681
Ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης σε φωτογραφία από τη σύσκεψη με τον Πρωθυπουργό την Πέμπτη για τις 11 αλλαγές που φέρνει η νέα σχολική χρονιά | INTIMEnews

Πιερρακάκης: Αυτό που απαγορεύεται είναι η εμφανής κατοχή και χρήση του κινητού από τους μαθητές

Protagon Team Protagon Team 30 Αυγούστου 2024, 09:41
Ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης σε φωτογραφία από τη σύσκεψη με τον Πρωθυπουργό την Πέμπτη για τις 11 αλλαγές που φέρνει η νέα σχολική χρονιά
|INTIMEnews

Πιερρακάκης: Αυτό που απαγορεύεται είναι η εμφανής κατοχή και χρήση του κινητού από τους μαθητές

Protagon Team Protagon Team 30 Αυγούστου 2024, 09:41

«Επιτέλους!», αναφώνησαν –στη συντριπτική τους πλειονότητα– γονείς και καθηγητές στο άκουσμα της αυστηροποίησης του πλαισίου για τη χρήση κινητών τηλεφώνων από τους μαθητές στα σχολεία.

Από την άλλη, δεν έλειψαν και οι φωνές που είδαν με καχυποψία το μέτρο της καθολικής απαγόρευσης, αλλά και εκείνες που μιλούσαν για ένα ακόμη μέτρο που θα μείνει στα χαρτιά – όπως πολλά άλλα ισχύοντα, αλλά ανεφάρμοστα, στο σχολικό περιβάλλον.

Αυτό που απαγορεύεται, εξήγησε σε δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ, ο υπουργός Παιδείας, Κυριάκος Πιερρακάκης, είναι η εμφανής κατοχή και χρήση κινητού από τους μαθητές – εξ ου και το σύνθημα «το κινητό στην τσάντα» κατά την εξαγγελία του μέτρου και των υπόλοιπων αλλαγών που φέρνει η νέα σχολική χρονιά.

Αυτό που θέλουμε, τόνισε, είναι το κινητό να  είναι και να παραμένει στην τσάντα κατά τη διάρκεια της εκπαιδευτικής διαδικασίας και να μην το χρησιμοποιούν τα παιδιά.

Και σε περίπτωση που αυτό δεν γίνεται (ή το μέτρο της απαγόρευσης περιοφρονηθεί), ξεκαθάρισε ο υπουργός, θα υπάρχουν συνέπειες και θα επιβάλλεται μονοήμερη αποβολή.

Οπως και να έχει, είπε ο υπουργός Παιδείας στη συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ, για να εφαρμοστεί κάτι όπως το μέτρο της απαγόρευσης της χρήσης κινητών στα σχολεία, θα πρέπει να υπάρχουν συνέπειες.

Και με τη σχετική Υπουργική Απόφαση, πρόσθεσε, δίνουμε τα εργαλεία στους καθηγητές για να μπορέσουν να διαχειριστούν το θέμα.

Στο σημείο αυτό, ο Κυριάκος Πιερρακάκης αναφέρθηκε και σε ακραίες περιπτώσεις, που δυστυχώς απαντώνται στα σχολεία της χώρας, όπως για παράδειγμα η βιντεοσκόπηση με κινητό τηλέφωνο ενός μαθητή στις τουαλέτες του σχολείου του.

Για αυτές τις περιπτώσεις, δήλωσε ο υπουργός, θα προβλέπεται αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος, καθώς όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, χρέος μας και αποστολή μας είναι να προστατέψουμε το κάθε παιδί.

Οοον αφορά το επίσης συχνό φαινόμενο της βιντεοσκόπησης ξυλοδαρμών ή βιαιοπραγιών μεταξύ μαθητών εντός του σχολικού περιβάλλοντος, ο υπουργός Παιδείας μίλησε για ενδιάμεση κατάσταση που θα έχει αντίστοιχες, αναλογικές, κυρώσεις.

Πιο αναλυτικά:

Η μη συμμόρφωση των μαθητών και μαθητριών θα επιφέρει την επιβολή του μέτρου της μονοήμερης αποβολής.

Σε περίπτωση που ένας μαθητής ή μία μαθήτρια βιντεοσκοπεί/φωτογραφίζει/μαγνητοφωνεί καθηγητές ή συμμαθητές του, χωρίς συναίνεση ή συγκατάθεση, η ποινή του θα είναι τριήμερη αποβολή, ενώ με συγκατάθεση/συναίνεση θα αποβάλλεται για 1 έως 3 ημέρες.

Αν η φωτογράφιση/βιντεοσκόπηση αφορά προσωπικά δεδομένα τρίτων προσώπων, τότε ο Σύλλογος Διδασκόντων υποχρεούται να εφαρμόσει το παιδαγωγικό μέτρο της αλλαγής σχολικού περιβάλλοντος.

«Η Ελλάδα προστίθεται στη λίστα των ευρωπαϊκών χωρών που προχωρούν στην απαγόρευση της χρήσης κινητού τηλεφώνου στα σχολεία. Το μέτρο έχουν εφαρμόσει καθολικά η Πορτογαλία και η Ισπανία, με παραλλαγές εφαρμόζεται στη Γαλλία και τη Φινλανδία, ενώ κοντά στη νομοθέτησή του βρίσκονται η Κύπρος και η Σουηδία», σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας και ήδη η αποδοχή-επιδοκιμασία του μέτρου είναι σχεδόν καθολική. Μένει πλέον να αποδειχθεί αν θα εφαρμοστεί.

Επαναφορά πενθήμερης αποβολής

Ερωτηθείς για την επιστροφή του μέτρου της πενθήμερης αποβολής, ο Κυριάκος Πιερρακάκης επανέλαβε ότι πρόκειται για εργαλεία που δινονται στους καθηγητές στο πλαίσιο του νέου κανονισμού στα σχολεία.

«Οταν μιλάμε για εφαρμογή στο πλαίσιο συνεπειών, μιλάμε για έναν νέο κανονισμό λειτουργίας στα σχολεία που προβλέπει για παράδειγμα όταν ένα παιδί κάνει μία ζημιά, να πληρώνεται από την οικογένειά του και ξεκινά να εφαρμόζεται από τον Σεπτέμβριο, προβλέπει μία επαναφορά του πλαισίου των δικαιολογημένων – αδικαιολόγητων απουσιών, οι 50 θα πρέπει να είναι αδικαιολόγητες όπως και στο παρελθόν»., σημείσε ενδεικτικά.

Απαντώντας τέλος στην κριτική που χαρακτηρίζει «τιμωρητικά» τα μέτρα, ο υπουργός Παιδείας τόνισε ότι «τον κανονισμό εφαρμόζουν πολλές χώρες και ο κόσμος και οι εκπαιδευτικοί ζητούν εργαλεία, αλλά δεν υπάρχει μόνο η μία διάσταση. Υπάρχει η διάσταση των δράσεων του ενεργού πολίτη όπου τα παιδιά πρέπει να εκπαιδευτούν να μπορούν να προσφέρουν στην κοινότητά τους, υπάρχει εισαγωγή της τεχνολογίας σε αυτά τα 11 μέτρα. Άρα, θα δείτε ότι είναι σταθμισμένα και ζυγισμένα και θα είμαστε από πάνω στην εφαρμογή».

«Οπου και αν υπάρχουν αντιδράσεις, εμείς θα επιμείνουμε στην εφαρμογή των μέτρων. Εχουμε φτιάξει το νέο πλαίσιο σε συνεργασία με ειδικούς, ειδικοί της εκπαιδευτικής πολιτικής, ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί και αυτοί έχουν καταλήξει σε αυτά τα μέτρα. Η υπουργική απόφαση θα υπογραφεί από την υφυπουργό κα Μακρή πριν από την έναρξη της σχολικής χρονιάς, τα πρώτα μέτρα είναι αυτά και από εκεί και πέρα είμαστε ανοικτοί σε προτάσεις και ιδέες», κατέληξε ο κ. Πιερρακάκης.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...