987
Θεωρείται σχεδόν σίγουρο ότι ο Σινουάρ έρχεται σε επαφή με ελάχιστους ανθρώπους, ενώ χρέη εκπροσώπου του φέρεται πως εκτελεί ο αδελφός του Μοχάμεντ | EPA/MOHAMMED SABER / CreativeProtagon

Πού κρύβεται ο «φυγάς-φάντασμα» Γιαχία Σινουάρ;

Protagon Team Protagon Team 1 Σεπτεμβρίου 2024, 16:20
Θεωρείται σχεδόν σίγουρο ότι ο Σινουάρ έρχεται σε επαφή με ελάχιστους ανθρώπους, ενώ χρέη εκπροσώπου του φέρεται πως εκτελεί ο αδελφός του Μοχάμεντ
|EPA/MOHAMMED SABER / CreativeProtagon

Πού κρύβεται ο «φυγάς-φάντασμα» Γιαχία Σινουάρ;

Protagon Team Protagon Team 1 Σεπτεμβρίου 2024, 16:20

«Εάν ο Γιαχία Σινουάρ κοιτάξει πίσω, βλέπει τη μακρά σειρά των προκατόχων του, οι οποίοι εξοντώθηκαν από το Ισραήλ ο ένας μετά τον άλλον. Πρέπει, λοιπόν, να καλύπτει όχι μόνο τα νώτα του, γιατί το πλήγμα μπορεί να έρθει από ένα drone, από ένα μαχητικό αεροσκάφος, από έναν πράκτορα» γράφει ο Γκουίντο Ολίμπιο της Corriere della Sera, αναφερόμενος στον νέο πολιτικό ηγέτη της Χαμάς.

Επιστρέφοντας στο παρελθόν, ο ιταλός δημοσιογράφος με ειδίκευση στην τρομοκρατία και στη Μέση Ανατολή αναφέρει ενδεικτικά πως ο ιδρυτής της ισλαμιστικής οργάνωσης, ο σεΐχης Αχμέντ Γιασίν, σκοτώθηκε σε αεροπορική επιδρομή στη Γάζα τον Μάρτιο του 2004, ενώ ο διάδοχός του και συνιδρυτής της Χαμάς, Αμπντέλ Αζίζ Ραντίσι, εξοντώθηκε μόλις λίγες εβδομάδες αργότερα (τότε χρέη εκπροσώπου της οργάνωσης εκτελούσε ο Ισμαήλ Χανίγια και είχε ορκιστεί να εκδικηθεί τον θάνατό του).

Ο Γκουίντο Ολίμπιο σημειώνει στην ανάλυσή του πως ο θάνατος ηγετών της Χαμάς δεν επέφερε το τέλος της. Ωστόσο από τότε που Ισραηλινοί εισέβαλαν στη Λωρίδα της Γάζας, έπειτα από τις σφαγές της 7ης Οκτωβρίου, η οργάνωση έχασε πολλά υψηλά ιστάμενα πρόσωπα, μεταξύ των οποίων τους Σαλέχ αλ Αρούρι και Ισμαήλ Χανίγια, υπαρχηγό και αρχηγό της Χαμάς μέχρι τη δολοφονία τους από τους Ισραηλινούς στη Βηρυτό και στην Τεχεράνη αντίστοιχα.

Τους προηγούμενους μήνες εξοντώθηκαν επίσης εκατοντάδες διοικητές της οργάνωσης, περιλαμβανομένου –σύμφωνα με τις ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ– και του Μοχάμεντ Ντέιφ, του επικεφαλής των Ταξιαρχιών Αλ Κασάμ, της στρατιωτικής πτέρυγας της Χαμάς, αν και η οργάνωση δεν έχει επιβεβαιώσει τον θάνατό του.

Οπως σημειώνει ο Ολίμπιο, τα όποια μέτρα ασφαλείας των ηγετικών και επιτελικών στελεχών της οργάνωσης στη Γάζα κατέρρευσαν σχεδόν αμέσως μετά την εισβολή των Ισραηλινών, οι οποίοι άρχισαν συγχρόνως να αναζητούν τους όποιους εχθρούς τους και στο εξωτερικό, με στόχο, φυσικά, να τους εξοντώσουν, αδιαφορώντας αν βρίσκονται στη Βηρυτό ή στην Τεχεράνη.

Αρα, πώς κινείται και επικοινωνεί μέσα σε ένα τόσο ασφυκτικό πλαίσιο ο Γιαχία Σινουάρ; Επικαλούμενος τις σχετικές αναφορές που κυκλοφορούν και οι οποίες «συχνά είναι βουτηγμένες στην προπαγάνδα», ο δημοσιογράφος της Corriere σημειώνει ότι κατά την πρώτη φάση της ισραηλινής εισβολής ο Γιαχία Σινουάρ χρησιμοποιούσε ακόμα κινητά τηλέφωνα, καθώς και μια σταθερή γραμμή. Στη συνέχεια, όμως, όπως και άλλα ηγετικά στελέχη της οργάνωσης, κατέφυγε στους προσωπικούς αγγελιοφόρους, τακτική που κατέστη επιτακτική λόγω της εκτεταμένης χρήσης της τεχνολογίας από τη Σιν Μπετ (Γενική Υπηρεσία Ασφαλείας του Ισραήλ) και τον ισραηλινό στρατό, αλλά και από τη CIA, η οποία προσέφερε στο Τελ Αβίβ τον εξοπλισμό της, ούτως ώστε να αποκτήσει πρόσβαση ακόμα και στα έγκατα της Γάζας.

Ειδικά για τα κινητά τηλέφωνα, ο Γκουίντο Ολίμπιο σημειώνει πως μπορούν όχι μόνον να παρακολουθούνται αλλά και να μετατρέπονται σε φονικά όπλα. Αναφέρεται ενδεικτικά στη δολοφονία του Γιαχία Αγιάς, του επικεφαλής βομβιστή της Χαμάς και θεωρητικού των επιθέσεων αυτοκτονίας κατά του Ισραήλ τον Ιανουάριο του 1996: οι ισραηλινοί κατάφεραν, χάρη σε έναν παλαιστίνιο πληροφοριοδότη τους, να παγιδεύσουν με εκρηκτικά ένα κινητό τηλέφωνο που πιθανώς να χρησιμοποιούσε ο παλαιστίνιος βομβιστής, όπως και έγινε τελικά, με τους ισραηλινούς να πυροδοτούν τον εκρηκτικό μηχανισμό εξ αποστάσεως τη στιγμή που ο γνωστός και ως «ο Μηχανικός» (λόγω της δεινότητάς του στην κατασκευή βομβών) απάντησε σε μια κλήση του πατέρα του.

Εντοπίζοντας το δορυφορικό του τηλέφωνο οι Ρώσοι εξόντωσαν, επίσης το 1996, τον τσετσένο αυτονομιστή ηγέτη Τζοχάρ Ντουντάγεφ, ενώ με παρόμοιο τρόπο οι Αμερικανοί εντόπισαν στο Πακιστάν τον εγκέφαλο των τρομοκρατικών επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου Χαλίντ Σεΐχ Μοχάμεντ (χρησιμοποιούσε απερίσκεπτα ευρωπαϊκές sim), καθώς και άλλα μέλη της Αλ Κάιντα.

Κάνοντας λόγο για μια «μονομαχία ανάμεσα στην πονηριά και την τεχνολογία», ο Γκουίντο Ολίμπιο σημειώνει ότι κάθε άλλο παρά τυχαίο είναι πως οι «μακροβιότεροι» υπήρξαν ο Οσάμα μπιν Λάντεν και ο Αϊμάν αλ Ζαουάχρι, καθώς αμφότεροι ήταν ιδιαίτερα προσεκτικοί. Ειδικά ο πρώτος έπαιρνε κάθε δυνατή προφύλαξη.

Κατά τη διάρκεια της αφγανικής περιόδου είχε έναν «λαγό», όπως τον αποκαλεί ο ιταλός αναλυτής, δηλαδή έναν μουτζαχεντίν που κυκλοφορούσε με το δορυφορικό τηλέφωνο του αρχηγού της οργάνωσης, ούτως ώστε να μπερδεύει τους διώκτες του. Στη συνέχεια, αφού μετέβη στο Πακιστάν, ο Μπιν Λάντεν επέλεξε να παραμείνει «αποσυνδεδεμένος», δίνοντας τις όποιες εντολές του μέσω αγγελιοφόρων (οι οποίοι, όμως, ήταν τελικά αυτοί που οδήγησαν τους Αμερικανούς στον εντοπισμό του).

Εννοείται πως όλα αυτά τα γνωρίζει ο Γιαχία Σινουάρ, ενώ μπορεί να φανταστεί και τους πιθανούς τρόπους με τους οποίους θα μπορούσαν να αποπειραθούν να τον εξοντώσουν οι Ισραηλινοί, έχοντας δημιουργήσει ο ίδιος τις μονάδες ασφαλείας της Χαμάς και έχοντας διευθύνει την αντικατασκοπεία της οργάνωσης της οποίας σήμερα ηγείται.

Πώς, όμως, μετακινείται; Εχουν κυκλοφορήσει φήμες, ορισμένες από τους Ισραηλινούς, ότι μεταμφιέζεται, ούτως ώστε να μπορεί χάνεται μέσα στο τεράστιο πλήθος των προσφύγων της Γάζας. Πάντως θεωρείται σχεδόν σίγουρο ότι ο ηγέτης της Χαμάς έρχεται σε επαφή με ελάχιστους ανθρώπους, ενώ χρέη εκπροσώπου του φέρεται πως εκτελεί ο αδελφός του Μοχάμεντ, ένα από τα ελάχιστα πρόσωπα που εμπιστεύεται πλέον ο Σινουάρ, με τον Γκουίντο Ολίμπιο να σχολιάζει ότι «ένας συναγωνιστής μπορεί να σε προδώσει για χίλιους λόγους (χρήματα, απογοήτευση, προσωπικές διαφορές), αλλά είναι δύσκολο να σε μαχαιρώσει πισώπλατα ένας στενός συγγενής».

Οσο για το πού βρίσκεται, σύμφωνα με τις περισσότερες πηγές, κρύβεται κάπου στη Χαν Γιουνίς. Θα μπορούσε, ωστόσο, να επέστρεψε στον Βορρά ή να βρίσκεται στη Ράφα, έχοντας κατά νου τις παράνομες σήραγγες που οδηγούν στην Αίγυπτο. Τα ισραηλινά ΜΜΕ επιμένουν ότι έχει καταφύγει σε κάποιο τούνελ, όντας περικυκλωμένος από τους εναπομείναντες ισραηλινούς ομήρους τους οποίους ο ηγέτης της Χαμάς χρησιμοποιεί ως ασπίδα, ενδεχόμενο κάθε άλλο παρά απίθανο.

Ομως το ίδιο είχε υποστηριχθεί και για άλλους, «πιο καταζητούμενους» τζιχαντιστές, αλλά στο τέλος αποκαλύθηκε ότι στο πλευρό τους βρίσκονταν μόνο λίγοι πιστοί σύντροφοι και μέλη των οικογενειών τους. Αλλωστε το μόνο πιθανό ίχνος του Γιαχία Σινουάρ είναι ένα βίντεο που, σύμφωνα με τους Ισραηλινούς, δείχνει τον ηγέτη της Χαμάς σε ένα τούνελ κάτω από τη Χαν Γιουνίς μαζί με τον αδελφό του, τη γυναίκα του και κάποια από τα παιδιά του.

«Το αφήγημα του μεγάλου φυγά-φαντάσματος που αναγκάζεται να ζει υπόγεια κλονίζεται από τη βεβαιότητα ότι η παρτίδα εξαρτάται εν μέρει και από εκείνον» καταλήγει ο Γκουίντο Ολίμπιο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...