442
Η Κολεσνίκοβα το 2021 στο δικαστήριο που την καταδίκασε σε 11 χρόνια φυλάκιση ως ένοχη συνωμοσίας και συμμετοχής σε εξτρεμιστική ομάδα | Stringer/Anadolu Agency via Getty Images

Λευκορωσία: Η Μαρία Κολεσνίκοβα αργοπεθαίνει στο κελί της

Protagon Team Protagon Team 3 Σεπτεμβρίου 2024, 10:27
Η Κολεσνίκοβα το 2021 στο δικαστήριο που την καταδίκασε σε 11 χρόνια φυλάκιση ως ένοχη συνωμοσίας και συμμετοχής σε εξτρεμιστική ομάδα
|Stringer/Anadolu Agency via Getty Images

Λευκορωσία: Η Μαρία Κολεσνίκοβα αργοπεθαίνει στο κελί της

Protagon Team Protagon Team 3 Σεπτεμβρίου 2024, 10:27

Στο πρόσωπο και το δράμα της Μαρίας Κοεσνίκοβα επικεντρώνεται η βία και το σκοτάδι του καθεστώτος Λουκασένκο, της μαριονέτας του Πούτιν στη Λευκορωσία. Φυλακισμένη ως αντικαθεστωτική η λευκορωσίδα μουσικός, τιμημένη για την εδραία πίστη της στις ευρωπαϊκές αξίες με το γερμανικό βραβείο «Καρλομάγνος» (κατά καιρούς έχει απονεμηθεί στους Βολοντίμιρ Ζελένσκι, Μπιλ Κλίντον, Τόνι Μπλερ, Ανγκελα Μέρκελ, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, Εμανουέλ Μακρόν, κ.ά.), κινδυνεύει τώρα να πεθάνει.

Η Κολεσνίκοβα είναι πρώην ακτιβίστρια της λευκορωσικής αντιπολίτευσης, καταδικασμένη σε 11 χρόνια φυλάκιση για «συνωμοσία κατά του πολιτεύματος», και ήδη εκτίει την ποινή της. Υπήρξε στενή συνεργάτιδα της επικεφαλής της αντιπολίτευσης, Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια, επίσης τιμημένης με το «Καρλομάγνος», όπως και με το «Ζαχάροφ», η οποία τώρα ζει αυτοεξόριστη στη Λιθουανία διότι δεν αναγνωρίζει τα αποτελέσματα των εκλογών που διενεργεί το Μινσκ.

Εγραψε για την Κολεσνίκοβα, στην Corriere della Sera, η Ιρένε Σοάβε: «Ενας δικτάτορας φυλάκισε 1.400 πολιτικούς αντιπάλους του, συμπεριλαμβανομένης μίας εκ των επιφανών, η οποία ήταν επαγγελματίας φλαουτίστα. Το πρώτο πράγμα που της πήραν ήταν το φλάουτο. Ακόμη και αν έβγαινε από τη φυλακή στις 7 του μήνα, ύστερα από τόσα χρόνια στο κελί, δεν θα μπορούσε να παίξει και να συνεχίσει την καριέρα της. Απλώς δεν είναι πια φλαουτίστα». Και αυτό, ίσως, είναι το μικρότερο κακό.

«Της κατέστρεψαν την υγεία. Υστερα από μερικές εβδομάδες στη φυλακή, η ίδια είπε στο BBC ότι στο κατάμεστο κελί της όλοι καπνίζουν και ότι η ίδια ασφυκτιά από το παθητικό κάπνισμα. Το 2022 υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση για έλκος, πάθηση από την οποία δεν έπασχε προτού φυλακιστεί. Στο νοσοκομείο είδε τον πατέρα της 10 λεπτά. Ισως είναι ο τελευταίος από τους δικούς της που την αντίκρισαν ζωντανή. Λιποθυμάει και έχει υπέρταση. Εδώ και 19 μήνες εν ξέρουμε τίποτα για αυτήν, εκτός από το ότι δεν θα ξαναβρεί ποτέ την υγειά της».

Οι πληροφορίες που συγκέντρωσε η ιταλίδα συντάκτρια για να γράψει το μίνι αφιέρωμά της στην Κολεσνίκοβα προέρχονται από «το δίκτυο των αντιφρονούντων» της Λευκορωσίας, από άτομα «που κατάφεραν να επικοινωνήσουν με συγκρατουμένους της». Κατ’ αυτούς, οι δεσμοφύλακες τής έκοψαν το φαγητό, έτσι η φλαουτίστα αργοπεθαίνει από την πείνα στη φυλακή Γκόμελ όπου κρατείται. Η ποινή της λήγει το 2031.

«Δεν της δίνουν τα δέματα με τα τρόφιμα που στέλνονται απ’ έξω, έτσι το φαγητό είναι ανεπαρκές και η ίδια έχει μόνο 20 ευρώ τον μήνα για να αγοράσει κάτι. Η Τιχανόφσκαγια έγραψε στα social media ότι η Κολεσνίκοβα ζυγίζει μόλις 45 κιλά πλέον και ότι πεθαίνει από την πείνα. Ο δικτάτορας που τη φυλάκισε, ο Αλεξάντρ Λουκασένκο, δήλωσε ότι τον επόμενο χρόνο θα είναι υποψήφιος στις νέες εκλογές ‘‘για να μην αφήσει τον λευκορωσικό λαό ήσυχο’’. Δεν υπάρχει καμία πιο μόνη στον κόσμο από την Κολεσνίκοβα, μία Λευκορωσίδα στην απομόνωση» κατέληξε η Σοάβε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...