652
Ο υπουργός εμφανίστηκε αισιόδοξος για την αποκλιμάκωση της χονδρικής τιμής στο ρεύμα | INTIMEnews

Σκυλακάκης: Στα 1,4 λεπτά/κιλοβατώρα η επιδότηση στους λογαριασμούς ρεύματος τον Σεπτέμβριο

Protagon Team Protagon Team 3 Σεπτεμβρίου 2024, 11:47
Ο υπουργός εμφανίστηκε αισιόδοξος για την αποκλιμάκωση της χονδρικής τιμής στο ρεύμα
|INTIMEnews

Σκυλακάκης: Στα 1,4 λεπτά/κιλοβατώρα η επιδότηση στους λογαριασμούς ρεύματος τον Σεπτέμβριο

Protagon Team Protagon Team 3 Σεπτεμβρίου 2024, 11:47

Στα 1,4 λεπτά/ κιλοβατώρα ορίστηκε η επιδότηση στους λογαριασμούς ρεύματος για τον μήνα Σεπτέμβριο, όπως δήλωσε το πρωί της Τριτης στο Μega ο υπουργός Ενέργειας Θοδωρής Σκυλακάκης.

Οι επιδοτήσεις, διευκρίνισε ο υπουργός, δεν αφορούν τις επιχειρήσεις, εκτιμώντας πάντως ότι  το φθινόπωρο πέφτει η ζήτηση στο ρεύμα, και έτσι αναμένεται να υπάρξει αποκλιμάκωση της τιμής χονδρικής. Αν πάλι  συνεχιστεί η άνοδος των τιμών ρεύματος στη χονδρική, τότε σημαίνει ότι υπάρχει περιφερειακή κρίση, και αν διαρκέσει πάνω από τρεις μήνες, θα μπορέσει να υπάρξει ευρωπαϊκή παρέμβαση.

«Στο ρεύμα -εξήγησε ο κ. Σκυλακάκης- έχουμε δύο πράγματα: έχουμε τιμές λιανικής οι οποίες είναι λίγο κάτω από τον Αύγουστο ή παρεμφερείς οπότε θα δώσουμε και εμείς μια επιδότηση 1,4 σεντ ανά κιλοβατώρα, οπότε θα είμαστε στις τιμές του Αυγούστου ή ελάχιστα κάτω».

«Το ερώτημα είναι πώς θα πάει ο Σεπτέμβριος, γιατί συνεχίζουμε και έχουμε μια κρίση στην ευρύτερη περιοχή, εν μέρει γιατί έχουν βγει κάποια πυρηνικά, εν μέρει γιατί ‘ρουφάει’ η Ουκρανία όλο το ρεύμα της Ουγγαρίας και της Ρουμανίας και διαμορφώνονται τρελές τιμές. Εκεί ενδεχομένως θα πρέπει να υπάρξει, αν το θέμα της Ουκρανίας είναι μόνιμο, παρέμβαση και ευρωπαϊκού χαρακτήρα που είναι πολύ δύσκολο να υπάρξει αλλά βλέπω ότι το θέμα της Ουκρανίας δεν θα λυθεί εύκολα».

«Με το που μπαίνει το φθινόπωρο υπάρχει μια δραστική μείωση της ζήτησης. Το καλοκαίρι έχουμε 7.5 με 10.5 γιγαβατώρες την ημέρα. Το φθινόπωρο πέφτουμε στις 5.5, οπότε αυτό μας δίνει βαθμούς ελευθερίας ανάλογα και με τον καιρό». Οι κρατικές επιδοτήσεις δεν αφορούν τις επιχειρήσεις «γι’ αυτό έχει μεγάλη σημασία η αποκλιμάκωση της τιμής της χονδρικής που ελπίζουμε να γίνει τον Σεπτέμβριο, έτσι ώστε να μπορέσουν και οι επιχειρήσεις να έχουν πολύ χαμηλότερες τιμές τους επόμενους μήνες. Αν δε γίνει, σημαίνει ότι έχει δημιουργηθεί μια περιφερειακή κρίση. Η οδηγία προβλέπει ότι αν μια περιφερειακή κρίση κινδυνεύει να κρατήσει παραπάνω από τρεις μήνες, τότε μπορεί να υπάρχει παρέμβαση με βάση τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς».

Πόσα έχουν δοθεί για επιδοτήσεις

«Τα χρήματα ήταν περίπου 25 εκατ. τον μήνα, τους τελευταίους μήνες, 25 με 40 εκατ. ανάλογα με τον μήνα, για το 2023. Το 2024 θα πάμε γύρω στα 45 εκατ. που είναι και τα έσοδα που πήραμε, αλλά θεωρώ και ελπίζω ότι θα έχουμε μια αποκλιμάκωση των τιμών καθώς θα πηγαίνουμε στους επόμενους μήνες», διευκρίνισε ο υπουργός.

Αν συνεχιστεί η κρίση στην Ουκρανία ωστόσο, σημείωσε, «θα πρέπει να υπάρξει μηχανισμός παρέμβασης, να μας δώσει δηλαδή η Ευρώπη μια τέτοια δυνατότητα. Ελπίζω ότι δε θα βρεθούμε σε κάτι τέτοιο».

Αν υπάρξει αυτή η κρίση, εκτίμησε, «θα είναι περιορισμένη και παρέμβαση θα χρειαστούμε όχι γιατί θα μας λείπει το ρεύμα ή θα υπάρχουν στοιχεία κόστους παραπάνω. Δεν έχει καμία σχέση με την κρίση του φυσικού αερίου. Η κρίση θα είναι κρίση δυσλειτουργίας, τοπικά, του ευρωπαϊκού συστήματος. Το target model δουλεύει με τις οριακές τιμές, την ψηλότερη τιμή δηλαδή. Αν υπάρχει μια ‘ασφυξία’ προσωρινή, ανεβαίνει η τιμή και δημιουργεί υπερκέρδη. Συνεπώς δεν είναι η δυσκολία όπως όταν έχουμε μια κρίση αερίου, που πρέπει πράγματι να πληρώσουμε».

«Είμαστε οι ακριανοί του συστήματος, δηλαδή όσο πιο είσαι στην άκρη του συστήματος, σου λείπουν διασυνδέσεις. Όταν δεν έχεις διασυνδέσεις, όταν το σύστημα δεν είναι διασυνδεδεμένο, και δεν είναι διασυνδεδεμένη η νοτιοανατολική Ευρώπη με τη δυτική Ευρώπη επαρκώς, τότε κόβεται ένα κομμάτι του συστήματος και αυτό το κομμένο κομμάτι ταλαιπωρείται πολύ περισσότερο. Όχι μόνο εμείς, είναι παράλογες τιμές που διαμορφώνονται μερικές ημέρες σε Ουγγαρία, Ρουμανία, Βουλγαρία. Είναι γεωγραφικό το θέμα και αυτό μας δείχνει και τη σημασία που έχουν οι διασυνδέσεις», θέλησε να επισημάνει ο υπουργός Ενέργειας.

Οι ενισχύσεις για την ηλεκτρική ενέργεια σε οικιακά τιμολόγια και για όλες τις παροχές κύριας και μη κύριας κατοικίας, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια και ανεξαρτήτως παρόχου, για μηνιαίες καταναλώσεις έως 500kWh διαμορφώνονται σε 1,4 λεπτά/kWh, ανακοίνωσε το μεσημέρι της Τρίτης το υπουργείο, τονίζοντας πως αφορά το 90% των νοικοκυριών στην Ελλάδα.

Υπενθυμίζεται ότι οι ενισχύσεις αφορούν σε καταναλωτές, οι οποίοι είναι συμβεβλημένοι σε κυμαινόμενα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας.

Το συνολικό κόστος της ενίσχυσης για το Σεπτέμβριο ανέρχεται σε 20,8 εκατ. ευρώ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...