384
Φουσκωτό σκάφος με μετανάστες στη Μάγχη (φωτ. αρχείου) | REUTERS/Chris J. Ratcliffe

Τραγωδία στη Μάγχη με σκάφος που μετέφερε δεκάδες μετανάστες

Protagon Team Protagon Team 3 Σεπτεμβρίου 2024, 17:14
Φουσκωτό σκάφος με μετανάστες στη Μάγχη (φωτ. αρχείου)
|REUTERS/Chris J. Ratcliffe

Τραγωδία στη Μάγχη με σκάφος που μετέφερε δεκάδες μετανάστες

Protagon Team Protagon Team 3 Σεπτεμβρίου 2024, 17:14

Τουλάχιστον 12 μετανάστες έχασαν τη ζωή τους την Τρίτη στη Μάγχη, έπειτα από το ναυάγιο του σκάφους στο οποίο επέβαιναν προκειμένου να φτάσουν στις ακτές του Ηνωμένου Βασιλείου έχοντας ξεκινήσει από τη Γαλλία.

Πολλοί άλλοι επιβαίνοντες του σκάφους νοσηλεύονταν σε σοβαρή κατάσταση το απόγευμα της ίδιας ημέρας σύμφωνα με τις γαλλικές Αρχές, οι οποίες διευκρίνισαν ότι ο παραπάνω απολογισμός των θυμάτων ήταν «προσωρινός».

Σύμφωνα με πηγή προσκείμενη στις έρευνες τρεις ανήλικοι βρίσκονταν ανάμεσα στους νεκρούς.

Ενα πλοίο ναυλωμένο από τη Γαλλία, το Minck, εντόπισε το σκάφος, στο οποίο επέβαιναν περισσότερα από 60 άτομα, και προσέτρεξε σε βοήθεια αμέσως μόλις αυτό διαλύθηκε, δήλωσε ο υποναύαρχος Βαισό Ετιέν Μπαζιό στο Γαλλικό Πρακτορείο.

«Σκάφη που περισυνέλεξαν τα θύματα τα μεταφέρουν στις ακτές της Βουλώνης», στη βόρεια Γαλλία, συμπλήρωσε.

Σε μια ένδειξη της σοβαρότητας της κατάστασης, το τηλεοπτικό δίκτυο CNews μετέδωσε ότι ο απερχόμενος γάλλος υπουργός Εσωτερικών Ζεράλ Νταρμανέν έσπευσε στο σημείο που βρίσκονταν σε εξέλιξη οι επιχειρήσεις διάσωσης, κοντά στη Βουλώνη.

Η υπουργός Εσωτερικών της Βρετανίας Ιβέτ Κούπερ αναφέρθηκε στο πλέον πολύνεκρο ναυάγιο της περιοχής από την αρχή του έτους ως μια «φρικτή και ανείπωτη τραγωδία».

«Οι συμμορίες πίσω από αυτή την αποκρουστική και αδίστακτη διακίνηση ανθρώπινων ζωών στοιβάζουν όλο και περισσότερους ανθρώπους σε φουσκωτά σκάφη όλο και πιο ακατάλληλα για ναυσιπλοΐα και τους στέλνουν στη Μάγχη ακόμη και σε πολύ κακές καιρικές συνθήκες. Τίποτα δεν τους ενδιαφέρει εκτός από τα κέρδη που αποκομίζουν», κατήγγειλε η υπουργός.

Η αντιμετώπιση της παράτυπης μετανάστευσης αποτελεί μείζον ζήτημα τόσο για τη βρετανική όσο και για τη γαλλική κυβέρνηση.

Περισσότεροι από 2.000 άνθρωποι έφτασαν στη Βρετανία με μικρά σκάφη τις τελευταίες επτά ημέρες, σύμφωνα με στοιχεία της βρετανικής κυβέρνησης.

Την περασμένη εβδομάδα, ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και ο βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ υποσχέθηκαν να συνεργαστούν στενότερα για την εξάρθρωση των δικτύων διακίνησης μεταναστών.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...