446
| Reuters/ CreativeProtagon

Γερμανία: Πόσο παίζει το σενάριο «Σολτς α λα Μπάιντεν»;

Protagon Team Protagon Team 4 Σεπτεμβρίου 2024, 11:25

Γερμανία: Πόσο παίζει το σενάριο «Σολτς α λα Μπάιντεν»;

Protagon Team Protagon Team 4 Σεπτεμβρίου 2024, 11:25

Μετά τα πρόσφατα και λίαν απογοητευτικά για τα κόμματα της τριμερούς γερμανικής συγκυβέρνησης εκλογικά αποτελέσματα στην ανατολική Γερμανία (Θουριγγία και Σαξoνία), στα καφενεία του Βερολίνου, όπου συχνάζουν και συναντούνται δημοσιογράφοι και πολιτικό προσωπικό, τα πηγαδάκια δίνουν και παίρνουν. Οι αγωνιούντες ανταλλάσσουν ευσεβείς πόθους και παίρνουν από κοινού κουράγιο. Τι ακριβώς σημαίνει αυτό, το εξηγεί η ανταποκρίτρια της Corriere della Sera στο Βερολίνο.

Οι φαεινές ιδέες πέφτουν βροχή, γράφει· μάλιστα η πιο φρέσκια ιδέα είναι ότι ο καγκελάριος Ολαφ Σολτς πρέπει να παραιτηθεί α λα Τζο Μπάιντεν, για να περισωθεί το κύρος της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας. Αυτά στα καφενεία. Διότι από τα γραφεία του SPD και με τον πιο επίσημο τρόπο ακούγονται τα ακριβώς αντίθετα. Η Σάσκια Εσκεν, συμπρόεδρος του κόμματος, σχολίασε εμμέσως τις κουβέντες του καφενείου.

Η Εσκεν είπε ότι ο Σολτς είναι «ισχυρός καγκελάριος», ότι «θα κατέλθει ξανά ως πρόεδρος» και ότι «μαζί του το κόμμα θα κερδίσει τις επόμενες εκλογές», οι οποίες είναι προγραμματισμένο να γίνουν σε έναν χρόνο από τώρα, τον Σεπτέμβριο του 2025.

Η Corriere σχολίασε: «Καλά, αυτά μας τα είπαν και άλλοι» εννοώντας, βέβαια, την περίπτωση Μπάιντεν. Ο κομματικός γενικός γραμματέας, πάντως, ο 35χρονος Κέβιν Κίχνερτ, δήλωσε με τη σειρά του ότι «όλοι πρέπει να δουλέψουμε περισσότερο», ακόμη και ο καγκελάριος.

Η Corriere γράφει ότι «η ετυμηγορία του Βρανδεμβούργου, της περιοχής πέριξ του Βερολίνου, θα έχει τον τελευταίο λόγο». Διότι «εκεί ζει και ο ίδιος ο Σολτς, στο Πότσνταμ». Το κρατίδιο, όπου θα στηθούν κάλπες στις 22 Σεπτεμβρίου, θα μπορούσε να γίνει επιταχυντής των εξελίξεων –το 2019, το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα πρώτευσε στο Βρανδεμβούργο με 26,2%, αλλά έχοντας από κοντά το ακροδεξιό Afd, τώρα, μετά τις εκλογές σε Θουριγγία και Σαξονία, τα πράγματα είναι ακόμα πιο δύσκολα.

Οι εσωκομματικές γκρίνιες δεν λείπουν για το Σολτς, όμως το θέμα είναι και ο αντικαταστάτης. «Ακούγεται το όνομα του υπουργού Αμυνας Μπόρις Πιστόριους, του πιο δημοφιλούς πολιτικού στη Γερμανία».

Προέχει, συνεχίζει η ανταποκρίτρια, να κρατηθεί ο κυβερνητικός συνασπισμός όρθιος, «να προσπαθήσουμε να τον ζωντανέψουμε με έναν νέον ηγέτη». Ομως «απαραίτητοι για αυτή τη δουλειά είναι οι συνωμότες». Πού θα βρεθούν; «Για να επιστρέψουμε στον Μπάιντεν, το ερώτημα είναι ποιος θα παίξει τον ρόλο της Νάνσι Πελόζι για τον Σολτς». Τα μέσα, πάντως, όπως τα FAZ και Sueddeutsche Zeitung, γράφουν ότι «είναι προτιμότερο να αφήσουμε τον Σολτς να δουλέψει άλλον έναν χρόνο, ακόμα και αν ουδείς ενθουσιάζεται με αυτό».

Αν τα ποσοστά του SPD πέσουν περισσότερο, κάτω από το εθνικό 15%, η εκθρόνιση διευκολύνεται. «Ομως κανενός το μαγικό άγγιγμα δεν μπορεί να ζωντανέψει τον κυβερνητικό συνασπισμό, ιδίως τώρα, στη στάσιμη από οικονομικής απόψεως Γερμανία. Κάποιος νέος ηγέτης, αν μη τι άλλο, θα τύχει κάποιας ανοχής για μερικούς μήνες. Καλύτερα να παιχτεί το χαρτί της αλλαγής πιο κοντά στην εθνική κάλπη».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...