375
| Reuters / Creative Protagon

Μόνο στη Βενεζουέλα: Ο Μαδούρο μεταφέρει τα Χριστούγεννα τον Οκτώβριο!

Protagon Team Protagon Team 4 Σεπτεμβρίου 2024, 11:21
|Reuters / Creative Protagon

Μόνο στη Βενεζουέλα: Ο Μαδούρο μεταφέρει τα Χριστούγεννα τον Οκτώβριο!

Protagon Team Protagon Team 4 Σεπτεμβρίου 2024, 11:21

Ο Νικολάς Μαδούρο προσδίδει στον όρο «δικτάτορας» νέα νοήματα, αποφασίζοντας όχι μόνο για τις τύχες του λαού του αλλά και για την ημερομηνία των Χριστουγέννων, τα οποία αποφάσισε ότι θα εορταστούν στη χώρα του τον Οκτώβριο! 

Ο Μαδούρο, όπως γράφει ο Guardian, έκανε την ανακοινωση την περασμένη Δευτέρα, εν μέσω ενός πολύ ζοφερού χειμώνα για τη Βενεζουέλα που πλήττεται από την οικονομική κρίση. «Είναι Σεπτέμβριος και είναι ήδη σαν Χριστούγεννα. Φέτος λοιπόν, για να σας ευχαριστήσω, θα διατάξω τα Χριστούγεννα να μεταφερθούν την 1η Οκτωβρίου», δήλωσε ο Μαδούρο σε μία από τις συχνές τηλεοπτικές εμφανίσεις του.

Ο αυταρχικός ηγέτης της Βενεζουέλας, ο οποίος αντιμετωπίζει αυτό που οι ειδικοί αποκαλούν τη μεγαλύτερη πολιτική πρόκληση της ταραγμένης 11χρονης διακυβέρνησής του, υποσχέθηκε σε όλους τους Βενεζουελάνους «Χριστούγεννα ειρήνης, ευτυχίας και ασφάλειας».

Αυτό είναι εξαιρετικά απίθανο, δεδομένης της αβεβαιότητας και του θυμού που προκάλεσε η απόφαση του Μαδούρο να αυτοανακηρυχθεί νικητής στις προεδρικές εκλογές του περασμένου Ιουλίου χωρίς να προσκομίσει αποδείξεις για τη νίκη του.

Ενας αυξανόμενος όγκος στοιχείων δείχνει ότι ο Μαδούρο έχασε στην πραγματικότητα τις εκλογές από τον αντίπαλό του Εντμούντο Γκονζάλες, εξ ου και η άρνησή του να δημοσιοποιήσει λεπτομερείς καταλόγους από τα εκλογικά τμήματα. Επιπλέον, τη Δευτέρα οι αρχές εξέδωσαν ένταλμα σύλληψης του Γκονζάλες.

Παράλληλα, το Bloomberg ανέφερε ότι οι ΗΠΑ ήταν έτοιμες να ανακοινώσουν κυρώσεις για 15 ανώτερα στελέχη της κυβέρνησης για την υποτιθέμενη παρεμπόδιση της «διεξαγωγής ελεύθερων και δίκαιων προεδρικών εκλογών». Μεταξύ αυτών που αναμένεται να στοχοποιηθούν φέρεται να είναι ο υπουργός Εξωτερικών, Ιβάν Ζιλ, η πρόεδρος του ανωτάτου δικαστηρίου, Καρίσλια Ροντρίγκες και ένα κορυφαίο μέλος του εκλογικού συμβουλίου, η Ροζάλμπα Πατσέκο. 

Στρατιωτικοί αξιωματούχοι αναμένεται επίσης να αντιμετωπίσουν κυρώσεις ως αποτέλεσμα της πολύ σκληρής μετεκλογικής καταστολής που οδήγησε στον θάνατο περισσοτέρων από 20 ατόμων και στη σύλληψη 1.700, καθώς οι Αρχές κινήθηκαν αστραπιαία για να καταπνίξουν τις διαμαρτυρίες.

Αν και ασυνήθιστη, η απόφαση του Μαδούρο να μεταθέσει τους εορτασμούς των Χριστουγέννων δεν είναι πρωτοφανής. Ο πολιτικός έχει επαναλάβει το ίδιο σε πολλές περιπτώσεις από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του, μετά τον πρόωρο θάνατο του μέντορά του, Ούγκο Τσάβες, το 2013. Ο ελιγμός φαίνεται, τουλάχιστον εν μέρει, σχεδιασμένος για να μετατοπίσει την προσοχή από τα δεινά μιας κυβέρνησης που είναι υπεύθυνη για μια από τις χειρότερες οικονομικές κρίσεις εν καιρώ ειρήνης στη σύγχρονη Ιστορία.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...