425
| In Time News / ΜΗΤΣΑΚΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Meteo: Ο πιο θερμός Αύγουστος σε Βόρεια – Δυτική Ελλάδα και Πελοπόννησο από το 2010

Protagon Team Protagon Team 2 Σεπτεμβρίου 2024, 17:05
|In Time News / ΜΗΤΣΑΚΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Meteo: Ο πιο θερμός Αύγουστος σε Βόρεια – Δυτική Ελλάδα και Πελοπόννησο από το 2010

Protagon Team Protagon Team 2 Σεπτεμβρίου 2024, 17:05

Τον φετινό Αύγουστο η μέση τιμή των μεγίστων ημερήσιων θερμοκρασιών κυμάνθηκε σε υψηλά επίπεδα στο σύνολο της χώρας, σε σχέση με τον μέσο όρο της περιόδου 2010-2019, όπως ανακοίνωσε τη Δευτέρα η μονάδα Meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, επικαλούμενη τις μετρήσεις του δικτύου της –που περιλαμβάνει 53 μετεωρολογικούς σταθμούς– από την έναρξη της λειτουργία του (το 2010) και μέχρι σήμερα.

Οπως τόνισαν οι επιστήμονες του Meteo / ΕΑΑ «ο Αύγουστος του 2024 χαρακτηρίστηκε από πολλές και συνεχόμενες ημέρες με μεγάλες θετικές αποκλίσεις θερμοκρασίας», όπως και οι δύο προηγούμενοι μήνες του καλοκαιριού [1, 2], «και ήταν o πιο θερμός Αύγουστος από το 2010 στη Βόρεια – Δυτική Ελλάδα, στο Ιόνιο και στην Πελοπόννησο, με τις μέσες μηνιαίες τιμές να κυμαίνονται έως και +1.8 °C πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα».

Στα υπόλοιπα γεωγραφικά διαμερίσματα καταγράφηκε ως ο δεύτερος θερμότερος Αύγουστος από το 2010 (παραμένει ως θερμότερος ο Αύγουστος του 2021), με εξαίρεση την Θεσσαλία (τρίτος θερμότερος Αύγουστος).

Οι αποκλίσεις της μέσης μέγιστης θερμοκρασίας τον Αύγουστο 2024 ανά γεωγραφικό διαμέρισμα παρουσιάστηκαν αναλυτικά στον παρακάτω χάρτη:

Σε επόμενο γράφημα του meteo.gr παρουσιάστηκε η κατάταξη του μήνα Αυγούστου ανά έτος, ανάλογα με τη μέση μηνιαία τιμή της μέγιστης θερμοκρασίας.

Ο Αύγουστος του 2024 ήταν ένας πολύ θερμός μήνας σε συνέχεια των πολύ θερμών Ιουνίου και Ιουλίου 2024, με τις μέσες τιμές του μήνα να είναι σχεδόν 1°C πάνω από τον δεύτερο θερμότερο (Αύγουστος 2021) σε Βόρεια και Δυτική Ελλάδα.

Συνεχόμενες θετικές αποκλίσεις σημειώθηκαν σε όλη τη χώρα από τις αρχές του μήνα έως το τέλος του μήνα, κυρίως σε Βόρεια Ελλάδα, Δυτική Ελλάδα, Ιόνιο και Πελοπόννησο της τάξης των 6-8°C πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα.

Μικρές αρνητικές αποκλίσεις σημειώθηκαν μόνο στα νησιά του Αιγαίου και στην Κρήτη με την παράλληλη επικράτηση του μελτεμιού.

Σημειώνεται πως στην Αθήνα η μέση μηνιαία τιμή απόκλισης της μέγιστης θερμοκρασίας ήταν +1,2 °C, με 25 από τις 31 ημέρες του μήνα να είναι θερμότερες από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα.

Στη Θεσσαλονίκη, αντίστοιχα, 24 ημέρες του μήνα ήταν θερμότερες από τη μέση τιμή της περιόδου 2010-2019, όπου η μέση μέγιστη θερμοκρασία του μήνα κυμάνθηκε +1,1 ºC πάνω από τα κανονικά επίπεδα.

Στο 60% των 52 σταθμών οι 25 ημέρες (τουλάχιστον) από τις 31 του μήνα ήταν θερμότερες από τα κανονικά, επισήμαναν οι επιστήμονες.

Οι τιμές των αποκλίσεων και για τους 52 μετεωρολογικούς σταθμούς περιλαμβάνονται στο τελευταίο γράφημα της ίδιας ανακοίνωσης:

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...