να κερδίσεις ένα τόσο σημαντικό βραβείο».
Μέλη του κοινού και κριτικοί του διαδικτύου ισχυρίζονται ότι η βράβευσή της ήταν ένα τέχνασμα των Αρχών της Λα Ουνιόν ώστε να «διεθνοποιηθεί» ο διαγωνισμός – κάτι που οι ίδιοι οι διοργανωτές αρνούνται. «Οι άλλοι χορευτές ήταν καλύτεροι. Είχαμε σηκωθεί για να τους χειροκροτήσουμε και νιώσαμε μεγάλη έκπληξη όταν η κριτική επιτροπή επέλεξε τη Λα Γιάνκο» είπε ένα μέλος του κοινού στην εφημερίδα La Vanguardia.
Η Χαγκιβάρα αντέδρασε με έκπληξη στην ένταση των επιθέσεων, αλλά υποσχέθηκε ότι θα συνέχιζε να χορεύει. «Περίμενα κάποια κριτική, αλλά όχι τόσο μεγάλη. Προσπαθώ να μη διαβάζω αυτά που αναρτώνται στο διαδίκτυο, αλλά με επηρεάζουν. Σε κάθε περίπτωση, έχω τη δύναμη να συνεχίσω» δήλωσε στην εφημερίδα ABC, προσθέτοντας ότι είναι πληγωμένη αλλά έχει λάβει και μεγάλη υποστήριξη, γεγονός που τη χαροποιεί.
«Τώρα που κατέκτησα το έπαθλο, πρέπει να συνεχίσω να δουλεύω και να δώσω περισσότερα» είπε χαρακτηριστικά. Ζει στη Σεβίλλη εδώ και πάνω από 20 χρόνια και ξεκίνησε να ασχολείται με τη ρυθμική γυμναστική στα 14 της. «Αργότερα συνάντησα την ισπανίδα αθλήτρια Ανα Μπαουτίστα, που χρησιμοποιούσε μια κιθάρα φλαμένκο για τις ασκήσεις της – ήταν η πρώτη φορά που άκουγα τη λέξη “φλαμένκο” και μου κίνησε την περιέργεια» εξήγησε στην εφημερίδα.
Η απόφασή της να μετακομίσει στην Ισπανία για να μάθει φλαμένκο εξόργισε τους γονείς της. «Ο πατέρας μου θύμωσε πάρα πολύ – δεν μου μιλούσε για τρεις μήνες. Και η μητέρα μου είπε “τι ντροπή, τι ντροπή…”» ανέφερε η Χαγκιβάρα στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων AFP.
Εχει ταξιδέψει σε όλη την Ισπανία χορεύοντας φλαμένκο και έχει διδαχθεί από διάσημους δασκάλους, όπως ο Χοσέ Γκαλβάν, ο Ελ Τορόμπο και η Κάρμεν Λεντέσμα. «Στην Ιαπωνία μπορείς να μάθεις την τεχνική και τη χορογραφία, αλλά το φλαμένκο είναι πολιτισμός, είναι τρόπος ζωής» επισημαίνει. Η ίδια είναι παράλληλα και δασκάλα χορού, ενώ έχει εμφανιστεί με το μπαλέτο της γιαπωνέζας χορεύτριας και χορογράφου Γιόκο Κοματσουμπάρα.
Η Χαγκιβάρα ανέβηκε για πρώτη φορά στη σκηνή του «Καθεδρικού Ναού του Φλαμένκο» στην παλιά λαϊκή αγορά της Λα Ουνιόν πριν από δέκα χρόνια, αλλά δεν κατάφερε να προκριθεί καν στα ημιτελικά. Αυτή τη φορά κέρδισε. «Είχα πολλές αμφιβολίες, δεν ήξερα ακόμη και αν έπρεπε να συμμετάσχω, γιατί στους διαγωνισμούς συμμετέχουν οι νέοι – και εγώ είμαι σχετικά μεγάλης ηλικίας» λέει, προσθέτοντας ότι το αποτέλεσμα ήταν «απροσδόκητο».
Τον τρόπο χορού της τον ορίζει ως «ειλικρινή» και «αυθόρμητο», ενώ αναγνωρίζει ότι η Ιαπωνία έχει σημαδέψει τον τρόπο ερμηνείας της, καθώς «ο χορός είναι μια αντανάκλαση του κάθε ανθρώπου και των βιωματικών εμπειριών του».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News