198
| ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κατ’ αρχήν συμφωνία στον «γρίφο» της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Κύπρου

Protagon Team Protagon Team 3 Σεπτεμβρίου 2024, 09:38
|ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κατ’ αρχήν συμφωνία στον «γρίφο» της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Κύπρου

Protagon Team Protagon Team 3 Σεπτεμβρίου 2024, 09:38

Κατ’ αρχήν συμφωνία, που μπορεί να οδηγήσει στην υλοποίηση του έργου της υποβρύχιας ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ, επιτεύχθηκε κατά τις  διαβουλεύσεις μεταξύ των αρμόδιων ελληνικών και κυπριακών αρχών,  τη Δευτέρα, σύμφωνα με πληροφορίες από τον ΑΔΜΗΕ.

Η συμφωνία προβλέπει την έκδοση δύο αποφάσεων από την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας της Κύπρου μέσα στην εβδομάδα (Τετάρτη και Παρασκευή) για τον βαθμό απόδοσης της επένδυσης που συμφωνήθηκε στο 8,3 % για 17 χρόνια λειτουργίας του έργου και ανάκτηση ποσού ύψους 125 εκατ. ευρώ από την κυπριακή πλευρά (μέσω του λογαριασμού των ρύπων, κατά τις πληροφορίες) για τα πρώτα πέντε χρόνια της κατασκευαστικής περιόδου και της επιπλέον συμμετοχής της ίδιας πλευράς κατά την περίοδο της λειτουργίας.

Πηγές του Διαχειριστή ανέφεραν ότι εφόσον υλοποιηθούν οι προβλέψεις της συμφωνίας το έργο καθίσταται βιώσιμο. Σε διαφορετική περίπτωση διαφαίνεται οριστικό ναυάγιο. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι υπήρξε επαφή με τον κατασκευαστή του καλωδίου για εξασφάλιση συνέχισης της συνεργασίας εφόσον προχωρήσει η υλοποίηση της  συμφωνίας μέχρι την Παρασκευή.

Ετσι δόθηκε παράταση μέχρι την Παρασκευή στο τελεσίγραφο της Nexans, το οποίο έληγε τη Δευτέρα,  να αναστείλει τις εργασίες του καλωδίου αν δεν επιλυθούν οι ρυθμιστικές εκκρεμότητες και δεν δοθεί η τελική εντολή από τον ΑΔΜΗΕ (full notice proceed).

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...