666
Ερείπια στο Κουπιάνσκ μετά τον ρωσικό βομβαρδισμό |  Kharkiv Regional Prosecutor's Office/Handout via REUTERS

Νεκροί σε Ρωσία και Ουκρανία από βομβαρδισμούς

Protagon Team Protagon Team 29 Αυγούστου 2024, 11:03
Ερείπια στο Κουπιάνσκ μετά τον ρωσικό βομβαρδισμό
| Kharkiv Regional Prosecutor's Office/Handout via REUTERS

Νεκροί σε Ρωσία και Ουκρανία από βομβαρδισμούς

Protagon Team Protagon Team 29 Αυγούστου 2024, 11:03

Ενας άνθρωπος έχασε τη ζωή του και δύο τραυματίστηκαν σήμερα σε ουκρανικά πλήγματα στην ρωσική περιφέρεια Μπέλγκοροντ, που βρίσκεται στα σύνορα με την Ουκρανία, ανακοίνωσε ο περιφερειάρχης της, Βιατσεσλάβ Γκλάντκοφ.

«Η πόλη Τσεμπέκινο βρέθηκε στο στόχαστρο πληγμάτων των ουκρανικών δυνάμεων», ανέφερε ο Γκλάντκοφ σε ανάρτησή του στο Telegram.

«Ενας άνθρωπος σκοτώθηκε», σημείωσε.

Αλλοι δύο πολίτες -ένας άνδρας και μια γυναίκα- μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο με τραύματα που προκλήθηκαν από θραύσματα οβίδας, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Από τα πλήγματα προκλήθηκαν επίσης ζημιές σε διοικητικό κτίριο και σε χώρο κοινωνικής υποδομής.

Ο περιφερειάρχης του Μπέλγκοροντ μιλά σε εκτοπισμένους ρώσους κατοίκους – Reuters

Το ρωσικό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε παράλληλα ότι στη διάρκεια της νύχτας οι ρωσικές δυνάμεις κατέρριψαν ένα μη επανδρωμένο εναέριο όχημα πάνω από την περιφέρεια Μπέλγκοροντ.

Δύο drones καταρρίφθηκαν επίσης πάνω από την περιφέρεια Μπριάνσκ, η οποία βρίσκεται επίσης στην μεθόριο με την Ουκρανία, και άλλα τρία εξουδετερώθηκαν πάνω από την προσαρτημένη Κριμαία, διευκρίνισε το ρωσικό υπουργείο Αμυνας σε ανάρτησή του στο Telegram.

Στις φλόγες ρωσικά διυλιστήρια

Στο μεταξύ ο ουκρανικός στρατός ανακοίνωσε σήμερα ότι την Τετάρτη πραγματοποίησε επίθεση στις εγκαταστάσεις αποθήκευσης πετρελαίου «Atlas» στην ρωσική περιφέρεια Ροστόφ, προκαλώντας πυρκαγιά.

Στην ανακοίνωσή τους, που αναρτήθηκε στο Telegram, οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις προσθέτουν ότι επιτέθηκαν επίσης στις εγκαταστάσεις αποθήκευσης πετρελαίου «Zenit» στην ρωσική περιφέρεια Κίροφ και σε αποθήκη πυρομαχικών του πυροβολικού στη ρωσική περιφέρεια Βορονέζ.

Ρώσοι αστυνομικοί και στρατιώτες σε σημείο ελέγχου στο Μπέλγκοροντ. Αριστερά, το άσπρο κτίσμα είναι καινούργιο καταφύγιο για τους κατοίκους – Reuters

Ο επικεφαλής της στρατιωτικής διοίκησης της πρωτεύουσας της Ουκρανίας, Σέρχιι Πόπκο, δήλωσε επίσης σήμερα ότι τα ουκρανικά συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας κατέρριψαν πάνω από 10 ρωσικά drones κατά τη διάρκεια της τρίτης επίθεσης των ρωσικών δυνάμεων στο Κίεβο σε τέσσερις ημέρες.

Νεκροί στο Κουπιάνσκ

Οι Ρώσοι βομβάρδισαν το Κουπιάνσκ της βορειοανατολικής Ουκρανίας το βράδυ της Τετάρτης.

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανέφερε  ότι υπάρχουν νεκροί και τραυματίες. «Επλήγη με κατευθυνόμενη βόμβα το Κουπιάνσκ, το κέντρο της πόλης. Εγκλωβίστηκαν άνθρωποι στα ερείπια. Δυστυχώς, ορισμένοι σκοτώθηκαν. Τα συλλυπητήριά μου στις οικογένειες και τους φίλους τους», είπε ο Ζελένσκι σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του, χωρίς να διευκρινίσει τον αριθμό των θυμάτων.

Νωρίτερα, το Γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα έκανε λόγο για τουλάχιστον 11 τραυματίες από τη ρωσική επίθεση στην πόλη Κουπιάνσκ της περιφέρειας Χαρκόβου.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας επανέλαβε την έκκλησή του προς τους συμμάχους να επιτρέψουν στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις να χρησιμοποιήσουν τα οπλικά συστήματα μεγάλης εμβέλειας που προμηθεύτηκαν από τη Δύση για να πλήξουν στόχους εντός του ρωσικού εδάφους. Η αποφασιστικότητά τους, με την άρση των υφιστάμενων περιορισμών, «θα μας βοηθήσει να τερματίσουμε τον πόλεμο, το συντομότερο δυνατόν, με δίκαιο τρόπο για την Ουκρανία και τον κόσμο συνολικά», είπε ο Ζελένσκι.

Νέα επίθεση στο Κίεβο

Η Ουκρανία ανακοίνωσε ότι κατέρριψε δύο πυραύλους και 60 μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα (drones) πάνω από εννέα περιοχές σε επίθεση που εξαπολύθηκε στη διάρκεια της νύχτας.

Συγκεκριμένα, οι Ουκρανοί κατέρριψαν 60 από τα 74 drones που εκτόξευσε η Ρωσία και δύο από τους πέντε πυραύλους. Η Πολεμική Αεροπορία ανέφερε ότι έχασε τα ίχνη άλλων 14 drones, τα οποία είναι πιθανό να έπεσαν στο ουκρανικό έδαφος.

Περίπου 15 drones που εξαπέλυσε η Ρωσία στην τρίτη επίθεσή της στην ουκρανική πρωτεύουσα μέσα σε τέσσερις μέρες δεν έφθασαν τους στόχους τους, δήλωσε σήμερα ο Σέρχιι Πόπκο, επικεφαλής της στρατιωτικής διοίκησης του Κιέβου.

Συντρίμμια από drone προκάλεσαν ζημιές σε παράθυρα και πόρτες μιας πολυκατοικίας και προκάλεσαν το ξέσπασμα πυρκαγιάς σε ένα κτίριο που δεν αποτελείτο από κατοικίες, η οποία και κατασβέστηκε, ανέφερε ο Πόπκο σε μια δήλωση μετά τα πιο πρόσφατα ρωσικά αεροπορικά πλήγματα στην Ουκρανία, που πραγματοποιήθηκαν κυρίως στη διάρκεια της νύχτας.

Ο κυβερνήτης της περιφέρειας του Κιέβου, Ρουσλάν Κραβτσένκο, δήλωσε πως τα drones δεν προκάλεσαν ζημιές σε κρίσιμες υποδομές στην περιοχή του Κιέβου, ενώ οι δημοτικές και περιφερειακές αρχές δεν ανέφεραν απώλειες.

Συντρίμμια προκάλεσαν επίσης το ξέσπασμα πυρκαγιάς στους χώρους ιδιωτικής επιχείρησης στην κεντρική περιφέρεια Τσερκάσι, δήλωσε ο περιφερειακός κυβερνήτης. Κάπου 75 διασώστες αντιμετώπισαν την πυρκαγιά που είχε επεκταθεί σε τουλάχιστον 2.700 τετραγωνικά μέτρα μέχρι σήμερα το πρωί, όπως ανέφερε η ουκρανική κρατική υπηρεσία εκτάκτων αναγκών.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...