806
Ο Νετανιάχου με τον Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο τον περασμένο Ιούλιο | REUTERS/Elizabeth Frantz/File Photo

Washington Post: «Πρόταση-τελεσίγραφο» του Μπάιντεν σε Ισραήλ και Χαμάς

Protagon Team Protagon Team 2 Σεπτεμβρίου 2024, 10:48
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 02/09/2024, 12:11
Ο Νετανιάχου με τον Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο τον περασμένο Ιούλιο
|REUTERS/Elizabeth Frantz/File Photo

Washington Post: «Πρόταση-τελεσίγραφο» του Μπάιντεν σε Ισραήλ και Χαμάς

Protagon Team Protagon Team 2 Σεπτεμβρίου 2024, 10:48
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 02/09/2024, 12:11

Καθώς πλέον πλησιάζει ένας χρόνος από το ορόσημο της 7ης Οκτωβρίου, ένας χρόνος από τη φρικτή εκείνη επίθεση των τρομοκρατών της Χαμάς κατά εκατοντάδεων ισραηλινών πολιτών, η οποία προκάλεσε μετά τα ασύμμετρα αντίποινα του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, πυροδοτώντας μια έκρηξη βίας και αναταραχής σε μια τεράστια περιοχή της Μέσης Ανατολής, οι HΠΑ βρίσκονται σε συνομιλίες με την Αίγυπτο και το Κατάρ για το περίγραμμα μιας συμφωνίας που περιγράφεται ως «τελεσίγραφο» («take it or leave it», όπως χαρακτηρίζεται).

Σύμφωνα με τη Washington Post, ο Τζο Μπάιντεν και οι ηγεσίες του Κατάρ και της Αιγύπτου σχεδιάζουν να παρουσιάσουν τη συμφωνία στο Ισραήλ και στη Χαμάς τις επόμενες εβδομάδες.

Αν οι δύο πλευρές δεν την αποδεχθούν, αυτό θα μπορούσε να σηματοδοτήσει το τέλος των διαπραγματεύσεων υπό την αμερικανική αιγίδα, σύμφωνα με ανώτερο αξιωματούχο του Λευκού Οίκου, ο οποίος μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας στην Washington Post.

Αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπάιντεν, τους οποίους επικαλείται το αμερικανικό Μέσο, ανέφεραν πάντως ότι δεν είναι σαφές εάν η ανακάλυψη των σορών έξι ομήρων, η οποία αύξησε την πίεση στον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου, θα καθιστούσε περισσότερο ή λιγότερο πιθανό το Ισραήλ και η Χαμάς να καταλήξουν σε συμφωνία τις επόμενες εβδομάδες.

Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, οι έξι όμηροι σκοτώθηκαν από τους απαγωγείς τους «λίγο πριν» ανακαλυφθούν. Ο ανώτερος αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης ανέφερε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν παρόμοια εκτίμηση, καθώς θεωρούν πως και οι έξι όμηροι πυροβολήθηκαν στο κεφάλι και εκτελέστηκαν λίγο πριν ανακαλυφθούν οι σοροί τους.

Στο εσωτερικό του Ισραήλ, ο Νετανιάχου βρίσκεται αντιμέτωπος με την οργή των πολιτών, ενώ η πίεση αυξάνεται από τις οικογένειες των ομήρων, οι οποίες απαιτούν ο Ισραηλινός πρωθυπουργός να απευθυνθεί στο έθνος. Εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές συμμετείχαν σε πανεθνικές διαδηλώσεις το βράδυ της Κυριακής και το μεγαλύτερο εργατικό συνδικάτο του Ισραήλ κάλεσε σε γενική απεργία τη Δευτέρα – απειλώντας να «παραλύσει» τη χώρα μέχρις ότου ο Νετανιάχου καταλήξει σε συμφωνία με τη Χαμάς για την επιστροφή των υπόλοιπων αιχμαλώτων.

Οι οικογένειες των ομήρων κατηγορούν εδώ και μήνες τον Νετανιάχου ότι θέτει ως προτεραιότητα την πολιτική του επιβίωση και τη νίκη κατά της Χαμάς έναντι μιας συμφωνίας που θα έφερνε τους αγαπημένους τους πίσω.

Ο Ντένις Ρος, πρώην απεσταλμένος των ΗΠΑ στο Ισραήλ, δήλωσε ότι ο ηγέτης της Χαμάς στη Γάζα, ο Γιαχία Σινουάρ, είναι απίθανο να αλλάξει στάση, επειδή κανείς δεν είναι σε θέση να ασκήσει πίεση σε αυτόν, αλλά ότι μένει να φανεί εάν η πίεση στο εσωτερικό του Ισραήλ θα μπορούσε να αναγκάσει τον Νετανιάχου να εμπλακεί πιο σοβαρά σε διαπραγματεύσεις.

«Προς το παρόν, (ο Σινουάρ) θα περιμένει να δει αν η γενική απεργία στο Ισραήλ θα οδηγήσει σε άμβλυνση των όρων του πρωθυπουργού Νετανιάχου», δήλωσε ο Ρος σε συνέντευξή του. «Η απεργία, η πιθανή μαζική διαμαρτυρία, είναι προς υποστήριξη των οικογενειών των ομήρων και της άποψής τους ότι η στρατηγική του Νετανιάχου τόσο στις διαπραγματεύσεις όσο και στην αύξηση της πίεσης του ισραηλινού στρατού προς τη Χαμάς έχουν αποτύχει».

Η Χαμάς, σε ανακοίνωσή της, απέδωσε σε ισραηλινούς βομβαρδισμούς τους θανάτους των ομήρων, προσθέτοντας ότι «αν ο πρόεδρος  Μπάιντεν ανησυχεί για τις ζωές τους, πρέπει να σταματήσει να υποστηρίζει αυτόν τον εχθρό με χρήματα και όπλα και να πιέσει τις δυνάμεις κατοχής να τερματίσουν αμέσως την επιθετικότητά τους».

Κάποιοι αναλυτές, πάντως, ως προς τους χειρισμούς του Νετανιάχου αντιτείνουν ότι όσο λιγότεροι είναι οι ζωντανοί όμηροι, τόσο λιγότερη πίεση θα υπάρξει προς τον Νετανιάχου, για να καταλήξει σε συμφωνία.

Και αυτό ενώ αμερικανοί αξιωματούχοι φοβούνται ότι ο αριθμός των ζωντανών ομήρων μπορεί να ανέρχεται πλέον σε λίγες δεκάδες.

Ο ανώτερος αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης δήλωσε ότι η απόφαση της Χαμάς να εκτελέσει τους ομήρους με τις διαπραγματεύσεις υπό εξέλιξη «θέτει υπό αμφισβήτηση» τη σοβαρότητα της Χαμάς στις συνομιλίες. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι «πέρα από τη ρητορική, ο Νετανιάχου δεν έθεσε ποτέ ως προτεραιότητα την απελευθέρωση των ομήρων».

«Πλέον, θα δεχτεί πολύ μεγαλύτερη εσωτερική πίεση για να αποδεχτεί συμφωνία κατάπαυσης του πυρός που θα σώζει τους υπόλοιπους ομήρους», δήλωσε από την πλευρά του ο Φρανκ Λόβενσταϊν, πρώην αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που συνέβαλε στις ισραηλινο-παλαιστινιακές διαπραγματεύσεις το 2014.

Συνάντηση Μπάιντεν-Χάρις με τους διαπραγματευτές

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, έγινε γνωστό πως ο Τζο Μπάιντεν αναμένεται να συναντήσει εντός της Δευτέρας τους αμερικανούς διαπραγματευτές που εργάζονται για την απελευθέρωση των ομήρων στον πόλεμο ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς, μετά τον εντοπισμό από τον ισραηλινό στρατό των πτωμάτων έξι ομήρων στη Γάζα μεταξύ των οποίων ενός Αμερικανού πολίτη.

Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στον Λευκό Οίκο στην Ουάσινγκτον. Η αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις, που θα είναι υποψήφια στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου, θα συμμετάσχει επίσης.

Στην ανακοίνωση που εκδόθηκε για τη συνάντηση αναφέρεται πως ο Μπάιντεν και η Χάρις θα συναντήσουν σήμερα την «αμερικανική ομάδα που διαπραγματεύεται μια συμφωνία για τους ομήρους έπειτα από τη δολοφονία του Αμερικανού πολίτη Χερς Γκόλντμπεργκ-Πόλιν και άλλων πέντε ομήρων από τη Χαμάς και θα συζητήσουν τις προσπάθειες για την επίτευξη συμφωνίας που θα διασφαλίζει την απελευθέρωση των υπόλοιπων ομήρων».

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...