510
Ο Απόστολος Τζιτζικώστας έγινε δεκτός από τον Κυριάκο Μητσοτάκη την 1η Αυγούστου μετά την ανακοίνωση της μετακίνησής του στις Βρυξέλλες | INTIME NEWS/Γιώργος Ζάχος

Politico: Ο Τζιτζικώστας υποψήφιος για το Ταμείο Συνοχής

Protagon Team Protagon Team 4 Σεπτεμβρίου 2024, 11:30
Ο Απόστολος Τζιτζικώστας έγινε δεκτός από τον Κυριάκο Μητσοτάκη την 1η Αυγούστου μετά την ανακοίνωση της μετακίνησής του στις Βρυξέλλες
|INTIME NEWS/Γιώργος Ζάχος

Politico: Ο Τζιτζικώστας υποψήφιος για το Ταμείο Συνοχής

Protagon Team Protagon Team 4 Σεπτεμβρίου 2024, 11:30

Το χαρτοφυλάκιο του Ταμείου Συνοχής στο οποίο πολλά έχει επενδύσει η ελληνική κυβέρνηση, θεωρεί το Politico ως πιο πιθανό να αναλάβει ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, με βάση ρεπορτάζ-επισκόπηση που κάνει για τους υποψήφιους Επιτρόπους της νέας Κομισιόν.

Αν τελικά ο κ. Τζιτζικώστας γίνει ο νέος Επίτροπος Συνοχής και Μεταρρυθμίσεων αναμφίβολα αυτό θα αποτελεί επιτυχία για την Ελλάδα, καθώς είναι ένα από τα σημαντικά χαρτοφυλάκια που συναρτάται με χρηματικές ροές.

Η πρόεδρος της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θα ανακοινώσει την επόμενη εβδομάδα ποιοι από τους 26 υποψήφιους μελλοντικούς Επιτρόπους θα πάρουν ποια θέση στη δεύτερη Κομισιόν που θα διευθύνει.

Τα πιο σημαντικά χαρτοφυλάκια σύμφωνα με τον ιστότοπο είναι αυτά της Ανταγωνιστικότητας, της Αμυνας και της Διεύρυνσης καθώς θα αποτελέσουν τις βασικές προτεραιότητες της φον ντερ Λάιεν για την επόμενη πενταετία. Σημαντικά θεωρούνται επίσης τα χαρτοφυλάκια για τον έλεγχο των χρημάτων της ΕΕ, όπως αυτά του Προϋπολογισμού, της Συνοχής (με υποψήφιο τον κ. Τζιτζικώστα) και των Χρηματοπιστωτικών Υπηρεσιών, που χαρακτηρίζονται από το Politico ως «επιθυμητά από τις εθνικές πρωτεύουσες».

«Η επιλογή της Ελλάδας, ο Απόστολος Τζιτζικώστας, ήταν Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας και έχει εμπειρία στην εποπτεία της εφαρμογής των κονδυλίων της ΕΕ. Ο έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει κάνει γνωστό ότι η Αθήνα αναμένει ένα σημαντικό χαρτοφυλάκιο, ιδίως καθώς έπαιξε σημαντικό ρόλο στο να βοηθήσει τη φον ντερ Λάιεν να εξασφαλίσει μια δεύτερη θητεία», γράφει το Politico.

Η Κύπρος πρότεινε τον βιολόγο και πρώην υπουργό Γεωργίας, Κώστα Καδή, ο οποίος επιθυμεί να αναλάβει το υπό δημιουργία χαρτοφυλάκιο της Ευρωπαικής Επιτροπής για τη Μεσόγειο. Παράλληλα, ο Καδής ενδιαφέρεται και για το χαρτοφυλάκιο της Γεωργίας.

Σημαντικό για τις ελληνικές υποθέσεις, με δεδομένη τη διαρκή επιθετικότητα της Τουρκίας, είναι και το νέο χαρτοφυλάκιο της Αμυνας. Υποψήφιος θεωρείται ο νυν αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόβσκις.

Το χαρτοφυλάκιο της Οικονομίας είναι πάντα ένα από τα πλέον περιζήτητα χαρτοφυλάκια και αρκετοί νυν και πρώην υπουργοί Οικονομικών είναι μεταξύ των υποψηφίων. Η ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι έχει ξεκαθαρίσει σύμφωνα με το Politicο ότι θέλει να το αναλάβει ο ιταλός υποψήφιος Ραφαέλε Φίττο.

Ο Φίτο, υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων στην κυβέρνηση Μελόνι και μέλος του κόμματος Αδέλφια της Ιταλίας θα γίνει σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα Die Welt το πρώτο μέλος λαϊκιστικού κόμματος της άκρας δεξιάς που θα αναλάβει θέση εκτελεστικού αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Το δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας, επικαλούμενο ευρωπαίους διπλωμάτες και ενημερωμένες πηγές στην Κομισιόν, σημειώνει επίσης ότι ο γάλλος ευρωπαίος επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς Τιερί Μπρετόν, που είναι εκ νέου υποψήφιος, θα καταλάβει θέση εκτελεστικού αντιπροέδρου με αρμοδιότητα τη Βιομηχανία και τη Στρατηγική Αυτονομία.

Σύμφωνα με τη Die Welt, η φον ντερ Λάιεν, θα ονομάσει επίσης εκτελεστικούς αντιπροέδρους της Κομισιόν τον Λετονό Βάλντις Ντομπρόβσκις και την Ισπανίδα Τερέσα Ριβέρα Ροδρίγκεθ. Νέος Ευρωπαίος επίτροπος Ενέργειας αναμένεται να ονομαστεί ο νυν υπουργός Βιομηχανίας της Τσεχίας Γιόζεφ Σικέλα. Η πρώην πρωθυπουργός της Εσθονίας Κάγια Κάλας, προαλείφεται από τον Ιούνιο για να αναλάβει νέα επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ. Ο Σλοβάκος Μάρος Σέφτσοβιτς θα είναι αρμόδιος για τη μείωση της γραφειοκρατίας και τις διοργανικές σχέσεις, ενώ ο Πολωνός Πιοτρ Σεραφίν θα είναι αρμόδιος για τον προϋπολογισμό, σημείωσε επίσης η Die Welt.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...