434
«Η Τουρκία μπορεί να γίνει μια ισχυρή χώρα εάν βελτιώσει τις σχέσεις της με την Ανατολή και τη Δύση ταυτόχρονα» δήλωσε ο Ερντογάν το Σαββατοκύριακο (φωτ. αρχείου) | REUTERS/Bernadett Szabo

Bloomberg: Η Τουρκία υπέβαλε αίτημα ένταξης στους BRICS

Protagon Team Protagon Team 2 Σεπτεμβρίου 2024, 19:24
«Η Τουρκία μπορεί να γίνει μια ισχυρή χώρα εάν βελτιώσει τις σχέσεις της με την Ανατολή και τη Δύση ταυτόχρονα» δήλωσε ο Ερντογάν το Σαββατοκύριακο (φωτ. αρχείου)
|REUTERS/Bernadett Szabo

Bloomberg: Η Τουρκία υπέβαλε αίτημα ένταξης στους BRICS

Protagon Team Protagon Team 2 Σεπτεμβρίου 2024, 19:24

Επίσημο αίτημα για ένταξη στους BRICS, τον διεθνή οργανισμό των κορυφαίων αναδυόμενων αγορών στον οποίο μετέχουν χώρες όπως η Ρωσία και η Κίνα, έχει υποβάλει εδώ και μήνες η Τουρκία, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg τη Δευτέρα.

Πηγές που επικαλέστηκε το αμερικανικό δίκτυο ανέφεραν ότι η Αγκυρα προχώρησε στην κίνηση αυτή εξαιτίας της πολυετούς έλλειψης προόδου στη διαδικασία ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση του Ταγίπ Ερντογάν εμφανίζεται να πιστεύει ότι το γεωπολιτικό κέντρο βάρους μετατοπίζεται μακριά από τις ανεπτυγμένες οικονομίες.

Οπως το έθεσαν οι «καλά πληροφορημένες πηγές» που επικαλέστηκε το Bloomberg, το τουρκικό αίτημα πορος τους BRICS αντικατοπτρίζει τις φιλοδοξίες της χώρας «να αναπτύξει δεσμούς με όλες τις πλευρές σε έναν πολυπολικό κόσμο, ενώ παράλληλα εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της ως μέλος του ΝΑΤΟ».

Την ίδια στιγμή, όμως, η τουρκική υποψηφιότητα παρουσιάζεται και ως αποτέλεσμα των διαφωνιών της Αγκυρας με άλλα μέλη του ΝΑΤΟ, με φόντο το γεγονός ότι η τουρκική πλευρά διατήρησε καλές σχέσεις με τον Βλαντίμιρ Πούτιν παρά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Σε πρώτο χρόνο το υπουργείο Εξωτερικών και η προεδρία της Τουρκίας αρνήθηκαν να σχολιάσουν το δημοσίευμα του Bloomberg.

Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα νωρίτερα το καλοκαίρι η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα είχε κάνει σαφές, πάντως, πως «οι πόρτες της Ενωσης (σ.σ. των BRICS) είναι ανοιχτές».

Ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν έχει δηλώσει, με τη σειρά του, πως υπάρχουν «συζητήσεις και διαπραγματεύσεις με τα κράτη-μέλη» των BRICS.

«Η Τουρκία μπορεί να γίνει μια ισχυρή, ευημερούσα, υψηλού κύρους και αποτελεσματική χώρα εάν βελτιώσει τις σχέσεις της με την Ανατολή και τη Δύση ταυτόχρονα» δήλωσε ο Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη το Σαββατοκύριακο, φανερώνοντας ίσως τις προθέσεις του. «Οποιαδήποτε άλλη μέθοδος εκτός από αυτή δεν θα ωφελήσει την Τουρκία, θα τη βλάψει» πρόσθεσε.

Ποιοι είναι οι BRICS

Οι BRICS είναι διεθνής πολιτικός και οικονομικός οργανισμός των μεγαλύτερων αναδυόμενων αγορών.

Σήμερα στον οργανισμό συμμετέχουν δέκα χώρες: η Ρωσία, η Ινδία, η Κίνα, η Βραζιλία, η Νότια Αφρική, η Αίγυπτος, η Αιθιοπία, η Αργεντινή, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Ιράν και η Σαουδική Αραβία.

Η ομάδα αυτή προβάλλεται συχνά ως εναλλακτική λύση για τα κράτη που θέλουν να αποφύγουν «θεσμούς που κυριαρχούνται από τη Δύση», όπως η Παγκόσμια Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Τα μέλη μπορούν άλλωστε να αποκτήσουν πρόσβαση σε αντίστοιχους θεσμούς και χρηματοδότηση, μέσω πρωτοβουλιών όπως η Αναπτυξιακή Τράπεζα των BRICS.

Η ενδεχόμενη περαιτέρω διεύρυνση του οργανισμού θα μπορούσε να συζητηθεί κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής της ομάδας, η οποία έχει προγραμματιστεί να λάβει χώρα στο Καζάν της Ρωσίας από τις 22 έως τις 24 Οκτωβρίου.

Η Μαλαισία, η Ταϊλάνδη και το Αζερμπαϊτζάν, στενός σύμμαχος της Τουρκίας, είναι μεταξύ άλλων χωρών που επιθυμούν να ενταχθούν.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...