319
Ο Γουόρεν Μπάφετ σε φωτογραφία του 2015 | REUTERS/Rick Wilking

Στο κλαμπ του $1 τρισ. η Berkshire Hathaway του Γουόρεν Μπάφετ

Protagon Team Protagon Team 29 Αυγούστου 2024, 14:41
Ο Γουόρεν Μπάφετ σε φωτογραφία του 2015
|REUTERS/Rick Wilking

Στο κλαμπ του $1 τρισ. η Berkshire Hathaway του Γουόρεν Μπάφετ

Protagon Team Protagon Team 29 Αυγούστου 2024, 14:41

Ο Γουόρεν Μπάφετ αγόρασε τις πρώτες του μετοχές στην τότε εταιρεία κλωστοϋφαντουργίας Berkshire Hathaway τον Δεκέμβριο του 1962, προσδοκώντας να αποκομίσει ένα μικρό κέρδος μερικών δολαρίων ανά μετοχή.

Περισσότερο από μισό αιώνα αργότερα, ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής κατέληξε να έχει περισσότερα από όσα υπολόγιζε.

Την Τετάρτη, ο όμιλος υπό την ηγεσία του Μπάφετ με έδρα την Ομαχα της Νεμπράσκα, έγινε η πρώτη εταιρεία εκτός του τεχνολογικού τομέα που αποτιμάται στο ένα τρισεκατομμύριο δολάρια!

Η εταιρεία είναι μόλις η όγδοη αμερικανική εταιρεία που επιτυγχάνει αυτό το ορόσημο, μπαίνοντας σε ένα αποκλειστικό κλαμπ που περιλαμβάνει την Apple, τη Nvidia, τη Microsoft και την Amazon.

Η Tesla έφτασε το όριο το 2021, αλλά έκτοτε έπεσε, καθώς τα κέρδη της μειώθηκαν και ενώ αντιμετωπίζει σκληρό ανταγωνισμό από την Κίνα.

Η εξέλιξη αυτή αντανακλά τη σοφία της τεχνικής «value investing» (επένδυση αξίας) του Μπάφετ, μια στρατηγική εντοπισμού υποτιμημένων μετοχών και διακράτησής τους για μεγάλα χρονικά διαστήματα, σημειώνει η Washington Post.

Η προσέγγιση αυτή έχει αποφέρει στον Μπάφετ το προσωνύμιο «μάντης της Ομαχα» και τον έχει καταστήσει τον έκτο πλουσιότερο άνθρωπο στον κόσμο με καθαρή αξία 133 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με το Forbes.

Η Berkshire Hathaway είναι μια εταιρεία χαρτοφυλακίου που κατέχει δεκάδες θυγατρικές εταιρείες σε ένα διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο, συμπεριλαμβανομένης της ασφαλιστικής εταιρείας αυτοκινήτων GEICO, της εταιρείας τροφίμων Kraft Heinz και της εταιρείας δημοσίων σχέσεων Business Wire. Επίσης, διαθέτει κεφάλαια εκατοντάδων δισ. δολαρίων.

Ο Μπάφετ, ο οποίος γίνεται 94 ετών την Παρασκευή, όρισε τον Γκρεγκ Εϊμπελ, έναν από τους κορυφαίους συνεργάτες του, ως διάδοχο του 2021.

Ο μεγιστάνας έχει δηλώσει ότι εμπιστεύεται τον Εϊμπελ να οδηγήσει την Berkshire μέσω αργών και σταθερών επενδύσεων, σε αντίθεση με το σημερινό φρενήρες επενδυτικό κλίμα που χαρακτηρίζεται από αστρονομικές αποτιμήσεις, ανέφερε η Washington Post.

Ο Μπάφετ έχει διαβεβαιώσει τους επενδυτές ότι, ακόμη και μετά τον θάνατό του, η Berkshire θα λειτουργεί σε μεγάλο βαθμό όπως και σήμερα, ανεξάρτητα από το ποιος θα είναι επικεφαλής.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...