505
Η Μάργκαρετ Θάτσερ με τον ζωγράφο του πορτρέτου της, Ρίτσαρντ Στόουν, στη Ντάουνινγκ Στριτ, τον Νοέμβριο του 2009 | EPA/BRITISH GOVERNMENT / HANDOUT

Ο Στάρμερ «αποκαθήλωσε» τη Θάτσερ από την Ντάουνινγκ Στριτ

Protagon Team Protagon Team 30 Αυγούστου 2024, 12:34
Η Μάργκαρετ Θάτσερ με τον ζωγράφο του πορτρέτου της, Ρίτσαρντ Στόουν, στη Ντάουνινγκ Στριτ, τον Νοέμβριο του 2009
|EPA/BRITISH GOVERNMENT / HANDOUT

Ο Στάρμερ «αποκαθήλωσε» τη Θάτσερ από την Ντάουνινγκ Στριτ

Protagon Team Protagon Team 30 Αυγούστου 2024, 12:34

Λίγες εβδομάδες μετά τη μετακόμισή του στο νούμερο 10 της Ντάουνινγκ Στριτ, ο Κιρ Στάρμερ έχει ήδη αφήσει το στίγμα του στους τοίχους της πρωθυπουργικής κατοικίας.

Ο νέος πρωθυπουργός αφαίρεσε το πορτρέτο της Μάργκαρετ Θάτσερ διότι το βρήκε «ενοχλητικό», γράφει η Telegraph.

Το πορτρέτο της πρώην πρωθυπουργoύ και βαρόνης, είχε παραγγείλει ο Γκόρντον Μπράουν όταν ήταν ο ένοικος της Ντάουνινγκ Στριτ. Τα αποκαλυπτήρια είχαν γίνει παρουσία της Θάτσερ σε ιδιωτική δεξίωση το 2009.

Ζωγραφισμένο από τον Ρίτσαρντ Στόουν, έναν από τους κορυφαίους καλλιτέχνες πορτρέτων της Βρετανίας, προοριζόταν για μόνιμη έκθεση στην πρωθυπουργική κατοικία.

Την απόφαση να αφαιρεθεί ο πίνακας, την οποία ανέφερε πρώτη η εφημερίδα The Herald, ανακοίνωσε ο Τομ Μπόλντγουιν, βιογράφος του Στάρμερ, σε εκδήλωση που διοργάνωσε το φεστιβάλ βιβλίου Aye Write της Γλασκώβης.

Σύμφωνα με τον πρώην δημοσιογράφο, ο βρετανός πρωθυπουργός του ανέφερε την απόφασή του ενώ οι δυο τους παρατηρούσαν τον πίνακα που κρεμόταν στο πρώην πρωθυπουργικό γραφείο της οικίας, ανεπίσημα γνωστό ως Δωμάτιο Θάτσερ.

Ο Στάρμερ είχε πάει με τον Μπόλντγουιν στο δωμάτιο, περιγράφοντάς το ως ένα «μέρος όπου μπορούμε να πάμε και να κάνουμε μια ήσυχη συζήτηση».

«Καθίσαμε εκεί και του είπα: “Είναι λίγο ενοχλητικό με αυτήν να σε κοιτάζει έτσι, έτσι δεν είναι;”. Σύμφωνα με τον Μπόλντγουιν, ο Στάρμερ απάντησε: «Ναι, είναι».

Ερωτηθείς αν θα το «ξεφορτωνόταν», ο πρωθυπουργός έγνεψε καταφατικά. Λίγες ημέρες αργότερα, το πορτρέτο δεν ήταν εκεί.

Σφοδρές αντιδράσεις από τους Τόρις

Όπως ήταν αναμενόμενο, σημείωσε η Telegraph, η απόφαση προκάλεσε αντιδράσεις από τους Συντηρητικούς, με τον Τζέικομπ Ρις-Μογκ να τη χαρακτηρίζει «μικροπρεπή». Τόνισε ότι ήταν «ανάρμοστη για έναν πρωθυπουργό που έχει ρόλο να εκπροσωπεί το έθνος, όχι μόνο την πολιτική του παράταξη».

Ο Γκρεγκ Σμιθ, βουλευτής των Τόρις, καταδίκασε αυτό που χαρακτήρισε ως «απόλυτη μικροψυχία από τον Στάρμερ», υποστηρίζοντας ότι η κίνηση αυτή δείχνει ότι δεν έχει «κανένα σεβασμό για την ιστορία μας και τους προηγούμενους πρωθυπουργούς».

Ο Μέρντο Φρέιζερ, υποψήφιος για την ηγεσία των Συντηρητικών στη Σκωτία, δήλωσε: «Μοιάζει με άκομψη κίνηση, αλλά ίσως φοβήθηκε από το βλέμμα μίας παγκοσμίου φήμης ηγέτιδας, τα επιτεύγματα της οποίας ούτε καν θα πλησιάσει ποτέ».

Η Μέγκαν Γκάλαχερ, η οποία επίσης διεκδικεί την ηγεσία των Συντηρητικών της Σκωτίας, δήλωσε: «Είναι ντροπή που ο Κιρ Στάρμερ αφαίρεσε τον πίνακα της πρώτης γυναίκας πρωθυπουργού της Βρετανίας. Ανεξάρτητα από τις απόψεις σας για τη Μάργκαρετ Θάτσερ, άνοιξε το δρόμο για τις γυναίκες στην πολιτική και αντιμετώπισε κατά μέτωπο τα σεξιστικά στερεότυπα.

»Αποτελεί έμπνευση για πολλούς, μια καθοριστική φιγούρα της βρετανικής πολιτικής και αξίζει να αναγνωριστεί για τα πολλά επιτεύγματά της. Η κληρονομιά της πρέπει να τιμηθεί, το πορτρέτο πρέπει να επιστρέψει στη θέση του».

Η διαμάχη θυμίζει τις αντιδράσεις που ακολούθησαν την αφαίρεση της προτομής του Ουίνστον Τσόρτσιλ από το Οβάλ Γραφείο από τον Μπαράκ Ομπάμα, λίγο αφότου έγινε πρόεδρος των ΗΠΑ. Ο ίδιος υπερασπίστηκε την απόφαση λέγοντας ότι υπήρχε άλλη απεικόνιση του ηγέτη του πολέμου σε άλλο σημείο του Λευκού Οίκου.

Ο Στάρμερ έχει προηγουμένως επαινέσει τη Λαίδη Θάτσερ για την πραγματοποίηση «ουσιαστικής αλλαγής» στη Βρετανία και για την «απελευθέρωση της φυσικής μας επιχειρηματικότητας». Προκάλεσε τότε αντιδράσεις από αριστερούς βουλευτές, οι οποίοι τον κατηγόρησαν για τέχνασμα με στόχο να προσελκύσει ψηφοφόρους των Τόρις.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...