192
| George Vitsaras / SOOC

Στουρνάρας: Η μάχη για τον πληθωρισμό δεν πρέπει να υπονομεύσει την ανάπτυξη

Protagon Team Protagon Team 4 Σεπτεμβρίου 2024, 14:44
|George Vitsaras / SOOC

Στουρνάρας: Η μάχη για τον πληθωρισμό δεν πρέπει να υπονομεύσει την ανάπτυξη

Protagon Team Protagon Team 4 Σεπτεμβρίου 2024, 14:44

Η πρόκληση της Ευρωπα:iκής Kεντρικής Τράπεζας (EKT) τους επόμενους μήνες, είναι να εξασφαλίσει ότι ο πληθωρισμός θα συνεχίσει να υποχωρεί και θα πλησιάσει εγκαίρως τον στόχο για μείωση του στο 2%, ενώ παράλληλα θα ενισχυθούν οι ρυθμοί ανάπτυξης της ευρω-οικονομίας.

Υπό αυτές τις περιστάσεις, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ καλείται να βρει τη χρυσή τομή στο εξής δίλημμα:

Θέλουμε να οδηγήσουμε τον πληθωρισμό στον στόχο μας μέχρι το τέλος του 2025. Αυτό θα απαιτήσει περιοριστική νομισματική πολιτική τους προσεχείς μήνες.

Από την άλλη πλευρά όμως, δεν θέλουμε να υπονομεύσουμε την οικονομική ανάκαμψη που έχει ξεκινήσει και να διακινδυνεύσουμε να ωθήσουμε τον πληθωρισμό σε επίπεδα χαμηλότερα από τον στόχο του 2%.

Τα παραπάνω επισημαίνει σε παρέμβαση του στην «Ημερησία» ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος επανειλημμένα έχει υποστηρίξει ότι τα επιτοκία του ευρώ θα πρέπει να μειωθούν τουλάχιστον δύο φορές μέχρι το τέλος του έτους.

Οπως σημειώνει στο άρθρο του, «σε ένα περιβάλλον αυξημένης οικονομικής και γεωπολιτικής αβεβαιότητας θα πρέπει να συνεχίσουμε να κινούμαστε με προσεκτικά βήματα και θα παραμείνουμε σε εγρήγορση ώστε, εφόσον χρειαστεί, να προσαρμόσουμε κατάλληλα την κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής μας με σταδιακές μειώσεις των επιτοκίων μας»..

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...