671
Η πριγκίπισσα της Νορβηγίας με τον αμερικανό σαμάνο μέλλοντα σύζυγό της, στην Καλιφόρνια | Vivien Killilea/Getty Images

Νορβηγία: Γάμος-υπερπαραγωγή πριγκίπισσας με… σαμάνο

Protagon Team Protagon Team 30 Αυγούστου 2024, 21:09
Η πριγκίπισσα της Νορβηγίας με τον αμερικανό σαμάνο μέλλοντα σύζυγό της, στην Καλιφόρνια
|Vivien Killilea/Getty Images

Νορβηγία: Γάμος-υπερπαραγωγή πριγκίπισσας με… σαμάνο

Protagon Team Protagon Team 30 Αυγούστου 2024, 21:09

Εκατοντάδες επισκέπτες φτάνουν στην πόλη Αλεσούντ, στη δυτική Νορβηγία, για μια «γνωριμία και χαιρετισμό» με το ζευγάρι, σε ένα ιστορικό ξενοδοχείο. Η Μάρτα Λουίζ και ο Ντουρέκ Βερέτ ταξιδεύουν δια θαλάσσης στη γραφική πόλη Γκεϊράνγκεν, στις όχθες ενός φιόρδ που έχει χαρακτηριστεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα του γάμου, οι καλεσμένοι θα απολαύσουν ένα «ελαφρύ γεύμα στο σκάφος ενώ θα απολαμβάνουν τα μαγευτικά βουνά και τους καταρράκτες», όπως αναφέρει δημοσίευμα του BBC. Ακολούθως, το ζευγάρι θα παντρευτεί σε μια ιδιωτική εκδήλωση το Σάββατο.

Μέλη της σουηδικής βασιλικής οικογένειας λέγεται ότι θα παρευρεθούν, μαζί με διάφορους παράγοντες επιρροής των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και τηλεοπτικές προσωπικότητες – ανάμεσά τους και η αμερικανίδα σταρ και μοντέλο Σίνθια Μπέιλι. Σύμφωνα με τα νορβηγικά μέσα ενημέρωσης, έχει ζητηθεί από τους επισκέπτες να μη χρησιμοποιούν κινητά τηλέφωνα ή κάμερες κατά τη διάρκεια των εορτασμών, και να μη δημοσιεύουν τίποτε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Η 52χρονη πριγκίπισσα Μάρτα Λουίζ και ο 49χρονος Ντουρέκ Βερέτ ανακοίνωσαν τον αρραβώνα τους το 2022. Η πριγκίπισσα –πρώην ιππέας και το μεγαλύτερο από τα δύο παιδιά του νορβηγού βασιλιά Χάραλντ– ήταν στο παρελθόν παντρεμένη με τον συγγραφέα και καλλιτέχνη Αρι Μπεν, με τον οποίο απέκτησε τρεις κόρες, τη Μοντ, τη Λία και την Εμα, πριν χωρίσουν το 2017. Ο Μπεν, που έπασχε από κατάθλιψη, αυτοκτόνησε την ημέρα των Χριστουγέννων του 2019.

Η Μάρτα Λουίζ έχει αμφισβητηθεί εδώ και δεκαετίες για τη συμμετοχή της σε εναλλακτικές θεραπείες. Το 2002 παραιτήθηκε από τον τιμητικό βασιλικό τίτλο της για να ξεκινήσει τη δική της επιχείρηση. Το 2007 ανακοίνωσε ότι ήταν διορατική και, μέχρι το 2018, διηύθυνε ένα σχολείο που, όπως ισχυριζόταν, δίδασκε στους μαθητές να «δημιουργούν θαύματα» και να συνομιλούν με αγγέλους.

Ο Βερέτ αναφέρει στον ιστότοπό του ότι είναι σαμάνος έκτης γενιάς, «υπηρέτης του θεού και ενεργειακός ενεργοποιητής» που «απομυθοποιεί την πνευματικότητα» μέσω των «άμεσων διδασκαλιών» του. Σε συνέντευξή του στο περιοδικό Vanity Fair ισχυρίστηκε ότι είχε αναστηθεί από τους νεκρούς, προσθέτοντας πως όταν ήταν παιδί, ένας συγγενής του είχε προβλέψει ότι μια μέρα θα παντρευόταν την πριγκίπισσα της Νορβηγίας.

Η πριγκίπισσα ανακοίνωσε τη σχέση της με τον Βερέτ με μια ανάρτηση στο Instagram το 2019. Ελπίζοντας να προλάβει πιθανές κριτικές, έγραψε: «Προς όσους από εσάς αισθάνεστε την ανάγκη να ασκήσετε κριτική: συγκρατηθείτε, δεν σας πέφτει λόγος. Ο σαμάνος Ντουρέκ είναι απλώς ένας άνδρας που μου αρέσει να περνάω τον χρόνο μου μαζί του και που με γεμίζει».

Ωστόσο πολλοί Νορβηγοί δεν έχουν ακόμη αποδεχτεί πλήρως τον Βερέτ, θεωρώντας τον περίεργο και πολιτιστικά ασύμβατο με τις αξίες της χώρας. Παρά τις πνευματικές πεποιθήσεις του ζευγαριού, η γαμήλια τελετή αυτού του Σαββατοκύριακου θα ακολουθήσει έναν πιο παραδοσιακό κανόνα, με ιερέα να τελεί το μυστήριο στα πρότυπα της νορβηγικής εκκλησίας.

Το ζευγάρι έχει αγοράσει ένα σπίτι στη Νορβηγία, όπου θα συζήσουν μετά τον γάμο τους. Το 2022 το νορβηγικό παλάτι ανακοίνωσε την παραίτηση της Μάρτα Λουίζ από τον επίσημο βασιλικό τίτλο, αλλά αργότερα ο βασιλιάς Χάραλντ αποφάσισε ότι η κόρη του θα συνεχίσει να κατέχει τον τίτλο της, ωστόσο απαγορεύεται να τον χρησιμοποιεί για εμπορικούς λόγους.

Μέσα στο καλοκαίρι η Μάρτα Λουίζ δέχτηκε πυρά, όταν το όνομά της και ο βασιλικός τίτλος της εμφανίστηκαν στην ετικέτα ενός αναμνηστικού γαμήλιου ποτού τζιν που δημιουργήθηκε για να σηματοδοτήσει τον γάμο της. Πολλοί Νορβηγοί έχουν κουραστεί από τη συμπεριφορά της, θεωρώντας ότι η πριγκίπισσα δείχνει «ασέβεια» προς τον πατέρα της.

Ο 88χρονος βασιλιάς Χάραλντ ανέβηκε στον θρόνο το 1991 και είναι ένας από τους μακροβιότερους μονάρχες της Ευρώπης. Τον περασμένο Απρίλιο το παλάτι ανακοίνωσε σχέδια για μείωση των δημοσίων δεσμεύσεών του, «καθώς πρέπει να ληφθεί υπόψη η ηλικία του».

Οι Νορβηγοί είναι επίσης αναστατωμένοι από τον αποκλεισμό των νορβηγικών μέσων ενημέρωσης από την κάλυψη του γάμου λόγω επίσημης συμφωνίας αποκλειστικότητας που το ζευγάρι έχει υπογράψει έναντι αμοιβής με το βρετανικό περιοδικό Hello! Παράλληλα αποκαλύφθηκε ότι οι δυο τους συνεργάζονται εδώ και έναν χρόνο με το Netflix για τα γυρίσματα ενός ντοκιμαντέρ με θέμα τη σχέση τους.

Η πριγκίπισσα Μάρτα Λουίζ είναι το μεγαλύτερο παιδί του βασιλιά Χάραλντ και τέταρτη στη σειρά διαδοχής για τον θρόνο. Ο μικρότερος αδελφός της, πρίγκιπας Χάακον, αναμένεται να διαδεχθεί τον πατέρα του.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...