263
Καμένος αλιγάτορας στην πυρκαγιά του Παντανάλ, στη βραζιλιάνικη περιφέρεια Μάτο Γκρόσο ντο Σουλ | REUTERS/Ueslei Marcelino/File Photo

Βραζιλία: Καταστροφική η πυρκαγιά στην ελώδη ζούγκλα

Protagon Team Protagon Team 29 Αυγούστου 2024, 21:48
Καμένος αλιγάτορας στην πυρκαγιά του Παντανάλ, στη βραζιλιάνικη περιφέρεια Μάτο Γκρόσο ντο Σουλ
|REUTERS/Ueslei Marcelino/File Photo

Βραζιλία: Καταστροφική η πυρκαγιά στην ελώδη ζούγκλα

Protagon Team Protagon Team 29 Αυγούστου 2024, 21:48

Το μεγαλύτερο καταφύγιο βιοποικιλότητας στον πλανήτη μετατράπηκε σε κόλαση, έγραψε η Corriere della Sera. Η βλάστηση έχει γίνει στάχτη, απανθρακωμένα ζώα και πολλά άλλα τραυματισμένα, με βαριά εγκαύματα, είναι πλέον το φρικιαστικό θέαμα που αντικρίζει κανείς στο Παντανάλ της Βραζιλίας, τον μεγαλύτερο τροπικό υγρότοπο στον κόσμο.

Αυτή η πυρκαγιά σημαίνεται ως η σοβαρότερη και πλέον καταστροφική από το 1998, όταν άρχισε εκεί η καταγραφή τέτοιων φαινομένων. Εχουν τεθεί σε κίνδυνο χιλιάδες ζώα, τα οποία βρίσκονταν και πριν από την πυρκαγιά πολύ κοντά στην εξαφάνισή τους, εξαιτίας, όμως, άλλων λόγων.

Το Παντανάλ είναι ένας περίπλοκο οικοσύστημα που απαρτίζεται από ποτάμια, δάση και βάλτους. Εκτείνεται κατά 80% στη Βραζιλία, ενώ το υπόλοιπο 20% ανήκει στη Βολιβία και στην Παραγουάη. Χαρακτηριζόταν από πλούσια χλωρίδα, όμως κάηκε ένα μεγάλο κομμάτι του, «περίπου ίσο με την Πούλια» έγραψαν οι Ιταλοί. «Οι ειδικοί αποδίδουν την καταστροφή στην κλιματική αλλαγή».

Τέτοιοι υγρότοποι, ορισμένοι από τους οποίους και λόγω της εξαιρετικής βιοποικιλότητάς τους, περιλαμβάνονται στον κατάλογο των λεγομένων «μνημείων κληρονομιάς» της UNESCO, φιλοξενούν είδη μεγαλόσωμων παπαγάλων, τα περισσότερα καϊμάν και σπάνια ζώα σαν τη γιγάντια βίδρα.

Σύμφωνα με τις έρευνες που έχουν διεξαχθεί μέχρι στιγμής, υπάρχουν περίπου 4.700 είδη ζώων και φυτών στο Παντανάλ, αν και θεωρείται σίγουρο ότι υπάρχει και άλλη, άγνωστη ζωή εκεί, μη καταγεγραμμένη ακόμη.

Η κατάσταση είναι τόσο σοβαρή που οι φλόγες κατάφεραν να απειλήσουν ακόμη και τα ταχύτατα αιλουροειδή τζάγκουαρ. Μερικά, δυστυχώς, κάηκαν. «Αν το τζάγκουαρ, ζώο που τρέχει, σκαρφαλώνει και κολυμπά, βάλλεται σε αυτή την κλίμακα, τι πιθανότητες έχουν τα πιο αργά ζώα;» είπε στους New York Times ο Εντερσον Μπαρέτο, κτηνίατρος και επικεφαλής οικολογικού φορέα που εργάζεται στο Παντανάλ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...